NASA İzci Robotu Mars'taki Jezero Krateri'ne İniş Yapacak

NASA izci robotu Mars'taki Jezero Krateri'ne iniş yapacak

2020'de NASA izci robotu Mars'taki Jezero Krateri'ne iniş yapacak. Bilim adamlarına göre seçilen bu yer eski bir nehir deltası. Teoriye göre Jezero Krater'i eskiden yaşamın olduğu bir yerdi. Deltalar materyalleri biriktirme özelliğine sahip olduğundan Dünya'da canlılar için cazip bir toplanma nokta görevi görüyor. Yeni keşif bundan farklı değil.

NASA izci robotu Mars'taki Jezero Krateri'ne iniş yapacak

NASA en son 2012'de Mars'a bir uzay aracı indirmişti. Curiosity olarak bilinen bu izci robot Mars'ın Gale Krater'i denilen bölgesini araştırdı. Bu bölge geçmişte daha sulak olmasıyla biliniyor. Curiosity altı yılda bu küçük bölge hakkında çok şey öğrendi. Mars toprağında organik madde buldu ve metan gazına rastladı. Metan yaşamla dolu Dünya'da çokça üretilen bir gaz çeşidi.

NASA izci robotu Mars'taki Jezero Krateri'ne iniş yapacak
NASA'nın Mars Reconnaissance Orbiter'indeki iki aracın topladığı verilerle yapılan, Jezero Krateri'nin bir görüntüsü – NASA / JPL-Caltech / MSSS / JHU-APL

Ancak yeni 2020 Mars araştırması ile NASA nihayet uzun zamandır merak edilen bir soruya yanıt verecek: Mars yüzeyinde gerçekten biyolojik yaşam var mıydı? Zira önceki Mars izcisi tespit ettiği materyalleri Dünya'ya getirmemişti. Belki de yeterince ilginç bulunmadı. Ancak NASA yeni görevinde Jezero Krater'inde daha farklı şeylere rastlamayı ve bunları dünyaya ulaştırmayı planlıyor. Robot, Mars'taki geçmiş yaşamın kalıntılarını barındırabilecek kaya örnekleri toplayacak.

NASA izci robotu Mars'taki Jezero Krateri'ne iniş yapacak
"Mars 2020" tamamlandığında böyle görünecek

Daha ileri bir tarihte ise NASA yeni bir görevi başlatarak robotun bulduğu kaya örnekleriyle Dünya'ya dönmesini sağlayacak. Bilim adamlarının bu örnekleri inceleyerek eski Mars'ın nasıl bir yere benzediğini anlayacağı düşünülüyor. Bu görevin başarıyla sonuçlanması için oldukça karmaşık bir teknolojiye ihtiyaç duyulacak. Robotun hem Mars yüzeyine inebilecek hem de buradan kalkabilecek roketlere sahip olması gerek. Tüm bunları yaparken Dünya'ya seyahat etmesine yetecek kadar da enerjisi kalmalı. Bunun için planlanan tarih 2030 yılı.

İniş bölgesi 60'tan fazla olası seçenek arasından daraltılarak belirlenmiş. Jezero Krateri, gezegenin kuzey yarım küresindeki dört finalist bölgeden biri. Antik biyosignatlar (milyonlarca yıllık yaşam belirtileri) içerme potansiyeli yüzünden kazanan oldu. Jezero Kraterinin diğer ilgi çekici yönü bir gök taşının bölgeyi oymuş olabileceği. Tahminlere göre krater 45 km genişliğe ve 490 metre derinliğe sahip. Bilim adamları kraterin 3,5 ila 3,9 milyar yıl önce suyla dolu olduğuna inanıyor. Kraterin içindeki delta yukarıdaki görüntüde rahatlıkla seçilebiliyor.