Uluslararası Uzay İstasyonu Çok Sayıda Disketle Dolu

Uluslararası uzay istasyonunda, güvertedeki dolaplardan birine kilitlenip unutulan bir floppy disk hazinesi var.

Uluslararası Uzay İstasyonu hâlâ çok sayıda disketle dolu
Norton yazılımından Steve Jobs'ın satın aldığı markaya kadar

Son gelişmelere bakılırsa Uluslararası Uzay İstasyonu, Amerikalı ailelerin sık sık yaptığı garaj satışlarından birine ihtiyaç duyuyor. Avrupa Uzay Ajansı astronotu Alexander Gerst'in paylaşımına göre istasyon bugün hâlâ çok sayıda disketle dolu.

Uluslararası Uzay İstasyonu Çok Sayıda Disketle Dolu

Astronot şu anda yukarıda, uzay istasyonunun içinde ve geçtiğimiz günlerde güvertedeki dolaplardan birine kilitlenip unutulan bir floppy disk hazinesini keşfetmiş. Gerst fazla zaman kaybetmeden bu keşfini fotoğraflayarak Twitter adresi üzerinden tüm dünyayla paylaşmış. Disketlerin içeriği ise oldukça ilgi çekici.

Uluslararası Uzay İstasyonu hâlâ çok sayıda disketle dolu
Win95/98 PC'ler için Norton yardımcı yazılımı

Uluslararası Uzay İstasyonu ya da ISS geçtiğimiz günlerde 20. yıl dönümünü 20 Kasım tarihinde kutladı. Gerst ise aynı tarihte Twitter hesabında söz konusu fotoğrafı şu cümleyle paylaştı: "@Space_Station'da muhtemelen bir süredir açılmayan bir dolap buldum." Peki bu antika disketlerde tam olarak neler var? Aslında bazılarıyla haşir neşir bile olmuş olabilirsiniz.

Uluslararası Uzay İstasyonu hâlâ çok sayıda disketle dolu
PowerComputing Mac benzeri PC'ler üretiyordu

Fotoğrafa biraz yakınlaştırma yapıldığında sağ yüzdeki floppy'lerden kırmızı etiketli olanın Steve Jobs'ın satın aldığı ve kapattığı Power Computing markası olduğu anlaşılıyor. PowerComputing, Mac bilgisayar klonları yapan bir şirketti. Diskette şirketin logosunu görmek mümkün. Bir diğer ilginç detay ise Norton Antivirüs programı ile ilgili. Yeşil etiketli diskette Windows 95/98 bilgisayarlar için bir Norton yazılımı mevcut.

Uluslararası Uzay İstasyonu hâlâ çok sayıda disketle dolu

Uzay İstasyonu'nda çalıştırılan Windows 95/98 bilgisayarlar normal işletim sistemlerinin biraz değiştirilmiş ve güçlendirilmiş bir sürümü. Böylece çökmelere ve hatalara karşı daha başarılılar. Norton's Utilities olarak görülen diskette ise büyük ihtimalle günümüzde de kullanılmaya devam eden çeşitli Norton araçları mevcut. Konu Uzay İstasyonu olunca bilgisayarların virüslerden uzak ve kararlı çalışması önemli.

Norton'un yardımcı programına ek olarak, "Ekip Kişisel Destek Veri Diski" adında birkaç disket daha mevcut. Bu disklerde Sergei ve Shep isimleri yer alıyor. Bunların, istasyon uzaya fırlatıldığında ekipte yer alan ilk isimlerden William Shepherd ve Sergei Krikalev olduğu tahmin ediliyor. Kendileri ilk insanlı ISS görevi olan Expedition 1 ya da Keşif 1 sırasında 31 Ekim 2000'de istasyonda bulunmuştu.