Elon Musk Kötü Niyetli mi Yoksa Bir Kahraman mı?

Elon Musk tam olarak ne yapmak istiyor?

Elon Musk kötü biri mi yoksa bir kahraman mı?

Elon Musk kötü mü kahraman mı? Konu dünyanın belki de en başarılı iş adamlarından birine gelince Elon Musk hakkında söylenen genelde iki basit ifade ile karşılaşıyoruz. Elon Musk ya bir kahraman ya da bir kötü. Bazıları ise sadece epey parası olan bir adam olmasıyla ilgileniyor.

Elon Musk kötü mü yoksa bir kahraman mı?

Neden insanlar olarak Elon Musk'ın ya bir kahraman ya da yalnızca bir kötü olduğunu düşünüyoruz? Elon Musk'ı ifade etmeye çalışan herkes onu büyük resimde görmeye çalışıyor. Bu üç şeyden birine inananlar Musk hakkındaki bazı gerçeklerin altını çizerken bazı gerçekleri de görmezden geliyor. İlginç olan bir diğer şeyse hemen herkesin Musk hakkında düşündüğü şeylerden oldukça emin olması.

Elon Musk kötü biri mi yoksa bir kahraman mı?

Elon Musk'a dair net olan bir şey varsa o da bir adam için çok fazla şirkete sahip olduğu. Dolayısıyla medyada yoğun şekilde yer buluyor. Ancak bu medya haberleri daha çok projeleri ya da başarılarını kapsadığından (bazen de başarısızlıkları) insanları onun hakkında gitgide daha basit düşünmeye itiyor gibi görünüyor.

Büyük resme bakarken bazı küçük ve önemli detayları gözden kaçırabiliyoruz.

İnsanlar olarak popüler bir kimse ya da bir şey hakkında düşünmeye başladığımızda kafamızı karıştırmaktan hoşlanmayız. Basit rivayetler her zaman daha en az enerji harcamamızı sağlar. Elon Musk'ı kahraman olarak gördüğümüzde karşılaştığımız her haberde kendisinin bir bilim adamı olduğunu düşünürüz. Kendisi kötü biri olduğunda ise algımızı kendisine ya da şirketine açılan davalara çekeriz.

Elon Musk bir haberde Mercedes ile çalışıyor; onlara elektrik motoru sağlıyor, diğer bir haberde uzaya Falcon 9 roketi gönderiyor (üçüncü kez) ve diğer gün ise Mars'ta yaşamın mümkün olacağını söylüyor. Bu gösteriyor ki dünyanın zengin insanlara yönelik takındığı bazı ortak tavırlar var. Başarılı (ya da değil) zengin bir kimsenin medyada fazla yer bulmasının sonucu genelde budur.

Basit rivayetler beynimizin düşünmeyi bırakmasını ve rahatlamasını sağlıyor

Genel olarak bilindiği üzere beynimiz tembeldir ve her gün ya da birkaç günde bir tekrar eden olaylar karşısında zamanla daha basit düşünmeye başlar. Örneğin her gün tekrarladığımız alışkanlıklarımızın dışına çıkmaktan hoşlanmayız. Olaylar karşısında bilişsel düşünmeyi önleyen basit rivayetleri kolayca kabul etmemizin nedeni bu olabilir. Tabii karmaşık düşünmek ayrıca uzun ve sıkıcı cümleler kurmamıza da neden olur.

Bundan kaçınmak için zihinsel olarak daha ilkel ve kısa önergelere yöneliyoruz. Tıpkı Apple'ın ilk yıllarındaki gibi; şirket hakkında daha fazla haber çıktıkça bilişsel düşünmekten vazgeçerek kestirme yollara girmeye denedik. Yarın Tesla'nın garip şekilde battığı haberiyle karşılaşırsak ya da Neuralink'in birilerinin bacaklarını tekrar kullanmasını sağladığını öğrenirsek ancak o zaman bu haberlere ve Elon Musk'a karşı takındığımız tavır değişecektir.