Ay'ın Görünmeyen Yüzüne Yapılan İlk İniş

Diğer ülkelerin cesaret edemediği bu zorlu iniş, Çin’in Chang’e-4 uzay görevinin bir parçası ve Ay'ın yüzeyini keşfetmek için planlanan bir dizi görevden biri.

Çin dünyada ilk kez Ay'ın görünmeyen yüzüne iniş yaptı
2014’te Çin’in Chang’e 5 T1 uydusu tarafından çekilen ayın uzak tarafının fotoğrafı.

China Global Television Network America'ya göre Çin geçtiğimiz akşam Ay'ın görünmeyen yüzüne uzay gemisi ile inen ilk ülke oldu. Aralık ayının başında Çin'den uzaya yollanan robotik araç Ay'ın her daim Dünya'dan uzağa bakan tarafındaki bir kratere indi. Bu, ülke için önemli bir teknolojik başarı anlamına geliyor. Aynı zamanda Çin'i seçkin uzay uçuşları gerçekleştiren ülkeler arasında yerleştirmiş oluyor.

Çin dünyada ilk kez Ay'ın görünmeyen yüzüne iniş yaptı

Diğer ülkelerin cesaret edemediği bu zorlu iniş, Çin'in Chang'e-4 uzay görevinin bir parçası ve Ay'ın yüzeyini keşfetmek için planlanan bir dizi görevden biri. Bu programdan önce Çin, içerisinde gezici robot bulunan bir iniş aracını Ay'a göndermiş ve böylece gezegene iniş yapan üçüncü ülke olmuştu. Chang'e-3 misyonunun bir parçası olan bu gezici robot, Ay'ın bize her zaman görünen yakın tarafını gezmişti.

Ay'ın görünmeyen yüzüne inildi
Uzay aracı tarafından kaydedilen Ay'ın bilinmeyen yüzünden ilk görüntü

Daha önce hiç kimse Ay'ın karanlık ve bize göre uzak olan bölgesine iniş yapamadı. Çünkü Ay'ın göremediğimiz tarafında robotlarla iletişim kurmamız teoride çok zor. Dünya ile doğrudan bağlantı kurmadan Ay'ın uzak tarafındaki uzay araçlarına radyo sinyalleri göndermenin basit bir yolu bulunmuyor. Ancak Çin bunun için sıkı bir hazırlık yaptı. Ülke, mayıs ayında uzaya, Ay'ın yakınında bulunacak şekilde bir uydu gönderdi. Bu uydu şimdi Chang'e-4 uzay aracı ile Dünya arasında iletişim köprüsü kuracak.

Daha Önce Hiç Kimse Ay'ın Karanlık Tarafına İniş Yapamadı

Uzay aracı South Pole-Aitken (Güney Kutbu Aitken) isminde bir havzaya indirildi. Ay yüzeyinin bu bölgesi gezegen araştırmaları yapan birçok bilim adamının keşfetmeye istekli olduğu bir nokta. Yaklaşık 2500 kilometre genişliğinde olan havza, milyarlarca yıl önce Ay'a çarpan devasa bir kaya nedeniyle oluşmuş. Süper eski bir krater olarak ifade edilebilir. Havzanın tam yaşını bulmak, bu çarpma olayının ne zaman gerçekleştiği hakkında daha fazla şey öğrenmemize yardımcı olacak. Bu bilgiler o zamanlar Güneş Sistemi'nin nasıl bir yer olduğu hakkında ipuçları verecek.

Chang'e-4
Chang'e-4 henüz çevresiyle ilgili fotoğraflar toplamaya devam ediyor

Chang'e-4, Güney Kutbu-Aitken havzasının yaşını tam olarak çözemeyebilir. Ancak araç, Ay'ın bu gizemli kısmı hakkında bize daha fazla bilgi verecek çok sayıda bilim ekipmanı ile donatıldı. Ay'ın karanlık yüzeyine iniş yapan taşıyıcı gemi şimdi arazi aracını bırakmaya hazırlanıyor. Araç dolaşmaya başladığında bölgedeki kayaların bileşimi ve yapısı hakkında Dünya'ya bilgiler gönderecek.

Gezici araç bilgileri toplarken sinyallerini gökyüzüne, mayıs ayında fırlatılan uyduya odaklayacak. Böylece elde ettiği verileri sürekli olarak gök bilimcilere ulaştıracak. Geceleri, Ay'ın kütlesi gezicinin bulunduğu bölgeyi hem Güneş'ten hem de Dünya'dan gelen radyo sinyallerine kapattığı zaman, araç gökyüzünde eşsiz bir yıldız şölenine tanıklık edecek.