Dünyanın En Güzel Su Altı Müzeleri

Dünyanın çeşitli bölgeleri ilgi çekici su altı müzelerine ev sahipliği yapıyor.

Dünyanın en güzel su altı müzeleri üstüne kısa bir yazı hazırladık. Bu sualtı müzelerinde arkeolojik kalıntıları ve çağdaş sanat örneklerini keşfedebilirsiniz. SCUBA sertifikalı değilseniz, bu müzelerin çoğunu şnorkelle yüzerek veya cam tabanlı teknelerde gezintiye çıkarak da görebilirsiniz.

Dünyanın en güzel su altı müzeleri

Baia Underwater Park, İtalya

Dünyanın en güzel su altı müzeleri
Archaeological Park of Baiae

Çoğu kişi Napoli yakınlarındaki Roma kenti olan Pompeii'yi bilir, ancak çok az kişi Pompeii'nin üç katı büyüklüğündeki Baia'yı bilir. Pompeii volkanik külle kaplanırken, Baia 8. yüzyılda terk edildi ve sonra su altında kaldı. Bugün en iyi şekilde şnorkel veya dalgıçlar tarafından ziyaret ediliyor.

Napoli'nin sadece birkaç kilometre kuzeyindeki Pozzuoli (Sophia Loren'in bulunduğu yer) yakınında, Baia Sualtı Parkı'nı ziyaret edebilirsiniz. Şehir bir zamanlar zengin Romalılar ve hatta imparator Caligula için önemli bir sahil beldesiydi. Öyle ki tarihçiler bugün burayı Las Vegas veya Beverly Hills ile karşılaştırıyor. Berrak yaz günlerinde, ziyaretçiler kalıntıları görmek için cam zeminli tekneleri de tercih edebiliyorlar. Ayrıca şnorkelle yüzme gezileri de var, ancak en iyi deneyim SCUBA ekipmanlarıyla yaşanıyor. Yerel bir eğitmenin rehberliğinde mermer heykeller arasında yüzebilir ve mozaik zeminlere dokunabilirsiniz.

Herod's Harbor, İsrail

Dünyanın en güzel su altı müzeleri
Herod's Harbor, Israel

İsrail'deki Caesarea şehri, son 30 yılda birçok defa kazı süreçleri yaşadı. Burada 2006'da "Herod'un Limanı" adı verilen ve MÖ 10 senesinde açılan Roma İmparatorluğu'nun en büyük limanlarından birine odaklanmış bir su altı müzesi var.

Ziyaretçiler, yıkık bir deniz fenerini, orijinal temelleri, çapaları ve kaideleri görmek için sergiye doğru dalış yapıyorlar. Caesarea'da dalgıçlar, 87.000 metrekarelik bir alanı kapsayan batık limanda parkur boyunca 36 farklı bölgeyi görüyorlar. Yol boyunca numaralandırılmış bölgelerin her birini ayrıntılı olarak açıklayan bir de su geçirmez bir harita veriliyor.

Herod'un Limanı olarak adlandırılmasının nedeni, Caesarea'ın Herod tarafından Straton Kulesi olarak adlandırılan bir Fenike kasabasının kalıntıları üzerine inşa edilmiş olmasıdır. Bir Roman-Yahudi alim olan Josephus Flavius, "Yahudi Savaşları" nda limanın inşasını anlatıyor.

Dalışlar hakkında bilgi almak için, Caesaria Dalış Merkezi'nin web sitelerini ziyaret edebilirsiniz.

Museo Subacuático de Arte (MUSA), Meksika

Dünyanın en güzel su altı müzeleri
Museo Subacuático de Arte (MUSA)

Bu su altı çağdaş sanat müzesinde Cancun, Isla Mujeres ve Punta Nizuc ile çevrili sularda 500'den fazla kalıcı anıtsal heykel var. Müzenin amacı, sanat ve bilim arasındaki etkileşimi göstermenin yanı sıra deniz yaşamının kolonileşmesi için bir resif yapısı oluşturmaktır. Tüm sanat eserleri mercan yaşamını teşvik edecek şekilde deniz tabanına bağlı özel malzemelerden yapılmıştır. Ziyaretçiler bu sanatı cam zeminli bot turlarıyla, şnorkelli yüzme ve dalış etkinlikleri ile görebilirler. MUSA'nın önemli bir özelliği, her yıl Yucatan yarımadasına giden 750,000 bin dalgıcı mercan resiflerinden uzağa çekmesidir.

Museo Atlántico Lanzarote, İspanya

 Museo Atlántico Lanzarote, İspanya
Museo Atlántico Lanzarote, İspanya

2016'da yeni açılan Museo Atlántico Lanzarote, Meksika'daki MUSA'dan ilham aldı ve Avrupa'nın ilk sualtı çağdaş sanat müzesi oldu. Tesisler, çevre ve iklim değişikliği sorunlarına dikkat çekmek ve Kanarya Adaları için yeni bir deniz yaşam alanı oluşturmak için çaba göstermektedir. Dalış eğitmenleri, yaklaşık 300 heykelin ayrıntılı şekilde turuna öncülük ediyor.

Dünyanın en güzel su altı müzeleri listesinin sonuncusu; Shipwreck Trail, Florida Keys

Shipwreck Trail, Florida Keys
Shipwreck Trail, Florida Keys

Dalgıçlar (ziyaretçiler), Florida Keys Ulusal Deniz Koruma Alanı'ndaki tarihi batıkları keşfedebilirler. Bazı mekanlar çok sığ, diğerleri ise çok daha derin, bu nedenle çeşitli deneyimler yaşayabilirsiniz.

En eski gemi enkazı, 1733 yılında İspanya'ya bağlı olan Küba'yı terk eden San Pedro'dur. Meksika porselenleri ve Çin porselenlerinin kasalarını taşıyordu. Bir kasırgaya yakalandı ve limana dönmek için yeterli zaman olmadan gemi battı. 1960'larda, balast ve topların yanı sıra kargonun kalıntılarının kurtarılmasını sağlayan hazine avcıları tarafından keşfedildi.

Batıkların en küçük olanı, II. Dünya Savaşı sırasında inşa edilen Thunderbolt'tur. Gemi asla resmi görevle görevlendirilmedi ve daha sonra yıldırım düşmelerindeki elektrik enerjisi araştırmaları için kullanıldı. Ardından Florida Keys Yapay Resif Derneği'ne bağışlandı ve 1986'da kasten batırılarak dalışa açıldı.