Süper Örnekleme ile Oyunları Yüksek Çözünürlükte Çalıştırmak

Super Sampling (Süper Örnekleme) grafik kartınızın daha fazla çalışmak zorunda olması demek.

Süper örnekleme nedir ve ne işe yarar?

PC oyunu için ideal çözünürlük nedir? Çoğu oyuncu buna derhal "Monitörünün desteklediği çözünürlük" yanıtını verecektir. Gerçekten de doğru cevap budur. Peki ya oyunları monitörünüzün desteklediğinden daha yüksek çözünürlükte açmanın mümkün olduğunu söylersek? Süper örnekleme ile oyunları ekran çözünürlüğünden daha yüksek bir değerde çalıştırmak mümkün. Örneğin, Super Sampling ile 1080p bir monitörde 1440p çözünürlük elde etmek gibi.

Süper Örnekleme Nedir ve Ne İşe Yarar?

PC oyun geliştiricileri artık oyunların orta dereceli donanımla bile saniyede 60 kare hızında çalışmasına alışıklar. 200 dolar altındaki grafik kartlarının bile gülünç derecede güçlü ve verimli hale geldiği bir zamandayız. Şimdi oyunların daha iyi görünmesini sağlayan yeni bir görüntüleme tekniği ortaya çıktı.

dlss süper örnekleme
Özellik yalnızca efektlerle ilgili değil

Özellik, süper örnekleme ya da Super Sampling olarak adlandırılır: Oyunun grafiklerini monitörün gösterebileceğinin üstünde bir çözünürlükte görüntüler ve sonrasında bunu monitörün doğal çözünürlüğüne ölçeklendirir (downgrade). Bunun için bir süredir çeşitli yazılım çözümleri sunuluyor. Ancak video kartları şimdi bu tekniği desteklemeyen oyunlara dahi uygulayacak kadar güçlü hale geldi.

Özellik grafikleri çok daha ayrıntılı şekilde görüntülemenizi sağlar. Bu sayede poligon kenarlarını yumuşatma veya yapay ışıklandırma gibi bazı pratik olmayan çözümlerden kurtulmuş olursunuz. Görüntüleri ekranda görebileceğinizden çok daha yüksek bir çözünürlükte çalıştırmak için GPU'nuzun tüm grafik gücünü kullanırsınız. Bu da poligonal kenarlarda ve ışık efektlerinde çeşitli küçük ancak hoş iyileşmeler elde edilmesini sağlıyor. Süper örnekleme açıldığında anti-alising gibi karmaşık hesaplamaların kullanılmasına ihtiyaç duyulmuyor.

Süper Örnekleme İçin Güçlü Ekran Kartı Şart

Tabii ki dezavantajı da var. Super Sampling (Süper Örnekleme) grafik kartınızın daha fazla çalışmak zorunda olması demek. Süper yüksek çözünürlüklü grafikler üretmek GPU'ya daha fazla yük bindirir. Bu da oyunu saniyede 60 karede açmayı zorlaştırabilir. O nedenle daha iyi görseller elde etmek daha yavaş görüntüye razı olmak anlamına gelir. İşte solda standart çözünürlükte ve sağda ise %200 süper örnekleme ile oluşturulmuş bir Overwatch karakteri. Her iki karakter de birçok sistem için standart olan 1080p bir monitörde görüntüleniyor.

Süper örnekleme
İki görüntü de 1080p bir monitörden alınma

Oyun motorunda soldaki görüntü 1080p'de görüntülenirken sağdaki görüntü 4K'da (3840 × 2160) görüntüleniyor. Lucio'nun gözlüklerinde olduğu gibi, render'lanmış tüm nesnelerin kenarları daha yumuşak ve daha az pürüzlü hale geliyor. Aynı zamanda gölge ve ten tonlarının daha yumuşak geçişine dikkat edin. Tahmin edilebileceği gibi, oyun normal çözünürlüğünün %200'ünde çalışırken, kare hızları sabit 60 fps'ten şimdi 40'lara ve 30'lara düşüyor.

Süper örnekleme tekniklerini uygulamanın sonuçları sistemden sisteme ve hatta oyundan oyuna değişebilir. Tekniği kullanan ve performansı da düşünenler arasındaki genel fikir birliği, bu yöntemin eski bilgisayar oyunları veya düşük performanslı konsol port'ları için en iyisi olduğu. Bunlar genellikle oyun PC'nizin tam gücüne ihtiyaç duymayan veya daha karmaşık kenar yumuşatma seçeneklerinden yoksun olanlar demek. Bu oyunlar daha yüksek çözünürlüğe render edilse bile saniyede 60 kare verebilirler. Ayrıca sanatsal ve ilginç ekran görüntüleri almak ya da yüksek kalitede videolar kaydetmek için mükemmel bir araçtır.

İşte süper örneklemeyi gözlemleyebileceğiniz harika bir video

Süper örnekleme ile oyunları yüksek çözünürlükte açmanın iki temel yolu var: Grafik kartınızın sürücü programı aracılığıyla veya oyunun kendi ayarları yoluyla. Şu an yalnızca birkaç oyunun bu seçeneği desteklediğini belirtelim. Oyun ayarlarından açmak genellikle en pratik olanıdır.

Süper Örneklemeyi Grafik Kartı ile Açmak

Bu yöntemde Windows kendisini normalde mümkün olduğundan daha yüksek çözünürlükte görüntülemeye zorlayacaktır.

NVIDIA ekran kartları:

Süper örnekleme
Nvidia ayarları biraz daha karmaşık gelebilir
  • NVIDIA GPU sahipleri, NVIDIA Kontrol Paneli'ni açın, "Masaüstü boyutunu ve konumunu ayarla"ya tıklayın. 2. kısımdaki "Oyunlar ve programlar tarafından ayarlanan ölçeklendirme modunu geçersiz kıl" seçeneğinin işaretli olduğundan emin olun.
  • Şimdi sol taraftaki "Ekran" sütununun altındaki "Çözünürlüğü değiştir"e tıklayın. "Özelleştir"i ve ardından "Özel Çözünürlük Oluştur"u seçin.
  • Mevcut çözünürlükten daha yüksek ancak hala monitörünüzün en boy oranına uygun bir çözünürlük oluşturmayı istiyorsanız: Çoğu geniş ekran monitör 16:9, bazı daha nadir "pro" ekranlar 16:10 ve daha eski LCD ve CRT ekranlar ise 4:3 oranındadır. Örneğin, monitörünüz 1920 × 1080 çözünürlüğe (16:9 oranına) sahipse 2560 × 1440 çözünürlüğü deneyebilir veya 3840 × 2160 ile tam bir 4K deneyimine ulaşabilirsiniz.
  • Monitörünüzün yeni çözünürlüğü kabul edip etmeyeceğini görmek için "test" seçeneğine tıklayın – bazıları boş ekran veya hata mesajı gösterebilir. Bu durumda şansınız yaver gitmiyorsa aşağıdaki oyun ayarları bölümüne bakabilirsiniz.

Test başarılı olursa, şimdi Windows'un Ekran Ayarları'nda yeni bir çözünürlük seçeneğiniz olacak (masaüstüne sağ tıklayın, ardından "Ekran Ayarları"nı tıklayın). Oyuna başlamadan önce çözünürlüğü daha yüksek bir seviyeye ayarlayabilir ve render çözünürlüğünü ise her zaman olduğu gibi bırakabilirsiniz. NVIDIA Denetim Masası ile, Windows'a birden fazla özel çözünürlük eklemek mümkündür.

AMD ekran kartları:

Süper örnekleme
AMD daha pratik kontrollere sahip

AMD ise bu tekniğe "Sanal Süper Çözünürlük" adını veriyor. VSR, Radeon HD 7790 GPU'larda ve daha yenilerinde desteklenir. Kartınızın gücüne bağlı olarak Radeon R9 serisinden itibaren Super Sampling ile 4K'ya kadar çıkabilirsiniz. AMD'nin çözümü NVIDIA'nınkinden biraz daha kullanıcı dostudur.

  • Radeon Ayarları programını açıp, "Göster" i tıklayın.
  • Ardından "Sanal Süper Çözünürlük" seçeneğini "Açık" olarak değiştirin.
  • Oyunlar şimdi Windows'un çözünürlüğünü değiştirmeden daha yüksek çözünürlükte çalışmaya başlayacaktır.

Desteklenmeyen Radeon kartlarda da bu işlemi Windows'ta yapmak mümkündür. Ancak doğrudan Windows kayıt defterinde düzenleme yapılması gerektiğinden çok daha zor ve zaman alıcıdır.

Süper Örneklemeyi Oyun İçinden Açmak

Bazı yeni oyunlar, oyun örnekleme ile maksimumdan daha yüksek çözünürlükte oynatılmaya izin veriyor. Bunlara Fornite gibi popülerleri örnek gösterilebilir.Ayarın tam konumu oyundan oyuna değişecektir, ancak genellikle "Ekran" veya "Grafik" bölümündedir.

Shadow of Mordor'da süper örnekleme
Shadow of Mordor'da süper örnekleme
 Overwatch'da "Advanced" sekmesinde
Overwatch'da "Advanced" sekmesinde
Süper örnekleme ile oyunları yüksek çözünürlükte açmak
Ve Batman: Arkham Knight'da

Yukarıdaki üç örneğin de 2560 × 1440 monitörde görüntülendiklerini belirtelim. Oyununuz monitörünüzün maksimum çözünürlüğünün üzerinde görüntülenmeyi reddederse bu özelliği kullanmanın bir yolu yok demektir.