Ölüme yakın deneyim: Psikedelik seyahat nedir?

Ölüme yakın deneyim ya da psikedelik seyahat, insanın vücudundan yükseliyor gibi hissettiği… kendini sakin, uzak ve karanlıktaki bir ışığa doğru ilerlerken bulduğu bir ruh halidir. İnsan bir an için aydınlanmış, tamamen uyanık hisseder. Daha sonra bilincin kaba gerçekliğine, yani hayatına geri döner. Ölüme yakın deneyim yaşayan insanlar çoğu zaman benzer şeyleri rapor ederler. Görünüşe göre böyle hisseden yalnızca onlar değil; Imperial College London tarafından (ICL) yapılan bir araştırmaya göre, yoğun bir psikedelik ilaç olan DMT'yi alan kullanıcılar aynı şeyleri yaşıyor gibi görünüyor.

Ölüme yakın deneyim sunan DMT ve 'Cennetin kanıtı'

Ölüme yakın deneyim
Ölüme yakın deneyim halinde beyin derin uyku halinde olduğu gibi durgun halden çıkar

DMT, araştırmaya göre kullanıcıların bahsettiği yakın ölüm deneyimi gibi "gerçekten daha gerçek" olarak tanımlanan mistik deneyimler de üretebiliyor. Çalışma için, 13 katılımcı ile haftada iki kez denemeler yapıldı. Denemelerden birinde, plasebo olan salin enjeksiyonu aldı. Diğerinde ise DMT enjeksiyonu yapıldı. Araştırmaya katılanlar, yaşadıkları psikedelik deneyimlerden sonra bir anket doldurdular. Yakın Ölüm Ölçeği olarak adlandırılan anket, 1983 yılında ölüme yakın deneyim iddialarını doğrulamak üzere oluşturulmuştur.

Verdikleri yanıtlar, oluşturulan ankette yer alan raporlarla güçlü bir uyum gösterdi. Aynı zamanda, hayatlarında gerçek ölüm deneyimlerinden geçmiş (kaza veya hastalıklar) bir dizi katılımcıdan gelen cevaplarla karşılaştırıldı ve olumlu sonuç alındı. Hem DMT kullanıcıları hem de ölümle yüzleşenler, kendi etrafındaki dünya ile "bir" olma duygusunu hissettiklerini bildirdiler. Kulağa oldukça mistik geldiği doğru.

Ölüme yakın deneyim
Psilosibin içeren kapsüller psikanaliz araştırmaları için kullanılıyor: Hastaların zihinsel süreçleri ile bilinç dışı unsurlar arasındaki bağlantının incelenmesi

Araştırma yazarlarına göre bu çalışma, değişmiş bilinç durumlarının birbirine bağlanması teorisiyle ilgili kanıtlar sunuyor. İlk kez karşılaşılan bu kanıtlar, kısaca beyin aktivitesindeki değişiklikler ile açıklanıyor. Ölüme manevi olarak yaklaşma anının, potansiyel olarak ilaç gibi bir madde ile taklit edilebileceği fikri güç kazanmış oldu. "Cennetin kanıtı"na ulaşmak artık daha kolay ve efektif olabilir.

Araştırmacılar, eğer insanın kendi fiziksel bedeninin dışında, farklı bir boyutun varlığını hissedebiliyorsa bunun "öbür dünyanın" varlığının kanıtı olabileceğini düşünüyor. Araştırma her ne kadar bu konu hakkında daha fazla yorum getirmese de, beynin oldukça güçlü olduğunu ve yakın ölümü deneyimi veya DMT gibi ortam koşullarının değiştiği anlarda bu hislerin açığa çıktığını söylüyor. DMT, ölüm biyolojisi (ve psikoloji) gibi alanlarda yeni ve farklı çalışmalar yapmak için kullanılabilir.

Ölüme yakın deneyim: Psikedelik seyahat nedir yazımız burada son buldu. Daha fazla içerik için bu bağlantıyı takip edebilirsiniz: https://evrenatlasi.com/k/saglik/