Pusulanızı Kontrol Edin: Manyetik Kuzey Kutbu Değişiyor

Kuzey Kutup Dairesi ilk defa 1831'de ölçüldü ve o zamandan bu yana 2300 kilometre yer değiştirerek Sibirya'ya doğru yaklaştı.

Manyetik kuzey kutbu

Dünyamızın manyetik kuzey kutbu devamlı olarak hareket etmektedir. Fakat son zamanlarda bu hareketini navigasyon sistemlerinde ön görülemeyen düzeyde bir sapma oluşturacak şekilde değiştirmeye başladı. National Centers for Environmental Information'dan bilim adamları, "Kuzey Kutup dairesindeki planlanmamış varyasyonlar"ın (hızlı hareketler) şu an kullanılan manyetik kuzeyi hatalı hale getirdiğini açıkladı.

Bu yanlışı düzeltmek adına Dünya Manyetik Modeli'nde, normalde ön görülenden bir sene daha erken olacak şekilde bir güncelleme yapılması mecbur hale geldi. Akıllı telefonlar, ordu taşıtları, paraşüt atlayışları ve hava araçları dahil olmak üzere manyetik pusulanın dahil olduğu hemen her şey için bu bir problem oluşturuyor.

Manyetik Kuzey Kutbu Kanada'dan Çıktı ve Arktik Sibirya'ya Yol Alıyor

Manyetik kuzey kutbu
Manyetik kuzey kutbu ilk kez 2017'de tarih değiştirme çizgisini geçti ve Sibirya'ya doğru yaklaşıyor

Kuzey Kutup Dairesi ilk defa 1831'de ölçüldü ve o zamandan bu yana 2300 kilometre yer değiştirerek Sibirya'ya doğru yaklaştı. Hızı, 2000'de yılda 15 km iken bugün yılda 55 km oldu. İnsanlığın değişen bu hıza ayak uydurmak dışında, yapabileceği pek bir şeyi bulunmuyor. Dünya'nın çekirdeği sıvı demir ve nikel okyanusundan ibaret. Bu sıcak okyanusun hareketi manyetik alan oluşturarak kuzey kutup noktasının yer değiştirmesine neden oluyor.

En Az 1000 Yıl İçinde Dünya'nın Kuzeyi ve Güneyi Yer Değiştirecek

Dünya'nın manyetik alanı genel olarak zayıflıyor. Önde gelen bilim insanları, kuzey ve güney kutbunun sonunda kendi etrafında dönen bir mıknatıs gibi yer değiştireceğini ön görüyor. Bu olay Dünya'nın geçmişinde defalarca yaşandı, ancak son 780 bin yılda değil.

Manyetik kuzey kutbu
Radar sistemlerini kullanarak yol bulan gemiler, Kuzey Kutbu'nun Kuzeybatı Geçidi gibi sabit olduğu kabul edilen noktaları baz alarak hareket ediyor

Dünyada NASA, Federal Havacılık İdaresi ve ABD Orman Servisi gibi merkezler manyetik kuzey kutbu noktasını baz alarak çalışıyor. Havaalanı pist isimleri manyetik kuzeye olan açılarına göre adlandırılır ve kutuplar hareket ettikçe adları değişir. Örneğin, Alaska, Fairbanks'deki bir havaalanı pistinin adı 2009'da 1L-19R'den 2L-20R'ye değiştirildi.

Manyetik güney noktası kuzey noktasından daha yavaş hareket ediyor.

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi ile Birleşik Krallık, her beş yılda bir manyetik kuzey kutbunun konumunu aralık ayında güncelleme eğiliminde olur. Ancak sıradaki güncelleme kutbun daha hızlı hareket etmeye başlaması nedeniyle erken geldi.

Güney Atlantik'te Bir Bölge Halihazırda Ters Döndü

Dünya'nın yaptığı bu hareket Atlantik'in belirli bir bölgesinin şimdiden ters dönmesine neden oldu
Dünya'nın yaptığı bu hareket Atlantik'in belirli bir bölgesinin şimdiden ters dönmesine neden oldu

Güney Atlantik üzerindeki bir bölge çoktan Dünya yüzeyinin altına geçti. Diğer taraftan, bu olay yön bulmak için manyetik alanları kullanan bazı kuş türlerini de rahatsız edecek. Manyetik alanın zayıflaması insanlar ve özellikle de uydular ve astronotlar için genel olarak iyi değildir. Manyetik alanın Dünya'yı tehlikeli radyasyondan koruduğu biliniyor.

GPS Uydu Bazlı Çalıştığından Manyetik Kuzey Kutbunun Hareketinden Etkilenmiyor

Bu hızlanma elbette telefonunuzdaki navigasyon uygulamanızı artık kullanamayacağınız anlamına gelmiyor. Dünya Manyetik Modeli'nin GPS hizmetlerinde küçük de olsa bir rolü var ancak navigasyon araçları sizi A'dan B'ye ulaştırmak için her şeyden önce uydulardan yararlanıyorlar. Diğer taraftan şirketlerin ve hükümetlerin bu değişikliğe uyumlu sağlaması için bir o kadar fazla çalışması gerek; konu özellikle kuzey kutbu hareketlerinin çok daha fark edilir olduğu kutup araştırmalarında önem kazanıyor.