Nesli Yok Olduğu Düşünülen Leopar Tayvan'da Ortaya Çıktı

Söz konusu hayvanın adı, Tayvan'a özgü olan ancak 1983'ten bu yana vahşi doğada görülmeyen, bir leopar alt türü olan Formosan bulutlu leoparıdır.

Nesli tükendiği düşünülen Leopar Tayvan'da görüldü

Hepimiz kaybolan insanların yıllar sonra tekrar ortaya çıktıkları garip hikayeleri duyduk. Ancak bunu yapan pek hayvan bulunmuyor! Konu öğrendiğinizde kendinizi iyi hissettiren hikayelere geldiğinde, uzun zaman önce yok olduğu düşünülen ancak bir gün beklenmedik şekilde ortaya çıkan hayvanlardan daha iyi bir şey yoktur. Bununla alakalı yeni bir haber Tayvan'dan geldi. Soyu yıllar önce tükenmiş olan bir leopar şaşırtıcı biçimde tekrar ortaya çıktı.

Nesli tükendiği düşünülen Leopar Tayvan'da görüldü

Sergilere konu olan bu leoparın soyunun tükenmiş olması gerekiyordu

Geçmişten bugüne

Söz konusu hayvanın adı, Tayvan'a özgü olan ancak 1983'ten bu yana vahşi doğada görülmeyen, bir leopar alt türü olan Formosan bulutlu leoparıdır. Bu hayvan 2013'te resmi olarak soyu tükenen hayvanlar listesine giriş yaptı. Şimdi bu hayvanın görüldüğüne dair raporların ortaya çıkması herkesi şaşırtmış durumda.

Bazı Taylandlı akademisyenlerin, leoparı resmi olarak nesli tükenmiş hayvanlar listesine koymakta bu kadar isteksiz olmasının nedenleri şimdi daha iyi anlaşılıyor. Bu akademisyenler leoparın sadece "nesli tehlikede olan türler" arasına eklenmesi gerektiğini savunmuşlardı. Bu hamlenin otoritelerce, yerli halktan gelen tepkilerden çekinildiği için yapıldığı düşünülüyor. Aynı zamanda leoparların Tayvan'daki önemini vurgulamak için bu yola gidildiği diğer iddialar arasında.

Leopar için rapor edilen son yer

Nesli tükendiği düşünülen Leopar Tayvan'da görüldü
Formosan bulutlu leoparı en son 1983'te rapor edilmişti

Son gelişmeler, Taitung ilçesi, Daren kasabasında bazı korucuların keçileri avlayan bir kediyi rapor ettiği yönündeydi. Ayrıca bir başka rapor, bir grup köy sakininin leoparı birden çok kez görmesini ele alıyordu.

Bu görünme vakaları yerel bölgede bir arama çalışmasının başlatılmasına neden oldu. Zira leopar, Tayvan'da özellikle korunması gereken bir sembol halini almış durumda. Ayrıca Paiwan kabilesi için kutsal bir hayvan olarak kabul ediliyor. Yabancıların onları avlamaya çalışabileceği konusunda endişeler olduğundan, bu durumun engellenmesi için adımların hızlı atılması şarttı.

Mit devam ediyor

Formosan bulutlu leoparı Tayvan'da, yerli nüfusun dışında hiç kimsenin göremediği efsanevi bir hayvan olmaya devam ediyor. 1983, kedinin raporlandığı son yıl olmuştu. Bu nedenle 1990-1993 yılları arasında Dawushan Tabiatı Koruma Alanı'nın 16,000'den fazla fotoğrafı çekilerek hayvanın izine rastlanmaya çalışıldı. Ancak bu devasa saha çalışması sonuç vermedi.

Bu tür davranışların hayvanlar için aşırı derecede sıra dışı olmadığı söylenebilir. Zira son zamanlarda, 1906'dan beri görülmemiş devasa bir kaplumbağa Galapagos adasında görülmüştü. Leoparın bu gizemli ortaya çıkışı, belki de o kadar gizemli olmayabilir.