Distimi (Kronik Depresyon) Nedir?

Distimi, kronik depresyondur. Yıllarca sürebilir ve yoğunluğu zaman içinde değişebilir. Kendini aynı zamanda majör depresif ataklarla gösterebilir.

Distimi nedir?

Distimi nedir?inatçı depresif bozukluk, kronik depresyon veya distimik bozukluk olarak da bilinir – Distimi uzun süreli bir klinik depresyon şeklidir. Semptomların gelip gittiği, günden güne ve haftadan haftaya değiştiği, çoğu zaman sürekli şekilde devam ettiği birkaç yıl sürebilecek bir rahatsızlıktır. (1)

Distimi veya "distimik ruh hali" olan birçok kişi hem konuşma terapilerinden hem de tıbbi tedaviden fayda görebilir. Yaşam tarzınızda değişiklikler yapmanız gerekebilir. Distimi ile kişisel olarak başa çıkmanın çözümünü ruh halinizi iyileştirmek ve semptomlarınızı kontrol altına almakta bulabilirsiniz.

Distimi Nedir?

Distimi sürekli ve uzun süreli (kronik) bir depresyon türüdür. Daha önce büyük bir depresyondan ziyade daha hafif bir hastalık olarak kabul edilirdi, ancak artık insanların yaşamları ve normal şekilde çalışma yetenekleri üzerinde ciddi etkileri olduğu bilinmektedir. (2) Distimi sadece ABD'deki insanların yüzde 3 ila 6'sını etkiliyor (3).

Distimi genellikle çocukluk, ergenlik veya erken yetişkinlik döneminde başlar ve yıllarca sürebilir. İnsanları diğer kişilik bozuklukları ve madde bağımlılığı gibi problemler için de risk altına sokar. İlişkiler, okul veya iş ve günlük aktivitelerle ilgili sorunlara neden olabilir. (4)

Yetişkinlerde, distimi bir anda ortaya çıkarak iki veya daha fazla yıl sürerken; Çocuklarda, en az bir yıl sürüyor. Distimi olan insanlar nasıl hissettiğiyle ilgili dalgalanmalar yaşamaktadır. Her zaman o kadar da depresyonda olmayabilirler fakat üretkenlikleri azalır. Genellikle aktivitelerin tadını çıkarmaları veya kendilerini ya da yaşamları hakkında kendilerini iyi hissetmelerini zorlaştırabilecek depresyon belirtileri olur. Herhangi bir zamanda, belirtiler hafif, orta veya şiddetli olabilir. Distimi hastası olanlar kimi zaman çok iyi hissedebilirler, ancak bu ruh durumu genelde iki aydan uzun sürmez. (5)

Kronik depresyon distimi ile nasıl başa çıkılır?
Kronik depresyon distimi ile nasıl başa çıkılır?

Distimi ile Diğer Tip Depresyonların Karşılaştırması

  1. Mevsimsel affektif bozukluk (SAD)'ın mevsimsel olarak gelip giden ve aynı zamanda yoğunluğu farklılık gösteren değişkenleri vardır. Lakin distimi güneş ışığına maruz kalmaya bağlı değildir.
  2. Major depresif dönem distimi olan kişilerde görülebilir. Bununla birlikte, bu dönemler distimiden daha kısadır, genellikle ağırdır. Tipik olarak ek tedavi gerektirir. Distimi hastalığına sahip biri majör depresyona yakalanırsa, buna "çift depresyon" denir (7).
  3. Doğum sonrası depresyon, bazen bir kadın doğum yaptıktan sonra ortaya çıkan bir tür depresyondur. Distimi ile semptomları ortaktır, ancak genellikle o kadar uzun sürmez. Bununla birlikte, distimi doğum sırasında başlayabilir (peripartum başlangıçlı distimi). (8)
  4. Distimi kişilerde, kaygı, melankoli, psikoz gibi farklı özelliklere sahip olabilir.

Distimi Belirtileri

Bu hastalığın belirtileri genel olarak depresyon belirtilerine benzer. Bu özel hastalığın teşhisi için, aşağıdaki distimi semptomlarına sahip olmanız gerekir: (9)

  • Gün içinde genelinde depresif ruh hali (çevredeki aktivitelere ilgi duymama ve genel ilgisizlik)
  • Yetişkinlerde iki yıl, çocuklarda ve ergenlerde bir yıl
  • Sinirlilik hali çocuklar ve ergenlerde moral bozukluğundan daha belirgin olabilir

Ayrıca, aşağıdaki belirtilerden iki veya daha fazlasına sahip olmalısınız: (10)

  1. İştahsızlık veya aşırı yemek yeme
  2. Çok fazla uyku ya da uyku yetmezliği
  3. Fiziksel olarak yorgun hissetme
  4. Kendine güvensizlik
  5. Konsantre olmamak
  6. Karar verme sorunu
  7. Umutsuz hissetmek

Diğer depresyon türlerinde olduğu gibi, aşırı öfke veya huzursuzluk, suçluluk veya endişe duyguları, sosyal faaliyetlerden kaçınma eğilimi ve üretkenlikte azalma olabilir. (11)

Distimi Nedenleri ve Risk Faktörleri

Distiminin bilinen tek bir nedeni yoktur. Depresyondan etkilenen ailelerde daha yaygın göründüğü biliniyor. (12) Dolayısıyla bazı genetik etkenlerin rol oynadığını da göstermektedir. Lakin distimi hastalığına neden olduğu bilinen bir gen veya biyolojik anormallik bulunmadı.

Bazı insanlar normal olmayan interlökin-1 ve serotonin seviyelerine sahiptir. (13) İnterlökin-1 iltihaplanma ve bağışıklık fonksiyonunda rol oynar. Serotonin, sinir sistemindeki ruh haline ve sosyal işleyişe bağlı hücreler arasındaki iletişimde rol oynar.

Distimi için risk faktörleri şunlardır: (14, 15, 16)

  1. Herhangi depresif bozukluğu olan aile üyeleri
  2. Çocuklukta veya yetişkinlikte stres
  3. İzolasyon ve manevi destek eksikliği
  4. Uzun süreli tıbbi problemler
  5. Problemlerle başa çıkma stratejileri
  6. Sevilen birisinin kaybı ve travma
  7. Zayıf benlik saygısı, olumsuzluk
  8. Antisosyal davranış, bağımlılık veya şizofreni gibi başka bir kişilik bozukluğu tanısı

Distimi İçin Geleneksel Tedavi Yöntemleri

Çoğu ruh sağlığı problemlerinde olduğu gibi, distimi tedavisi kişiden kişiye değişir. Sizin için işe yarayan tedavi türü belirtilerinizin ne kadar şiddetli olduğuna, duygusal aksaklıklarınızın üzerine ne kadar gitmeye istekli olduğunuzla ve hayatınızda sağlığınızı etkileyen durumlarla ilgilenmek isteyip istemediğinize bağlı olacaktır. Tıbbi tedaviler başka sağlık problemleriniz olup olmadığına, geçmişte hangi ilaçları denediğinize ve vücudunuzun her ilaca nasıl tepki gösterdiğine de bağlıdır. (17)

Diğer depresyon türlerinde olduğu gibi, distimi tedavisi genellikle konuşma terapisi (psikoterapi) ve ilaçla birleştirilir. Distimi tedavisinde kullanılan ilaç türleri genellikle aşağıdaki antidepresanlar olacaktır: (18, 19)

  1. Seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI'lar)
  2. Serotonin ve norepinefrin geri alım inhibitörleri (SNRI)
  3. Trisiklik antidepresanlar (TCA'lar)
  4. Monoamin oksidaz inhibitörleri (MAOI'ler)
  5. Mirtazapin, nefazodon, venlafaksin, duloxetin ve bupropion gibi noradrenerjik ilaçlar

Distimi Tedavisinde Doğal Yöntemler

Distimi, yalnızca alternatif tıpla tedavi edilmemesi gereken ciddi bir zihinsel rahatsızlık durumudur. (20) Bununla birlikte, ruh halinizi artıracak, stresinizi azaltabilecek ve semptomlarınızla başa çıkmanıza yardımcı olabilecek bu depresyonu gidermenin birçok doğal yolu vardır.

Ruh halinizi iyileştirmenin ve distimi semptomlarını yönetmenin doğal yolları şunlar:

  1. Egzersiz
  2. Stresinizi proaktif olarak yönetin
  3. Tedavi alın
  4. Sosyal ilişkileri sürdürün
  5. Akıl sağlığınızı desteklemek için kaliteli beslenin
  6. Aromaterapi alın
  7. Takviyeler ve bitkilerden yararlanın

Egzersiz

Egzersizin ruh halinizi iyileştirdiğine dair önemli kanıtlar var. (21) Bunun nedeni muhtemelen egzersizin beyninizdeki triptofan ve serotonin miktarını artırmasıdır. Bu doğal bileşiklerin her ikisi de zihinsel onarımı destekliyor. Egzersiz ve depresyon ile ilgili yapılan geniş bir araştırma sonucuna göre: (22)

  1. Düzenli egzersiz, klinik depresyon semptomlarını hafifletebilir.
  2. Egzersiz daha mutlu bir ruh haline ulaştırabilir
  3. İyileşme süreci, bir egzersiz programının sona ermesinden üç ila 12 ay sonrasına kadar sürebilir.
  4. Aerobik egzersiz (koşma, yürüme, yüzme) ile direnç ve kuvvet antrenmanı (ağırlık kaldırma, germe) arasındaki etkiler benzer sonuçlar doğuruyor.
  5. Egzersiz, konuşma terapisi kadar faydalı olabilir.
  6. Bazı insanlar için, egzersiz depresyon semptomlarını azaltmada ilaçlardan daha etkili olur.

Bir egzersiz programına başlamadan önce sağlık uzmanıyla görüşün. Depresyon belirtilerini tedavi etmek üzerine bazı egzersiz ipuçları: (23)

  1. Yavaş yavaş başlayın ve sevdiğiniz bir programı seçin.
  2. Günde 20 dakika gibi kısa süreli yürümek veya koşmak semptomları belirgin şekilde azaltmak ve ruh halinizi iyileştirmek için yeterli olabilir.
  3. Egzersizden fayda görmeniz için çok yoğun veya uzun olması gerekmiyor.
  4. Kötü havalarda veya dışarıda egzersiz yapmak güvenli ya da rahat olmadığında mutlaka yedek plan yapın.
  5. İlerlemenizi egzersiz günlüğü veya pedometre ile haftalık veya aylık hedefler oluşturarak izleyin.

Stresinizi Proaktif Olarak Yönetin

Stresinizi proaktif olarak yönetmek, başlamadan önce sorunları durdurmanıza yardımcı olabilir. Stres kaynaklarını hafifleterek sizi üzecek daha az şeyle karşılaşmayı sağlayabilirsiniz. Progresif kas gevşetme, yoga veya tai chi yaparak veya uygulayarak stresi azaltma ve yönetme yeteneğinizi artırabilirsiniz. (24)

Stres ve depresif belirtiler için kendi tetikleyicilerinizi bulmak ve mümkünse bunlardan kaçınmak için çalışabilirsiniz. Ortak tetikleyiciler şunlardır: (25)

  1. Gerçekçi olmayan iş yükü veya kesintisiz e-posta trafiği ve son teslim tarihi
  2. Finansal yükler
  3. Hareketli yaşam tarzına uyum sağlayamama
  4. İç korku ve inançlar
  5. Problem üzerinde kontrol eksikliği

Sizin için hangi tetikleyicilerin stresi tetiklediğini öğrendikten sonra, bununla başa çıkmak için stratejiler geliştirebilirsiniz. Problem çözme becerilerinizi geliştirerek ve olumlu davranışlar üzerinde çalışarak stresinizi azaltabilirsiniz.

Bu ipuçlarını, proaktif olarak stresi yönetmek ve depresif semptomlarınızı azaltmak veya önlemek için de deneyebilirsiniz: (26)

  1. Sizi rahatlatan bir hobi edinin.
  2. Ek projelere veya diğer zorunlu olmayan yükümlülükler gibi, istemediğiniz sorumluluklara "hayır" deyin.
  3. Tatil gibi rutinlerinize ara vermeyin.
  4. Destekleyici arkadaşlar edinin ve aile ile zaman geçirin.
  5. Kalp atış hızınızı yavaşlatmak için nefes egzersizleri yapın.
  6. Stres, depresyon veya anksiyete tetikleyen durumlardan kaçının.
  7. Alkol ve eğlence amaçlı ilaçlardan kaçının.

Tıbbi Distimi Tedavisi

Araştırmalar, kısa süreli tedavinin distimi tedavisinde yardımcı olabileceğini göstermektedir. (27) Aşağıdakiler dahil yardımcı olabilecek birkaç farklı psikoterapi veya konuşma terapisi türü vardır: (28)

  • Bilişsel davranışçı terapi
  • Psikoterapinin bilişsel davranışsal analiz sistemi (CBASP)
  • Kişilerarası psikoterapi (IPT)
  • Manuel grup terapisi
  • Problem çözme terapisi
  • Çiftler, aile veya grup terapisi
  • Kombinasyon tedavileri

İstediğiniz veya ihtiyaç duyabileceğiniz tedavi türü kişiliğinize, hedeflerinize ve semptomlarınıza bağlı olacaktır. (29) Terapi, olumsuz düşünce veya davranış kalıplarını ve bunların nasıl değiştirileceğini tanımlamanıza yardımcı olabilir. Ayrıca stres, ölüm, izolasyon, reddedilme ve diğer üzücü deneyimler gibi depresyon tetikleyicileriyle başa çıkmanıza yardımcı olabilir. Genel olarak, terapi, şimdi ve gelecekte iyi zihinsel sağlığa olan duygusal ve psikososyal engellerin üstesinden gelmek için beceri ve stratejiler geliştirmenize yardımcı olabilir.

Sosyal İlişkiler

Topluluk içinde konuşma veya gereksiz faaliyetlere aşırı bağlılık gibi stresli kamusal veya sosyal koşullardan kaçınmaktan faydalanabilseniz de, arkadaşlarınız, aileniz ve topluluğunuzla yaptığınız aktivitelere dahil olmak önemlidir. Başkaları ile etkileşime girmek ve insanlara bağlı kalmak, depresyon belirtilerinin önlenmesine yardımcı olur. (30)

  • Sizin için önemli bir yardım kuruluşuna, dini bir organizasyona veya topluluk grubuna gönüllü olun. (31)
  • Arkadaşlarınız ve komşularınızla sosyal toplantılara katılın. (32)
  • En keyifli bulduğunuz ve kendinizi daha az yalnız hissetmenizi sağlayan gezilere odaklanın. (33)
  • En önemli ilişkileriniz üzerinde çalışmak için zaman ayırın, örneğin aileniz, eşiniz ve en yakın arkadaşlarınızla. (34, 35)
  • Sizi iyi hissettiren, kaliteli sosyal medya platformları kullanın. (36)

Akıl Sağlığınızı İyileştirmek İçin Yiyin

Diyet tek başına distimi veya depresyonu tedavi edemese de, iltihabı azaltmaya, ruh halinizi yükseltmeye ve vücudunuzu sağlıklı tutmaya yardımcı olabilir, böylece stresle daha iyi başa çıkabilirsiniz. Sağlıklı bir diyet, depresif belirtilerden remisyona girme olasılığını da artırabilir. Avustralya'daki THE SMILES TRIAL (Supporting the Modification of lifestyle in Lowered Emotional States) Akdeniz beslenme planının değiştirilmiş bir versiyonuydu ve sosyal destek alan insanların depresyondan kurtulmalarına yardımcı olduğu tespit edildi. (37) Dilerseniz, özelleştirilmiş Akdeniz diyetini ve bu yiyecek gruplarının her biri için aşağıdaki günlük porsiyon sayısını kullanarak deneyebilirsiniz: (38)

  • 5–8 porsiyon tahıl
  • 6 porsiyon sebze
  • 3 porsiyon meyve
  • 2–3 porsiyon az yağlı, şekersiz süt
  • 1 porsiyon çiğ, tuzsuz fındık
  • Günde 3 yemek kaşığı zeytinyağı

Plan, ModiMed Diyet olarak adlandırılır ve ayrıca 3-4 porsiyon baklagil, 2 porsiyon balık, 3–4 porsiyon yağsız kırmızı et, 2–3 kümes hayvanı ve haftada 6'ya kadar yumurta içerir. Diyet aynı zamanda rafine tahıllardan, fast food, tatlandırılmış yiyeceklerden, işlenmiş etlerden, alkolden (kırmızı şarap hariç) ve şekerli içeceklerden uzak durulmasını (veya haftada en fazla üç kez tüketilmesini) öneriyor. Kilo kaybı hedef olmadığından kalori ve toplam yiyecek miktarı sınırlı değildir.

Ayrı araştırmalar depresyon belirtilerini azaltmak için sağlıklı bir diyetin parçası olarak omega-3 çoklu doymamış yağ asitlerinin kullanımını da desteklemektedir. (39)

Aromaterapiyi Düşünün

Distimi nedir diye sorarken depresyon tedavisi için uçucu yağların kullanılmasının kanıtlanmış uzun bir geçmişi olduğunu belirtmeliyiz. Semptomları hafifletmek için birçok yağ kullanılmış olmasına rağmen, tedaviyle ilgili bugüne kadar sınırlı bilimsel araştırma yapılmıştır. Modern araştırmalar, aromaterapi ve masaj aromaterapisinin depresyon belirtilerini hafifletmek için kullanımını destekler.

  1. Çalışmaların bazıları düşük kalite olmasına rağmen, aromaterapi ile ilgili depresyon çalışmalarının gözden geçirilmesi, esansiyel yağ inhalasyonu veya aromaterapi masajının, depresyonu olan bazı kişiler için yararlı olabileceğini gösterdi. (40) Bazı durumlarda, insanlar lavanta ve gül gibi esansiyel yağları soluduktan sonra daha az duygusal stres ve daha az depresif semptomlar yaşadılar. Benzer şekilde, masaj ve aromaterapi depresif belirtileri hafifletti.
  2. Bu çalışmada, tek başına veya kombinasyon halinde kullanılan en yaygın yağlar lavanta ve bergamot içermektedir. Diğer yağlar arasında petitgrain, yuzu, sedir ağacı ve gül bulunuyor.
  3. Depresyon ve artrit hastalarında yapılan bir çalışmada, lavanta, mercanköşk, okaliptüs, biberiye ve nane esansiyel yağlarının bir karışımını solumak ağrı ve depresyonu önemli ölçüde azaltmıştır. (41)
  4. Depresyon benzeri davranış ve stresi olan farelerin bir çalışmasında, Asarum heterotropoides (yabani zencefil) esansiyel yağını solumak, semptomları azaltmaya ve beyindeki ruh hali düzenleyici hormonları iyileştirmeye yardımcı oldu. (42) Çalışmanın yazarlarına göre, limon yağı ve lavanta yağı solumasının diğer çalışmalarda hayvanlar üzerinde benzer anksiyete ve depresyon karşıtı etkilerinin olduğu bulunmuştur.
  5. Tarçın esansiyel yağının solunmasının, fareler üzerinde yapılan bir başka çalışmada depresyon benzeri davranışları azalttığı bulunmuştur. (43)

Güzel Kokular

Yukarıdaki çalışmalara ek olarak, farklı esansiyel yağların depresyon semptomlarını iyileştirmesiyle ilgili birçok tavsiye yapılabilir. Yukarıda belirtilen çalışmalar ve depresyon için uçucu yağların kullanımını tartışan diğer kaynaklar, bu yağların aromaterapi olarak yararlı olabileceğini düşündürmektedir: (44)

  • Bergamot
  • Lavanta
  • Roma papatyası
  • Ylang ylang
  • Tatlı portakalı
  • Greyfurt
  • Limon
  • Tarçın
  • Neroli
  • Buhur
  • Sandal ağacı
  • Sedir
  • Yasemin
  • Yabani zencefil

Yağı doğrudan şişeden içinize çekebilir, bir pamuk topun üzerine bir damla damlatıp soluyabilir, bir difüzöre ekleyebilir, banyoya birkaç damla koyabilir veya bir masaj yağının içinde sulandırabilir ve cildinize sürebilirsiniz. Bununla birlikte, normalde güçlü kokulara karşı çok hassassanız veya genel taşıyıcı yağlara (hindistan cevizi veya badem yağı gibi) karşı alerjiniz varsa, dikkatli olmalısınız veya farklı bir tedavi düşünmelisiniz.

Takviyelerden Yararlanmak

Takviyeleri ve şifalı bitkiler de dahil olmak üzere depresyon için alternatif veya tamamlayıcı ilaçlar düşünen herkesin, öncelikle seçeneklerini doktorlarıyla görüşmesini tavsiye eder. Bunun nedeni, St John's wort gibi depresyon tedavisinde yaygın olarak kullanılan takviyelerin, kan sulandırıcı, doğum kontrolü, kanser ilaçları, antidepresan ilaçlar gibi diğer ilaçlarla etkileşime girebilmesidir. (46)

Distimi semptomlarınızı yönetmek için herhangi bir ilacı kullanmaya başlamadan veya bırakmadan önce, bir sağlık uzmanıyla görüşün. Bitkisel kullanımı destekleyen bazı bulgular şunlar:

  1. St. John's wort, SAMe ve omega-3 yağ asidi takviyeleri: Depresyon belirtileri için şifalı bitkileri ve takviyeleri inceleyen onlarca araştırmanın gözden geçirilmesi, St. John's Wort, SAMe (S-adenosil metionin) ve omega-3 yağ asitlerinin hepsinin etkinliğini destekleyen umut verici kanıtlar sundu. (47)
  2. Araştırma, St John's Wort'un testlerinde çelişkili sonuçlar gösterse de, majör depresif bozukluğu olmayan insanları içeren pek çok çalışma, günde yaklaşık 900 ila 1500 miligram arasında değişen dozlar kullanıldığında daha mutlu bir karaktere ulaşıldığını gösteriyor.
  3. Çalışma, SAMe üzerine yapılan araştırmaların, bazı antidepresan ilaçların yanıt ve remisyon oranlarını artırarak yararlı bir ek takviye olabileceğini paylaşmaktadır. Dozlar 200 ila 1.600 miligram / gün arasında değişiyor.
  4. Çalışma ayrıca, 20 yüksek kaliteli deneğin, ABD'deki standart oranların yaklaşık beş katı omega-3 yağ asidi takviyesi kullanımına olumlu yanıt verdiğini bildiriyor.
  5. Çarkıfelek, kava, L-lisin, L-arginin ve magnezyum: Başka bir derlemede çarkıfelek (Passiflora), kava, L-lisin, L-arginin ve magnezyumun kaygı ve uykusuzluğu azaltabildiği bildirilmektedir. (48)
  6. Çinko: Başka bir çalışmada, antidepresan ilaçlarına ek olarak günlük 25 miligram çinko takviyesi alan majör depresyon hastalarının, plasebo takviyesi alanlara kıyasla semptomlarının iyileştiği tespit edildi. (49)
  7. Folik asit ve B12 vitamini: Bir çalışmaya göre, düşük folik ve düşük B12 vitamini seviyeleri insanlarda depresyon ile ilişkilidir. Araştırmacılar, bu takviyelerin depresyonla ilgili tedavinin sonucunu iyileştirdiğini öne sürmektedir. Günde 800 mikrogram folik asit ve 1 miligram / gün B12 vitamini oranlarının artırılmasını öneriyorlar (50)
  8. Geleneksel Çin Tıbbı (TCM): Çin'de depresyon tedavisi için kullanılan geleneksel şifalı bitkiler üzerine yapılan birçok araştırmanın gözden geçirilmesi, Xiao Yao San formülünün mevcut araştırmaya dayanan en umut verici terapi olduğunu gösterdi. (51)

Distimiyi Önlemek

  1. Distimiyi kendi kendinize teşhis etmeye çalışmayın. Birçok depresyon türü, diğer kişilik bozuklukları ile aynı semptomları paylaşır. Distimi olduğunuza inanıyorsanız, bir sağlık uzmanına danışın.
  2. Distimi hastalarının çoğunun iyileşmek için ilaç tedavisi ve konuşma terapisine ihtiyacı vardır. Depresyon intihar düşüncelerine ve eylemlerine yol açabilir.
  3. Öncelikle doktorunuzla konuşmadan reçeteli ilaçları almayı bırakmayın.
  4. Tüm ilaç ve takviyeleri bilen bir sağlık uzmanına danışmadan, distiminiz için hiçbir şifalı bitki, ilaç takviyesi veya alternatif tedaviler denemeyin.
  5. İntihar düşünceniz varsa, birisine söyleyin ve derhal profesyonel psikiyatri veya tıbbi bakım isteyin.

Distimide Bilinmesi Gerekenler

Distimi nedir sorusunu detaylıca açıkladık. Şimdi distimiyi özetleyelim:

  • Distimi, kronik depresyondur. Yıllarca sürebilir ve yoğunluğu zaman içinde değişebilir. Kendini aynı zamanda majör depresif ataklarla gösterebilir.
  • Distimi için bilinen tek bir neden veya tek bir etkili tedavi yoktur.
  • Distiminin geleneksel tedavisi antidepresan ilaçlar ve konuşma terapisi ile yapılır.
  • Ciddi sağlık sonuçları doğurabileceğinden ve ayrıca diğer zihinsel sağlık problemleriyle kolayca karıştırabileceğinden, distimiyi kendi kendinize teşhis etmeye veya kendi kendinize tedavi etmeye çalışmayın.

Distimi Hakkında Sık Sorulan Sorular

Distimi hakkında önemli gerçekler nelerdir?

Distimi, depresyonun daha hafif ancak uzun süren bir şeklidir. Kalıcı depresif bozukluk olarak da adlandırılır. Bu rahatsızlığa sahip kişilerde zaman zaman majör depresyon nöbetleri de görülebilir.

Distimili kişiler nasıl davranır?

Amerikan Psikiyatri Birliği distimiyi, aşağıdaki belirtilerden en az ikisiyle birlikte en az iki yıl boyunca çoğu zaman depresif ruh hali olarak tanımlar: iştahsızlık veya aşırı yeme; uykusuzluk veya aşırı uyku; düşük enerji veya yorgunluk; düşük benlik saygısı; zayıf konsantrasyon veya kararsızlık; ve umutsuzluk.

Distimisi olan kişiler mutluluk hissedebilir mi?

Distimide semptomlar aylar veya yıllar boyunca neredeyse her gün ortaya çıkar. Genellikle düşük dereceli veya orta derecelidir. Distimisi olan kişiler hayatlarında işlevsel olabilirler. Ancak yaptıkları, deneyimledikleri veya başardıkları şeylerden çok fazla neşe veya mutluluk hissetmeyebilirler.

Distimi için en çok kimler risk altındadır?

Distimi kadınlarda erkeklerden daha yaygındır. Riski artıran diğer şeyler şunlardır: Kayıp ve keder. Çocuk istismarı, Partner istismarı. Stres, travma ve yaşam değişiklikleri. Ailede depresyon veya distimi öyküsü. Madde bağımlılığı geçmişi. Beyin hasarı.

Distimi için çözüm nedir?

Psikoterapi ve ilaç tedavisinin her ikisi de distimi için etkili tedavi yöntemleridir ve birlikte kullanımları yaygındır.

Distimisi olan biriyle ilişki yaşamak nasıldır?

Distimi hastalarında görülen en büyük sorun sosyal ilişkiler ve çift ilişkileri alanındadır. Distimiden etkilenen biriyle yaşayan kişi genellikle kendisini hayal kırıklığına uğramış hisseder. Kişinin ruh halini iyileştirme girişimleri genellikle başarısızlıkla sonuçlanır. Hastalık giderek ilişkinin odak noktası haline gelir.

Distimisi olan kişilerin iyi günleri olur mu?

Distimisi olan bir kişi, depresif belirtilerin hafif olabileceği veya hatta tamamen yok olabileceği bazı günler de dahil olmak üzere, diğerlerinden daha iyi günler geçirecektir.

Distimi ne zaman ortaya çıkar?

Distimi genellikle çocukluk, ergenlik veya erken yetişkinlik döneminde erken ve hafif bir başlangıç gösterir. Bununla birlikte, daha az şiddetli ve kalıcı doğası, durumun o kişi için "normal" hissettirmesine neden olabileceğinden tespit edilmesi zor olabilir.