Dünyadaki En Büyük Piramitler

Sudan'daki tam 350 piramit Mısır'daki 150 piramidin iki katından fazladır.

Yazar Burcu Kara

İnsanlık tarihi boyunca piramitler şimdiye kadar inşa edilmiş en büyük yapılar olmuştur. Piramitler genellikle Mısır, özellikle de Gize piramit kompleksi ile ilişkilendirilirken, en çok piramit Sudan'da bulunur. Öyle ki, 2018 itibariyle Sudan'daki tam 350 piramit Mısır'daki 150 piramidin iki katından fazladır. Bununla birlikte, Sudan piramitleri 6 metre ile 29 metre uzunluğundadır. Mısır'dakiler ise 140 metreye kadar ulaşır.

Meroe antik kenti, Sudan'daki en büyük konsantrasyona sahip. Bu da bir zamanlar popüler bir yerleşim yeri olduğunu gösteriyor. Mısır ve Sudan'ın yanı sıra, Nijerya, Yunanistan, Çin, İspanya, Kuzey Amerika, Mezoamerika, Orta Avrupa, Roma İmparatorluğu, Peru, Hindistan ve Endonezya'da da piramitler vardır. Dünyanın en büyük piramitleri aşağıda vurgulanmıştır.

Büyük Cholula Piramidi

Büyük Cholula Piramidi

Büyük Cholula Piramidi, hacim bakımından dünyanın en büyük piramididir ve şimdiye kadar yapılmış en büyük anıtıdır. Meksika, Pulula, Cholula'da bulunan piramit 54 metre yüksekliğindedir ve tabanı tam 182 bin metre kareden büyük bir alanı kaplar. Ek olarak Khufu Piramidi'nin hacminin iki katına denk gelen toplam 4.715.831 metre küp hacim sunar. Diğer piramitlerin aksine, Büyük Cholula Piramidi üst üste istiflenmiş birkaç yapıdan oluşur. Piramit, MÖ 3 ve MS 9 arasında dört aşamada inşa edilmiştir.

Büyük Khufu Piramidi

Büyük Khufu Piramidi

Gize (Giza) Piramidi olarak da bilinen Büyük Khufu Piramidi, Antik Dünyanın Yedi Harikası'ndan biridir. Aynı zamanda dünyanın en iyi bilinen piramididir. Piramit, Mısır'ın Gize şehrinde bulunan Gize piramit kompleksinin bir parçasıdır. Arkeologlar bunun mezar olarak kullanıldığına inanıyorlar. Piramitin inşası 10 ila 20 yıl sürdü ve MÖ 2560 civarında tamamlandı. Modern teknoloji ile taklit edilemeyen kesin bir doğrululukla yerleştirilmiş yaklaşık 2,3 milyon taş bloktan oluşur. Yapı başlangıçta ışığı yansıtan ve onu mücevher gibi parlatan cilalı kireç taşı ile kaplandı. Ancak bu parlak yüzey artık aşınmış durumda. Büyük Khufu Piramidi, hafif içbükey yüzlerle inşa edilmiş tek piramittir. Antik yapı 147 metre uzunluğundaydı ancak erozyon boyunu 139 metreye düşürdü.

Kefren (Khafre) Piramidi

Kefren (Khafre) Piramidi

Khafre Piramidi, Mısır piramitlerinin ikinci en büyük ikinci ve ikinci en yüksek yapısıdır. Firavun Khafre için bir mezar olarak inşa edilen piramit, alt kısımdaki taşların üstteki taşlardan daha büyük olması nedeniyle yatay olarak yükseldi. İki girişi, gizlenmiş girişleri olan piramitlerin aksine, doğrudan mezar odasına çıkar. Merkez şeridi boyunca inşa edilmiş bir uydu piramit bulunur: Khafre Piramidi'nin hemen güneyinde yer alır ve erozyon nedeniyle temeli ve birkaç bloktan başka hiçbir şeyi kalmadan aşınmıştır.


Gize (Giza) Piramitlerini Özel Kılan Nedir?

en büyük piramitler sfenks ve kefren khafre piramit

Mısır'daki Gize piramit kompleksi ülkenin üç büyük piramidini, Khufu, Khafre, Mikerinos'u (Menkaure) ve Büyük Sfenks'i (Sphinx) içerir. Uzanmakta olan bu sfenks kireç taşından yapılmış geniş bir heykelden ibarettir. Bunların büyük Mısırlı firavunların (Pharaoh) ölümü üzerine yapılmış anıtlar ve mezarlar (Nekropol) oldukları düşünülür. Bu üç piramit antik Mısır'ın amblemleri olarak popülerleştiler. Piramitlerin nasıl inşa edildikleri bugün bile gizemini korumaktadır. Arkeologlar, taşların ocaklardan sürüklenerek yerlerine kaldırıldığına inanmaktalar. Bugüne kadar yapılmış sayısız filmde de olay böyle tasvir edilmektedir. Bu filmlerin en iyilerinden biri "10 Emir" (The Ten Commandments) filmidir.