II. Dünya Savaşı sırasında bir Japon denizaltı tarafından torpidolanmış ve batırılmış olan bir Avustralya yük gemisinin enkazı, Avustralya'nın Victoria kıyılarında arkeologlar tarafından ortaya çıkarıldı. SS Iron Crown, 4 Haziran 1942'de Japon denizaltısının torpidosu ile vurulduğunda Bass Boğazı'ndan manganez cevheri yükü ile geçiyordu. Ağır yüklü gemi 60 saniye içinde battı ve saldırıda 43 kişilik mürettebatın 38 üyesi öldü.
Japonların batırdığı 2. Dünya Savaşı'na ait Avustralya yük gemisi

Commonwealth Bilimsel ve Endüstriyel Araştırma Örgütü'nden (CSIRO) uzmanlar, çok ışınlı sonar ekipman, araştırma gemisi Investigator ve özel bir dalış kamerası yardımıyla 2. Dünya Savaşı'na ait özel enkazı tespit ettiler.
Heritage Victoria’da bir denizci arkeoloğu olan Peter Harvey, “Iron Crown, Victoria sularındaki sadece dört 2. Dünya Savaşı batığından biri ve Victoria sularında bir denizaltı tarafından torpidolanmış olan tek gemi” dedi. Yeri bir türlü bilinemeyen enkazı 77 yıl sonra bulabilmek, denizde yaşamını yitirenlerin yakınları ve ailelerinin yanı sıra Avustralya’nın denizcilik topluluğu için de rahatlatıcı olacaktır.

2. Dünya Savaşı gemisinin bulunmasını yöneten Avustralya Ulusal Martime Müzesi'nden Emily Jateff’e göre, Iron Crown’ın enkazı nispeten sağlam görünüyor. Gemi deniz yüzeyinin 700 metre altında, Victoria sahil şeridinin yaklaşık 99 kilometre uzağında düz bir şekilde oturuyor.
Araştırmacılar, sonar kullanarak bölgeyi ve çevresindeki deniz tabanını batimetrik şekilde haritaladılar. Aynı zamanda geminin genel yapısını yakından görmek amacıyla drop kamera yardımıyla bolca görüntü aldılar. Böylece enkazın korunması ve yönetiminde daha fazla bilgiye sahip oldular.

Kamera ile yapılan incelemeden gelen görüntüler geminin sağlam pruvasını, korkuluklarını, çapa zincirlerini ve her iki çapanın hala yerinde olduğunu ortaya koyuyor. Güvertedeki diğer yapılar da açıkça görülebiliyor.

Enkazın bulunduğunu anladıkları an kuşkusuz gemideki mürettebat için heyecan verici ve önemli bir an oldu. Araştırmacılara göre bu Avustralya adına ciddi bir keşif ve gemideki herkes bu başarılı araştırmaya dahil oldukları için onur duyuyor.
Iron Crown'ın keşfi Victoria ve Avustralya Hükümetlerine bildirildi ve mevki için bir anma töreni planlandı.

CSIRO araştırma gemisi Investigator, son yıllarda bir dizi tarihi gemi enkazı buldu. 2017 yılında 74 yıllık bir gizemi çözerek, II. Dünya Savaşı'nda Kuzey Toprakları'ndaki bir Japon hava saldırısında batan Avustralya ticaret gemisi SS Macumba'yı keşfetmişti.
Robot sunucu Rus haber televizyonunda kullanıldı yazımız burada son buldu. Daha fazla içerik için bu bağlantıyı takip edebilirsiniz: https://ungo.com.tr/k/politika/