Misvak Nasıl Kullanılır? Diş Beyazlatması ve Faydaları

Yazar Burcu Kara
Misvak dişleri beyazlatır mı? Kullanımı, faydaları ve fazlası

Bazen Meswak, Siwak veya Oud al Arak olarak adlandırılan misvak, diş beyazlatma, ağız bakımı ve bunun gibi benzer konular için vazgeçilmez yararları olan oldukça etkileyici bir doğal üründür. Orijinal olarak Salvadora Persica ağacından elde edilen misvak için Akdeniz ve Orta Doğu'daki zeytin, ceviz ve palmiye ağaçları da kullanılmaktadır. Şimdi misvak ile ilgili en merak edilen konulara değinelim.

Misvak Dişleri Beyazlatır mı?

Bir misvakı gün içerisinde dilediğiniz kadar kullanabilirsiniz
Bir misvakı gün içerisinde dilediğiniz kadar kullanabilirsiniz

Muhtemelen bu konuyla ilgili en çok sorulan sorulardan biri budur. İlk önce basit bir cevapla başlayalım: Evet, misvak dişleri beyazlatır. Fakat bununla beraber bilinmesi gereken bazı detaylar da vardır.

Misvakın beyazlatma ve ağız bakım özelliklerini ölçmek için bazı bilimsel araştırmalar yapıldı. Bu araştırmalar, çok büyük değiller ancak hepsi dişlerinizi beyazlatabildiğini ya da en azından onları birçok farklı yolla beyaz tutabildiğini söylüyor.

Uzun süreli bir ağız bakımı uygulaması olarak görürseniz, dişlerinizi beyazlatır. Ancak, anlık veya hızlı beyazlatma arıyorsanız, bu sizin için işe yaramayacaktır.

Dişleriniz biraz sarı veya lekeli ise, bu 'ağaç çubuğu' ile iyi bir şekilde beyazlatabilirsiniz. İşlem çok fazla zaman almaz ve sonuçlar genellikle memnun edicidir.

Moritanya'yı daha önce hiç duymamış olabilirsiniz. Ancak burası diş hekimlerinin iş yapmadığı bir ülkedir! Zira ofislerine nadiren hasta alırlar. Neden biliyor musunuz? Çünkü misvakı en çok kullanan nüfusa sahip ülkelerden biridir. Çoğu Moritanya halkının dişleri kar beyazdır. Bu insanlar misvakı neredeyse ağızlarından hiç çıkarmazlar. Bu nedenle dişleri ortalama insanlardan daha beyaz görünmeye meyillidir.

Sadece bunlar misvakın sahip olduğu beyazlatma gücünü kanıtlıyor. Misvak lekelenme ve / veya dişlerin renk değiştirmesinin ana nedeni olan birçok oral problemin giderilmesine veya azaltılmasına yardımcı olur.

Misvak Dişleri Nasıl Beyazlatır?

Misvak nedir ve nasıl kullanılır? Dişleri beyazlatır mı? Faydaları ve misvak ağacı
Zengin içeriği sayesinde dişlerinizi korumanıza yardımcı olur

Öncelikle, dişlerinizi misvakla fırçalamak tükürük üretimini uyarır. İkincisi, ağız ve dişlerinizi doğal olarak yıkamak ve temizlemede büyük rol oynar. Böylece dişlerinizi daha beyaz gösterir.

Misvak diş plağı ve tartarın azaltılması ve çıkarılması söz konusu olduğunda çok güçlüdür. Tartarlar, zararlı asitler üreten ağız bakterilerini besler. Bu asitler, diş lekelerinin oluşmasının ve diş renginin solmasının ana nedenlerinden biridir.

Birçok farklı aktif içeriğe sahiptir (bu makalenin ilerleyen kısımlarında değineceğiz). Ancak dişlerinizi oldukça etkili bir şekilde beyazlatmaya katkıda bulunan 3 unsur var. Bunlar kalsiyum, florür ve sodyum bikarbonat.

Gerçekten de, kalsiyum kemiklerinizi ve dişlerinizi güçlendirmekle ün yapmıştır. Bu da kendisini daha iyi ağız hijyeni ve daha beyaz dişler için vazgeçilmez kılar.

Ek olarak, florür yalnızca diş çürümelerini ve oyukları azaltmakla kalmaz, aynı zamanda dişin koruyucu katmanı olan mineyi güçlendirir ve onarır. Zaten bildiğiniz gibi, diş rengi bozulmasının ana nedenlerinden biri zayıf, ince veya aşınmış minedir!

Öte yandan, sodyum bikarbonat genel olarak birçok beyazlatıcı diş macununda ve diğer beyazlatma ürünlerinde kullanılan çok iyi bir maddedir. Ayrıca oral pH'ınızı ayarlamanıza ve ağız sağlığınızı iyileştirmenize yardımcı olur.

Misvak ile Diş Beyazlatma Sürecini Hızlandırmak

Daha önce söylediğimiz gibi, beyazlatma konusunda misvak kesinlikle uzun vadeli bir çözümdür. Yine de, süreci biraz daha hızlandıran birkaç ipucu vardır:

  • Misvakı daha sık kullanın: Normal fırçalar günde 2 ila 3 kez kullanılmakla sınırlıdır. Ancak misvakı istediğiniz her an istediğiniz kadar kullanabilirsiniz. Böylece beyazlatma etkisi normalden biraz daha erken farkedilir.
  • Diş ipi: Bu ağaç dalı dişlerinizin arasına ulaşamadığından diş ipi kullanmanız gerekiyor. Dişlerinizin her noktasını temiz tutmak beyazlatma sürecini hızlandırır.
  • Elektrikli diş fırçası ile fırçalama: Misvak dişlerinizi fırçalamak için güçlü bir araçtır ancak ağzınızdaki bazı yerlere ulaşması kolay olmayabilir. Elektrikli diş fırçası bu iş için oldukça iyi. Oral-B elektrikli diş fırçasını öneriyoruz.

Misvakın Diş Beyazlatmadaki Sınırları

Aklınızda bulundurmanız gereken bazı önemi sınırlar var:

  • Ağır lekeli dişler: Sigara, alkol, yiyecek ve zayıf ağız hijyeni nedeniyle yıllar içinde birikmiş lekeler içeren dişler, misvak kullanarak kolayca beyazlatılamaz. Daha ziyade daha sofistike ve profesyonel beyazlatma yollarına gidilmelidir.
  • Gri dişler: Travma, yaralanma, genetik veya aşınmış mine nedeniyle grimsi dişlere sahip olanlar kişiler için yine fazla yararlı olmayacaktır. Bunun yerine kök terapisi, profesyonel beyazlatma veya kaplama gibi diğer alternatifler tercih edilmelidir.

Bu sınırlamalardan birine veya bazılarına sahip olsanız bile misvakı hala diş çürüklerine karşı savaşırken, diş oyuklarını ve ağız kokusunu giderirken kullanabilirsiniz.

Misvak Nasıl Kullanılır?

Bu paragrafta, misvakın daha iyi kullanılması için benimsemeniz gereken en iyi uygulamaları anlatıyoruz.

  • Daha önce kullanılmamış yeni bir dal aldığınızda, kabuğun bir santimetre veya benzeri bir kısmı açığa çıkana dek çiğnemeye başlayın. Sonra kabuğu ağzınızdan tükürün.
  • Açığa çıkan kısmı çiğneyin ve kıl formuna gelene dek yumuşatın. Bu bir dakikadan fazla sürmemelidir. Böylece elinizde diş fırçasına benzer bir nesne olur.
  • Misvakı diş macunu gibi diğer sağlık ürünleri olmadan kullanabilirsiniz! Eğer gerçekten istiyorsanız, dalın ucunu suya veya gül suyuna batırdıktan sonra biraz diş macunu ekleyebilirsiniz.
  • İster sadece çubukla fırçalamayı seçin, ister üzerine biraz macun ekleyin, fırçalama işlemi kıllı uçla yapılır. Bunları dişlerinizin her noktasında kullanabilirsiniz.
  • Fırçalama sıklığına bağlı olarak eski kılları kesmelisiniz. Yani, günde 4 veya 5 defadan fazla fırçalarsanız, günün sonunda biraz kesmeniz gerekebilir. Daha az sıklıkta fırçalarsanız, birkaç günde bir kesebilirsiniz.
  • Çubuğu oldukça kuru bir yerde, tercihen kapalı bir cam şişe içinde tutmak çok önemlidir, böylece herhangi bir bakteri transferini önleyebilirsiniz.
  • Misvakı istediğiniz zaman, istediğiniz kadar kullanabilirsiniz!
  • Kullandıktan sonra ağzınızı durulamanıza gerek yoktur. Fırçalamadan kaynaklanan tükürükler sindirim sisteminiz için iyidir.

Misvak Ne Zaman Dişleri Beyazlatmaya Başlar?

Bununla ilgili olarak yüksek klorid konsantrasyonlarına odaklanan araştırmalar yapılmıştır. Dişleri beyazlatabildiği söylenmiştir ancak bunun gerçekte ne kadar zaman aldığı konusunda hiçbir bilimsel veri sunulmamıştır.

Bildiklerimize ve insanların kişisel deneyimlerine göre:

  • Misvakın diş beyazlatma etkilerini görmek uzun sürüyor; genellikle aylar alıyor.
  • Bu süre, birçok şeye bağlı olarak daha uzun veya daha kısa olabilir:
    • Misvak ile özenli fırçalama yapılıp yapılmaması
    • Ağız hijyenine verilen önem
    • Sık sık ya da sadece zaman zaman fırçalanması

Yukarıda değinilen başlıca noktalara dikkat ettiğiniz takdirde ilk birkaç hafta içerisinde sonuçlar almanız mümkün.

Misvakın Diğer Faydaları Nelerdir?

Misvakın dişleriniz ve ağız sağlığınız için şaşırtıcı yararları vardır. Fikir vermesi için başlıcalarından bahsedelim:

  • Diş çürümesini ve oyukları azaltır; çünkü florür açısından zengindir.
  • Diş plağı ve tartarlara karşı iyi koruma sağlar: Diş plağı ve tartar, kötü bakterilerin popülasyonunu artırır. Mineyi aşındıran asitlerin üretilmesinden sorumludurlar. Misvak ile fırçalama yapmak minenizi ve dişlerinizi çok daha güçlü kılar.
  • Diş etleri için sağlıklıdır: Tartarı azaltarak diş etiniz korur. Başka bir deyişle, tartar diş etinizi incitmektedir ve özellikle yaşlandığınızda dişlerinizi kolayca kaybetmenize neden olur.
  • Ağzınız çok daha iyi kokar: Dişlerinizi ve özellikle dilinizi fırçalayarak kokuya neden olan kötü mikropları temizlemiş olursunuz. Birkaç kullanımdan sonra ağzınızın güzel koktuğunu fark edeceksiniz.
  • Fırçalamadan sonraki lezzet: Doğal aromatik bileşikleriyle muhteşem bir tazelik ve temizlik hissi verir. Aynı zamanda nefesinizi değiştirir.
  • Daha iyi bir sindirim sistemi sunar: Bazı sindirim problemleri ve gaz dolu bir mideniz varsa misvakı seveceksiniz. Zira fırçalamanın ardından üretilen tükürük, daha sağlıklı bir sindirim sistemi için oldukça yararlıdır!
  • Düşük fiyat: Sıradan fırçaların aksine misvaklar oldukça uygun fiyatlıdır.

Evde Misvak Yapımı

Kulağa garip geliyor olabilir ancak kendi misvak çubuğunuzu yapabilirsiniz!

  • Normalde Salvadora Persica ağacından elde edebilirsiniz. Ancak Türkiye gibi Akdeniz ülkeleri ve Orta Doğu'da bulunan diğer ağaçlardan da elde edildiği biliniyor. Bunlar arasında zeytin, ceviz ve palmiye ağaçları bulunuyor.
  • Tek yapmanız gereken, keskin bir bıçak kullanarak ağaçtan küçük bir dal kesmektir. Sadece ihtiyacınız olanı alın çünkü fazlası ağaca zarar verebilir.
  • Toplanan dalı iyice temizleyin ve kuru, temiz bir yerde birkaç saat bırakın.
  • Zehirli ağaçların dallarından kaçınmanız gerektiğini unutmayın. Zehirli ağaçlar arasında Bambu, Chambelle, Raihaan, Nar ve Myrtle ağaçları vardır.

Misvak Hakkında Sık Sorulan Sorular

Misvak ne işe yarıyor?

Misvakın geleneksel anlamı "diş temizleme çubuğu" veya "diş ve diş etlerini temizlemek için kullanılan çubuk "tur. 7,12,13 Bu bitkilerden elde edilen çubuklar genellikle çiğnenir veya bir ucu yıpranarak fırça benzeri bir şekil alana kadar sivriltilir ve daha sonra diş fırçasına benzer bir şekilde dişleri temizlemek için kullanılır.

Müslümanlar neden misvak kullanıyor?

Peygamber Muhammed misvakın uygun ağız hijyenini sağlamak için kullanılmasını tavsiye etmiştir, bu nedenle Müslümanlar tarafından ağız hijyeni konusunda ilk diş eğitmeni olarak kabul edilir. Ortodoks Müslümanlar ibadet öncesi abdestin önemli bir parçası olarak günde beş kez misvakla diş temizliği yapmaktadır.

Misvak gerçekten işe yarıyor mu?

Misvak çubuklarının antibakteriyel etkileri nedeniyle bakteri seviyeleri üzerinde kontrol sağlamada etkili olduğu bulunmuştur. Dünya Sağlık Örgütü tarafından yürütülen çalışmalar, standart ağız bakım ürünleriyle karşılaştırıldığında düzenli Misvak kullanımı ile daha az diş hijyeni sorunu arasında bir korelasyon olduğunu göstermiştir.

Misvak bir ağaç mı?

Misvak (miswaak, siwak, sewak, Arapça: سواك veya مسواك), Salvadora persica ağacından (Arapça'da arāk, أراك olarak bilinir) yapılan diş temizleyici bir daldır.

Misvak çubukları dişleri beyazlatıyor mu?

Misvak dişlerinizi toksik kimyasallarla beyazlatmaz, bu nedenle sürekli kullanımda sonuç alınır. Birçok kişi dişlerinin 2-3 ton beyazladığını görmektedir, ancak sonuçlar kişiden kişiye değişebilir.

Diş hekimleri misvak öneriyor mu?

Plak önleyici özellikleri nedeniyle diş sağlığı için harikadır. Çok sayıda araştırma misvakın temizleme kabiliyetinin neredeyse modern diş fırçalarına eşit olduğunu ortaya koymuştur. Buna ek olarak, tükürük bileşimi üzerinde son derece faydalı bir etkiye sahiptir.

Peygamber hangi misvakı kullandı?

Arak (Arapça) ve Peelu (Urduca) olarak da bilinen Salvadora persica L. (Misvak Ağacı), Peygamber Muhammed tarafından şiddetle tavsiye edilen en yaygın geleneksel diş veya çiğneme çubuğu (misvak) kaynağıdır.