Robot Haber Sunucusu Rus Televizyonunda Kullanıldı

Bu gelişmiş robot, Perm şehrindeki Promobot şirketi tarafından geliştirildi.

Yazar Burcu Kara
robot sunucu

Rus devlet haber kanalı Rossiya 24, bazı bültenleri için bir robot sunucu kullanmaya başladı. Rus halkının "Alex" isimli bu robot sunucu için verdiği tepkiler oldukça farklı oldu. Bazı izleyiciler yalnızca görünüşünden şikayet ederken bazıları robotu siyasi propaganda yapmakla suçladılar.

Robot Sunucu Rus Haber Kanalına Renk Kattı

robot sunucu alex
Alex isimli robot sunucu bazı siyasi propagandalara da imza attı

Bu gelişmiş robot, Perm şehrindeki Promobot şirketi tarafından geliştirildi. Silikon bir kafaya sahip olan robotun yüzü şirketin kurucu ortağı Alexei Yuzhakov örnek alınarak modellendi.

Robot şu anda sadece yüz hatlarını ve boynunu hareket ettirebiliyor. Bununla birlikte, final sürümdeki robot tamamen hareketli uzuvlara sahip olacak. Bu sayede gerçek bir sunucudan daha az farklı olacak.

Robot Henüz Son Halini Almış Değil

Robotun üretimi 2017 yılında başladı ve Promobot'a göre bu yıl sonra, 2020'de tamamen tamamlanmış olacak. Alex'in gelişmesi için bir milyon rubleden fazla (15.600 dolar; 91.000 lira) para harcandığı ve 12 insansı robot için daha sipariş alındığı belirtildi.

Rossiya 24 haber kanalı, en yeni robot sunucusunun yazılımı ve bileşenler itibariyle neredeyse tamamen ülke içinde üretildiğinin altını çizdi. Dolayısıyla onu "Rus kökenli" olarak tanımladı.

rus robot sunucu alex
Robot, şirketin CEO'su ile aynı yüzü paylaşıyor.

Alex, kanal tarafından hazırlanan bir dizi bülteni izleyicilere sundu. Aktarılan haberler arasında tarım, nükleer teknoloji forumu ve mikro-finans bulundu. Ayrıca Moskova'daki yapay zeka konferansı ile ilgili bir bölümü sunarken "Bir seferinde teknolojik yenilikler zirvesinde ana kahraman bendim, robot Alex" ifadesini kullandı.

Ancak bültenlerinden birinde muhalif eylemci Ilya Yashin'in aleyhine politik ifadeler kullanılması bolca eleştirildi. Twitter'daki bir kullanıcı, "Rossiya 24'ün yeni sunucusu robot Alex ile tanışın. Yapay zeka, propaganda kabiliyeti ve entegre sahte haber jeneratörü kutunuzun içinde," dedi.

Diğerleri Alex'in biraz kaba görünümüyle, kıyafetiyle, odak dışı bakışları ve garip yüz ifadeleriyle alay etti. Yine bir kullanıcı, "Alex, seni rehin tutuyorlarsa ve alkol içmeye zorluyorlarsa yayındayken üç kez göz kırp!" yorumunu yaptı. Elbette olumlu yorumlar yapan kişiler de oldu.

Çoğu izleyici Alex'in TV haberlerine renk katmak için yapılmiş bir eğlence olduğunu düşünüyor. Kanal ise "İlk defa bir robot, TV kanalı Rossiya 24'te bir televizyon sunucusu olarak göründü," dedi. Ayrıca, "Robotun nasıl performans gösterdiğine TV izleyicileri karar verecek. Robotlar gazetecilerin yerini alabilir mi?" diye sordu.