Dünyanın En Hızlı Süper Bilgisayarı

Frontier, bugünün süper bilgisayarlarından 50 kat daha hızlı hesaplama gücüne sahip.

Yazar Burcu Kara
frontier

ABD Enerji Bakanlığı, "dünyanın en güçlü bilgisayarı"nı inşa etmesi için Cray, Inc. ile bir anlaşma yaptı. 2021'de Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı'na (ORNL) teslim edilmesi planlanan Frontier isimli süper bilgisayar, 1.5 exaflops'tan daha yüksek bir performans vaat ediyor. Bu hız oldukça yüksek zira mevcut makineler şu anda petaflop seviyesinde işlem yapabiliyorlar.

Frontier Haleflerinden 50 Kat Daha Hızlı

Cray'in yeni Shasta mimarisine ve Slingshot interconnect teknolojisine dayanan sistem, yüksek performanslı AMD teknolojisine ve 600 milyon doların üzerinde bir fiyat etiketine sahip olacak. Sistem şu anda geliştiriliyor ve tamamlandığında 2021'de ABD'ye teslim edilecek.

ABD Enerji Bakanı Rick Perry, Frontier'in rekor kıran performansı için, "Amerikan halkının ve tüm dünyanın yaşamlarını ve ekonomik refahlarını artıran bilim dünyasının dünyaya yönelmesini sağlayacaktır" ifadesini kullandı.

Frontier, bugünün süper bilgisayarlarından 50 kat daha hızlı hesaplama gücüne sahip. Bu devasa güç bilimsel keşifler, enerji verimliliği, ekonomik rekabet gücü ve ulusal güvenlik konularında atılımlar yapılmasını sağlayacak.

2018'de Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı'na kurulan yapay zeka destekli sistem Summit'in halefi niteliğindeki Frontier, üretimden insan sağlığına kadar her konuda derin öğrenme, makine öğrenme ve veri analitiğine dair potansiyel yeni imkanlar sunacak.

Beklentilere göre, Frontier, Amerikalı araştırmacılara bir sonraki buluşlarında yol gösterecek. Bu süper bilgisayar ile araştırmacılar dünyanın her noktasındaki bilgi işlem kaynaklarından son hızda veri alabilecek ve bunları bir araya getirebilecek. Frontier genel anlamda keşiflerin ve teorilerin çok daha hızlı biçimde uygulamaya konulmasını sağlayacak. Bunun yapay zeka tarafında da inovasyonu hızlandıracağı düşünülüyor.

Tennessee merkezli Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı şu anda 143,5 petaflops performansıyla dünyanın en hızlı süper bilgisayarı olan Summit de dahil olmak üzere dünyanın diğer en iyi bilgisayarlarına ev sahipliği yapıyor.

Summit yalnızca geçen sene ilk kez kullanıma sunulduğunda birçokları için bilim kurgu seviyesinde çalışmalar yapılmasına olanak sağladı. Frontier'in Summit'ten 50 kat daha hızlı olacağı düşünüldüğünde, bugün başarılamayan yeni bilimsel atılımların mümkün hale geleceği öngörülüyor. Oak Ridge Laboratuvarı veya kısaca ORNL, hesaplama sistemleri biyolojisi gibi ilgi çekici ünvanlara sahip bilim adamları tarafından yönetiliyor.

Yine Oak Ridge'e kurulan ve daha önce ABD'deki en güçlü süper bilgisayar olan Cray XK7 veya Titan şimdi en hızlı 500 süper bilgisayar listesinde 17.6 petaflops ile dokuzuncu sırada yer alıyor. Bu da işlemci teknolojilerinin ne kadar hızlı geliştiğini gözler önüne seriyor.

Süper bilgisayarlar ülkelerin bilim ve teknolojide öncü ilerlemeler kaydetmesi için kritik önem taşıyor. Bu makineler sayesinde daha önce eşi görülmemiş ölçekte araştırma ve inovasyon yapılabiliyor. Frontier bu anlamda exa hızında hesaplama yapabilen ilk bilgisayar olma özelliğini de taşıyor.