Francis Crick'in Yaşamı ve DNA Çalışmaları

Francis Crick savaşın ardından fizik çalışmasından biyoloji çalışmasına geçti. O sıralar yaşam bilimlerinde yapılan yeni keşifleri öğrenmekten çok zevk alıyordu.

Yazar Burcu Kara

Francis Crick (8 Haziran 1916 – 28 Temmuz 2004), DNA molekülünün yapısını keşfeden grupta yer alan bilim adamlarından biri oldu. James Watson ile birlikte DNA'nın çift sarmal yapısını keşfetti. Sydney Brenner ve diğer isimlerle birlikte genetik kodun genetik materyali okumak için üç temel kodondan oluştuğunu gösterdi.

Francis Crick ve DNA'nın Sarmal Yapısının Keşfi

francis crick
DNA'nın yapısını keşfeden bilm insanlarından Francis Crick
  • Tam isim: Francis Harry Compton Crick
  • Ünü: DNA'nın çift sarmal yapısını ortak çalışmayla keşfetti
  • Doğum: 8 Haziran 1916, Northampton, İngiltere
  • Ölüm: 28 Temmuz 2004, La Jolla, Kaliforniya, Birleşik Devletler
  • Eğitim: Cambridge Üniversitesi, Doktora
  • Anahtar başarılar: Fizyoloji veya Tıp Nobel Ödülü (1962)
  • Eşleri: Ruth Doreen Dodd (1940–1947) ve Odile Speed ​​(1949–2004)
  • Çocukları: Michael Francis Compton, Gabrielle Anne, Jacqueline Marie-Therese

Francis Crick'in İlk Yılları

Francis Harry Compton Crick 8 Haziran 1916'da İngiliz şehri Northampton'da doğdu. İki çocuğun en büyüğü idi. Crick örgün eğitimine Northampton Gramer Okulu'nda başladı, ardından Londra'daki Mill Hill Okulu'na girdi. Bilimler için doğal bir merakı vardı ve amcalarından birinin vesayeti altında kimyasal deneyler yapmaktan hoşlanıyordu.

Crick, lisans derecesini Londra Üniversitesi Koleji'nden (UCL) fizik alanında aldı. Daha sonra UCL'de doktora çalışmasına başladı, ancak II. Dünya Savaşı'nın başlaması nedeniyle bitiremedi. Crick savaş sırasında Admiralty Research Laboratory'de çalıştı ve akustik ve manyetik madenlerin tasarımı üzerine araştırmalar yaptı.

Francis Crick savaşın ardından fizik çalışmasından biyoloji çalışmasına geçti. O sıralar yaşam bilimlerinde yapılan yeni keşifleri öğrenmekten çok zevk alıyordu. 1950'de Cambridge'deki Caius College'a öğrenci olarak kabul edildi. 1954 yılında proteinlerin X ışını kristalografisi üzerine yaptığı çalışma için doktora derecesi aldı.

Francis Crick'in Bilim Kariyeri

francis crick ve james watson
James Watson ve Francis Crick, DNA'nın bir parçasının modelini gösterirken.

Crick'in fizikten biyolojiye geçişi biyoloji alanındaki çalışmaları için kritikti. Biyolojiye yaklaşımının fizik sadeliği ile birleşmiş olduğu söylenir. Ayrıca biyolojide yapılacak büyük keşifler olduğuna inandığı belirtilir.

Crick, 1951'de James Watson'la bir araya geldi. Bir organizmanın genetik bilgisinin organizmanın DNA'sında nasıl saklanabileceğine dair ortak ilgileri vardı. Çalışmaları Rosalind Franklin, Maurice Wilkins, Raymond Gosling ve Erwin Chargaff gibi diğer bilim adamlarının çalışmalarına dayanıyordu. Ortaklıkları DNA'nın çift sarmal yapısının tesadüfi keşfine uzandı.

Francis Crick kariyerinin çoğunda İngiltere, Cambridge'deki Tıbbi Araştırma Konseyi'nde çalıştı. Hayatının ilerleyen zamanlarında Amerika Birleşik Devletleri'nde, La Jolla, California'daki Salk Enstitüsü'nde görev aldı.

Francis Crick ve DNA'nın Yapısı

Crick ve Watson, sundukları DNA'nın yapısı modelinde aşağıdaki bir dizi önemli özelliğe yer verdi:

  • DNA çift iplikli bir sarmaldır.
  • DNA sarmalı tipik olarak sağ dönüşlüdür.
  • Sarmal (helix) anti paraleldir.
  • DNA bazlarının dış kenarları hidrojen bağı için kullanılabilir.

Model, dış kısımda bir şeker fosfat omurgasından ve iç kısımda hidrojen bağlarıyla bir arada tutulan azotlu baz çiftlerinden oluşuyordu. Crick ve Watson, 1953'te Bilim dergisi Nature'da DNA'nın yapısını ayrıntılı şekilde veren makalelerini yayınladı. Makalede yer alan örnek, sanatçı olan Crick'in karısı Odile tarafından çizildi.

Crick, Watson ve Maurice Wilkins (Crick ve Watson'ın çalışmalarını araştıran isimlerden biri) 1962'de Nobel Tıp Fizyolojisi Ödülü'ne layık görüldü. Keşifleri, bir organizmadan gelen genetik bilgilerin nasıl diğer organizmalara (nesilden nesile) aktarıldığının anlaşılmasını sağladı.

Francis Crick ve Bıraktıkları

Crick, DNA'nın çift sarmal yapısını keşfettikten sonra DNA ve protein sentezinin diğer yönlerini incelemeye devam etti. Genetik kodun amino asitler için üç temel kodondan oluştuğunu göstermek için Sydney Brenner ve diğerleri ile işbirliği yaptı. Araştırma, toplam dört baz olduğundan 64 olası kodon bulunduğunu ve aynı amino asidin birden fazla kodon içerebileceğini gösterdi.

Francis Crick 1977'de İngiltere'den ayrıldı ve Amerika Birleşik Devletleri'ne taşındı. Salk Enstitüsü'nde J.W. Kieckhefer Seçkin Araştırma Profesörü olarak görev yaptı. Nörobiyoloji ve insan bilincine odaklanarak biyoloji üzerine araştırmalarına devam etti.

Francis Crick 2004 yılında 88 yaşında öldü. DNA'nın yapısının keşfedilmesindeki belirgin rolü ile hatırlanıyor. Keşif, genetik hastalıklar için tarama, DNA parmak izi ve genetik mühendisliği dahil olmak üzere, bilim ve teknolojideki daha sonraki gelişmelerin önünü açtı.

Francis Crick'in Sözleri

  • "İnsanın beyni üzerinde yapılan çalışmadan daha önemli bir bilimsel çalışma yoktur. Tüm evren görüşümüz ona bağlı."
  • "Hristiyanlık, yetişkinlerin rızası arasında özel olarak uygun olabilir, ancak küçük çocuklara öğretilmemelidir."
  • "Tehlikeli adam sadece bir fikri olandır, çünkü o zaman onun için savaşacak ve ölecektir."
  • "Ne söylediğimi duyana kadar ne düşündüğümü nasıl bilebilirim?"
  • "Çevremizde gördüğümüz bu geniş ve karmaşık evrende yerimizi doğru bir şekilde değerlendirmek için beynimizi biraz ayrıntılı olarak anlamamız şarttır."
  • "İnsanlar … bir örnekten genelleme yapmaya çok eğilimlidirler. Bunun teknik kelimesi, ilginç bir şekilde, batıl inançtır."

Francis Crick Hakkında Sık Sorulan Sorular

Francis Crick DNA'nın yapısını nasıl keşfetti?

Londra King's College'da Rosalind Franklin, ilk kez Maurice Wilkins tarafından ortaya atılan bir fikir olan X ışını kristalografisini kullanarak DNA'nın görüntülerini elde etti. Franklin'in görüntüleri James Watson ve Francis Crick'in ünlü iki sarmallı ya da çift sarmallı modellerini oluşturmalarını sağladı.

Francis Crick genetiğe ne katkıda bulundu?

Nobel ödüllü İngiliz bilim adamı Francis Crick'in (1916-2004) adı, Darwin'in evrim teorisinden bu yana biyoloji anlayışındaki en önemli ilerleme olarak kabul edilen 1953'te deoksiribonükleik asidin (DNA) çift sarmalının keşfiyle ayrılmaz bir şekilde bağlantılıdır.

DNA'nın keşfi insanları nasıl etkiledi?

DNA'nın keşfi sayesinde artık bilim insanları sadece genleri değil, tek tek bazları da tanımlayabiliyor. DNA'nın keşfinden önce bilim insanları yaşamın evrimsel ağacını ancak farklı türlerin vücutlarını ve hücrelerini karşılaştırarak ortaya çıkarabiliyorlardı.

1 Amino Asit DNA Merdiveninin 3 'Basamağına' Eşittir ne demektir?

Crick ve Watson DNA yapısını keşfetmek için birlikte çalışmış olsalar da, birçok kişi aslında bir amino asit oluşturmak için DNA merdiveninin üç 'basamağının' gerektiğini keşfeden kişinin Crick olduğunu söylemektedir. Bu çok önemli bir kavramdır ve diğer bilim adamları ve araştırmacıların genetik kodun hangi bölümlerinin hangi işlevleri yerine getirdiğini anlamalarına yardımcı olur ve bu da DNA hakkında daha fazla şey öğrenmelerine yardımcı olur.