Uzun Süre Oturmak Sağlık Sorunlarını Artırıyor: Harekete Edin

Araştırmacılar, hareketsizliğin bir alışkanlık olduğunu ve bireyler büyüdükçe bu alışkanlıklarını sürdürdüklerini açıklıyor.

Yazar Burcu Kara
oturmak sağlık insan

Uzun süreli oturmak sağlık sorunlarını artırıyor. Amerikalıları konu alan bir çalışmaya göre insanların oturarak geçirdiği zaman son yıllarda günde bir saat arttı. Araştırmacılar, her yaştan Amerikalıların giderek daha fazla oturduğu sonucuna vardı. Ancak ergenler en çok oturan grup arasında yer alıyor. Ergen Amerikalıların toplam oturma sürelerinin 2016'da yedi saatten günde sekiz saatin üzerine çıktığı belirtildi. Bu, hareketsiz geçirilen en yüksek zaman ve üzerinde çalışılan tüm gruplar için en yüksek sıçrama olarak kayıtlara geçti.

İnsanlar Endişe Verici Derecede Fazla Oturmaya Başladı

oturmak sağlık insan
Fiziksel aktivite uzun süreli oturmanın yan etkilerini azaltıyor

Ergenlerden farklı olarak yetişkinler günde ortalama altı saat oturuyor. Bu biraz daha iyi görünse de, onlar da ortalama oturma zamanlarını bir saat artırmış durumdalar. Çalışmanın yazarı, St Louis'deki Washington Üniversitesi'nden Dr Yin Cao, "Tüm yaş gruplarında ulusal düzeyde böyle bir artış olması endişe verici, özellikle de oturmanın getirdiği sağlık riskleri göz önüne alındığında." açıklamasını yaptı.

Bundan önceki tüm ABD bazlı çalışmalar yalnızca çocuklara odaklanırken, Avrupa ve Avustralya'da tüm yaş gruplarını ele alan çalışmalar mevcut. TV ve video izleyerek geçirilen zaman ve işte oturarak çalışılan süre bir araya getirildiğinde ortaya sağlık anlamında endişe verici bir tablo çıkıyor.

Oturarak geçirilen zaman miktarında cinsiyete, ırka, kiloya, fiziksel aktivite miktarına ve diğer ölçülere göre farklılıklar bulunuyor. Ancak çoğu grubun oturma alışkanlıklarının erken çocukluk döneminden geç yetişkinlik dönemlerine kadar değişmediği bulundu.

Araştırmaya göre ABD nüfusunun çoğu günde üç saat ya da daha fazla oturup, zamanını televizyon veya video izleyerek geçiriyor.

Yazarlar, bu tür bir hareketsizliğin yalnızca obezite ile değil, aynı zamanda kardiyovasküler hastalık, kanser, diyabet ve genel ölüm riskleri ile de ilişkili olduğunu belirtti.

Her ne kadar fiziksel aktivite bu riskleri potansiyel olarak ortadan kaldırabilse de, araştırmalar bunun sadece yüksek oranda aktif bireyler için işe yarama eğiliminde olduğunu öne sürüyor. Çalışmaya göre, bunlar haftada en az 10 saat veya eşdeğer oranda hızlı yürüme yapan bireyleri kapsıyor. Uzun süreli oturma ile ilişkili ölüm riskinin ABD nüfusunun çoğu için daha yüksek olduğu söylendi. Dünyanın geri kalanın çok farklı olduğunu düşünülmüyor.

Araştırmacılar, hareketsizliğin bir alışkanlık olduğunu ve bireyler büyüdükçe bu alışkanlıklarını sürdürdüklerini açıklıyor. Bu sayıların daha da artmasını engellemek için genç nesiller ile iletişime geçmenin çok önemli olduğu belirtilmiş. Böyle bir sorunun çözülmesi ise elbette en az birkaç yıl sürecektir.

Siz de çok oturan gruptansanız hareket etmeye başlasanız iyi olur!