İki Dünya Benzeri Gezegen Teegarden'da Bulundu

Araştırmanın bulgularına göre, Teegarden yıldızı istikrarlı bir durumda.

Yazar Burcu Kara

Kozmik arka bahçemizde bazı komşularımız var: Yeni bir çalışmaya göre astronomlar bir süre önce Teegarden'ın yıldızını yörüngeye alan iki Dünya benzeri gezegen keşfettiler. Yaklaşık 12.5 ışık yılı uzaklıkta olan bu yıldız oldukça yaşlı olmasıyla biliniyor.

Yakın Bir Yıldızın Yaşanabilir Çevresindeki Dünya Benzeri Gezegenler

Astronomi ve Astrofizik dergisinde yayınlanan çalışma, B ve C olarak bilinen bu "uzaylı" gezegenlerin Teegarden'ın "yaşanabilir bölgesinde" olduğunu ortaya koydu. Habitable zone ya da yaşanabilir bölge, komşu bir yıldızın etrafında bulunan ve sıvı suya dair ipuçlarına rastlanan yerlerdir. Canlı yaşam formları için vazgeçilmez olduğu bilinen sıvı su, bu alanlarda bir gezegenin yüzeyinde bulunabiliyor.

Her iki keşif de son üç yıldır yakındaki yıldızların etrafında dünyaların arandığı küresel bir çalışmanın ürünü. Söz konusu B ve C gezegenleri tespit edilen onuncu ve onbirinci gezegen durumunda.

Bir sanatçı tarafından hazırlanan örnek video

İspanya Astrofísica de Canarias Enstitüsü'nden (IAC) astronomlar, Göttingen Üniversitesi, Almanya ve diğer uluslararası kuruluşlar, Teegarden yıldızını çevreleyen iki gezegeni Koç takımyıldızında buldular. 2003 yılında keşfedilen kırmızı bir cüce olan Teegarden, Güneş'imizden biraz daha küçük bir kütleye ve neredeyse 2.700 santigrat derece yüzey sıcaklığına sahip. Gökbilimciler Teegarden yıldızını üç yıl boyunca gözlemleyerek bir gezegenin mi yoksa birden fazla gezegeninin mi etrafında dolanıp dolanmadığını anlamaya çalıştılar.

Gezegen Oldukça Stabil

Çalışmanın ilk yazarı Mathias Zechmeister "Yıldızın hızını ölçtük ve periyodik salınımlar yaptığını tespit ettik" dedi. "Bu bozulmaların gezegenlerin çekim kuvvetinden kaynaklandığına inanıyoruz."

Araştırmanın bulgularına göre, Teegarden yıldızı istikrarlı bir durumda. Bu da herhangi bir gezegenin yaşam potansiyelini tehdit edebilecek büyük güneş patlaması veya diğer türbülanslı olaylar yaşamadığı anlamına geliyor.

Yine de Teegarden'daki iki gezegeninin akarsulara veya kayalık ortamlara ev sahipliği yapıp yapmadığı kesin değil. Bilim adamları her iki gezegenin yörünge hızı ve dönüş hızı incelemeye devam etmek zorunda kalacaklar. Böylece bazı beklenmedik güneş sistemi etkilerinin önümüzdeki birkaç yıl içinde hesaplamaları değiştirmediğinden emin olacaklar.

Bu keşiflerle, bilim insanları güneş sistemimizdeki diğer yaşam ihtimali bulunan gezegenleri araştırmaya devam ediyorlar.