Buz Devrine Ait 40.000 Yıllık Kurt Kafası Sibirya'da Bulundu

Buzul çağından kalma kurt yaklaşık 40.000 yıl önce öldüğünden bu yana keşfedilmeyi bekliyordu.

Sibirya'da bir donmuş toprakta (permafrost) Pleistosen dönemine ait bir kurt başı ile karşılaşıldı. Kurt, dokuları bozulmamış halde bulundu ve bilim adamlarına göre bu bir ilk. Buzul çağından kalma kurt yaklaşık 40.000 yıl önce öldüğünden bu yana keşfedilmeyi bekliyordu. Küresel ısınma nedeniyle eriyen donmuş toprak kalıntının bulunmasını sağladı. Araştırmacılara göre baş mükemmel şekilde korunmuş durumda.

Pleistosen döneme ait 40.000 yıllık kurt

kurt başı
Kalıntının incelenmesi kurtların evrimine ışık tutacak

Kurt öldüğü zaman yaklaşık 2-3 yaşındaydı. Hayvan geçen yıl Yakutistan'nın Abyisky bölgesindeki Tirekhtyakh Nehri kıyılarında ortaya çıkarıldı ve ilk kez şimdi basınla paylaşıldı. 2018 yazında yerli bir adam tarafından bulunan baş yetkililere bildirildi. En dikkat çekici detaylardan biri kurdun mamut benzeri tüylere sahip olmasıydı. Etkileyici dişleri de hala yerli yerindeydi.

Kalıntı üzerinden çalışmaya başlayan Japon bilim adamları başın 40.000 yıldan daha önceye dayandığını tespit ettiler. Yırtıcının DNA'sı incelenerek modern kurtlar ile karşılaştırılacak ve böylece bu türün nasıl evrimleştiği ve dış görünüşünü değiştirdiği daha iyi anlaşılacak.

Cumhuriyet Bilimler Akademisi'nde mamut fauna araştırmasında çalışan bilim adamları bu bölgede sık sık kurt kafataslarına rastladıklarını belirtiyorlar. Hatta birkaç yavru bile bulunmuş. Yeni keşfi ilginç ve özel kılan şey ise yalnızca hayvanın dokusunun korunmuş olması değil aynı zamanda beyninin dahi yerinde duruyor olması.

kurt başı

Başı modern bir kurdun yarısı uzunluğunda

Buz çağına ait kurdun kafası yaklaşık 40 cm uzunluğunda ve bu da modern bir kurdun tam uzunluğunun yaklaşık yarısı demek. Modern kurtların gövde uzunlukları 66 cm ile 86 cm arasında değişiyor. Keşifle ilgili paylaşılan görüntüler kurdun kürkünün ve dişlerinin hala sağlam olduğunu gösteriyor.

Kafatasının keşfedilmesinin ardından Japonya ve İsveç'ten bilim adamları araştırma ekibine katılarak bulguyu analiz etmeye başladı. Tüm ekip Yakutsk'ta kafatası üzerinde çalışmayı sürdürüyor

Organlarına kadar korunmuş mağara aslanları bulundu

donmuş yavru aslan
Bulunan üç donmuş mağara aslanı yavrusundan biri

Bu keşif, bilim adamlarının eski mağara aslanı yavrularının iyi korunmuş kalıntılarını sergiledikleri Japonya'nın Tokyo kentindeki bir sergide gösterildi. Aslanların kasları, organları ve beyinleri iyi durumda ve günümüzün kurtları ve aslanları ile karşılaştırılarak fiziksel yetenekleri ve ekolojileri öğrenilecek.

Spartak adlı mağara aslanı yavrusu yaklaşık 40 cm uzunluğunda ve 800 gram ağırlığında. Bilim adamları yavruların doğumdan kısa bir süre sonra öldüğüne inanıyor. Yeni keşif bu anlamda 2015 ve 2017 yıllarında bulunan üç mağara aslanı ile benzer özelliklere sahip.