Drone Helikopter Saturn'ün Titan Uydusunda Yaşam Arayacak

Titan, suyla değil hidrokarbonlarla doldurulmuş engin gölleriyle biliniyor.

Yazar Burcu Kara
satürn titan dragonfly

Amerikan uzay ajansı NASA hakkında söylenebilecek kesin bir şey varsa, o da hemen her hamlelerini uzun planlar dahilinde yapıyor olmalarıdır. Ay'a tekrar inmek, yeni bir Mars rover'ı fırlatmak ve Kızıl Gezegene insanlı görev başlatmak gibi tutkulu pek çok projeleri olmasına rağmen, NASA farklı büyük hedeflerin peşinde olmayı sürdürüyor. Ajans şimdi Satürn'ün uydusu Titan gezegenine inmeyi planladığını duyurdu.

Titan'da Drone Helikopter Yardımıyla Yaşam Aranacak

Uzay ajansı bugün Dragonfly adında yeni bir misyonu hayata geçirmeyi planladığını açıkladı. Bu misyon ile Satürn'ün soğuk uydusu Titan'dan hem yeni bilgiler toplanacak hem de yaşam bulunmaya çalışılacak. Dragonfly'ın Titan'a fırlatılması 2026 yılına kadar gerçekleşmeyecek. Ancak fırlatma yapıldıktan sonra bile helikopter drone'un Titan'a ulaşması sekiz yıl alacak. Bir kez ulaştıktan sonra sürprizlerle karşılaşılacağı düşünülüyor.

satürn titan dragonfly
Titan güneş sisteminde hayat olması en muhtemel gezegen olarak gösteriliyor.

NASA, taramalarına dayanarak Titan'da ilgi çekici gördüğü birkaç noktayı belirledi. Bu noktaların sayısı düzineleri buldu. Bununla birlikte Dragonfly taşıtı bir rover değil, hava aracı olduğundan, bu yerlere oldukça hızlı bir şekilde girebilecek ve kısa sürede çok sayıda bilgi ve gözlem yapabilecek.

NASA Yöneticisi Jim Bridenstine yaptığı açıklamada NASA'nın Dragonfly görevi ile kimsenin yapamadıklarını bir kez daha yapacağını söyledi. Bridenstine'a göre bu gizemli okyanus dünyasını (Titan) ziyaret etmek, evrendeki yaşamla ilgili bildiklerimiz hakkında devrim yaratabilir. "Bu son teknoloji misyon birkaç yıl öncesine kadar düşünülemezdi ancak şimdi Dragonfly'ın muhteşem uçuşu için hazırız." Drone helikopter gezegende yaklaşık 170 kilometre yol alacak.

Titan Çok Farklı Bir Gezegen

satürn titan dragonfly
Titan'ın gölleri.

Satürn, Dünya'dan 1.4 milyar kilometre uzakta ve Titan bu nedenle oldukça soğuk. Yüzeyindeki buzun granitten daha sert olduğu düşünülüyor. Nitrojen dolu atmosferi Dünya'nın atmosferinden %50 daha kalın. Bu da yüzeyinde ilginç kimyasalları barındırmasını sağlıyor. Kuzey Kutbu'na doğru göllerinde metan ve etan var. Gezegenin ısısı -180 derece ve Dünya'nın aldığı Güneş ışığının %1'ini alıyor. Yerçekiminin buradakinin 7'de 1'i oranında olduğu biliniyor.

Titan, suyla değil hidrokarbonlarla doldurulmuş engin gölleriyle biliniyor. Hidrokarbonlar gaz yapıda olmasına karşın, bu gezegen onları soğuttuğundan sıvı halde kalmalarını sağlıyor. Dragonfly, mevcut veya geçmiş yaşama dair kanıtlar için numune malzemeleri alınmasını sağlayacak araçlarla donatılacak ve NASA bu Satürn uydusu gezegende ne bulacağından emin değil.

NASA tarafından yapılan açıklamaya göre Titan güneş sistemindeki hiçbir yere benzemiyor. Bu nedenle Dragonfly basit bir görev olmayacak. Helikopter drone, Satürn'ün en büyük ayının organik kum tepeleri boyunca kilometrelerce süzülecek ve bu olağanüstü çevreyi şekillendiren süreçleri keşfedecek. Taşıt, yaşamın yapı taşları olan çok çeşitli organik bileşiklerle dolu bu dünyayı dolaşarak ve bize yaşamın kökeni hakkında daha fazla bilgi ulaştıracak.