Dünya Tarihini Değiştiren Ünlü Kararlar

Önemli kişilerin ve sorumluluk sahibi insanların verdiği kararlar dünya tarihini derinden etkilemiştir.

Yazar Burcu Kara
hannibal'ın alpleri geçişi

Tarih bir anda değişebilir. Son dakika yapılan ani bir dönüş, üzerinde düşünülmemiş bir söz ya da tek bir mermi dünyanın gidişatını ve içindeki insanları sonsuza dek değiştirebilir. Tarih bazen gözlemcilerin nasıl bir gerçekliğe tanıklık ettiklerini bilmedikleri bir anda kazayla farklı yöne sapar. Bununla birlikte dünya aslında daha çok bilinçli kararlarla yön bulmuştur. Bazen bu seçimler dünya liderleri veya akranları tarafından verilir bazense sahnede sıradan insanlar vardır.

Tarihe Sonsuza Dek Yön Veren Kararlar

Normalde bu tarihi kararları vermeden önce artıları ve eksileri göz önünde bulundurmak için yeterince zaman olur. Ancak bu her zaman mümkün değildir. Bazen seçimler hızlı şekilde yapılmalıdır ve herkes bunun sonuçları ile yaşamak zorundadır. Dünyayı değiştiren bu iki saniyelik kararlar bazen iddialı bazen de alçak gönüllüdür. Ancak sözlerin ve eylemlerin potansiyel ağırlığını açıkça gösterir.

Luther King

Luther King'in "Bir hayalim var" ifadesi

Eğer herkesin bildiği bir Martin Luther King Jr. sözü varsa o da "Bir hayalim var!"dır. Bu satır 27 Ağustos 1963'te Lincoln Anıtı önünde, Rahipler tarafından verilen medeni haklarla ilgili güçlü ve ilham verici bir konuşmanın parçasıydı. King, gördüğü bir "rüya"yı temel alan ırksal uyum çerçeveli gelecek vizyonunu paylaştı. Ancak başlangıçta rüya görmekle ilgili bir ifade yoktu.

King'in bütün konuşması önceden yazılmış ve hazırdı ancak kalabalığın arasındaki gospel şarkıcısı Mahalia Jackson ona "onlara hayalinden bahset" dediğinde Luther King doğaçlama yapmaya başladı. Kağıdı bıraktı ve son dakikada yüreğindekileri konuşmaya başladı. Sonuç olarak belki de Amerikan tarihinin en büyük halk konuşmalarından birini yaptı.

Teddy Roosevelt Konuşma Kağıdını Göğüs Cebine Koyarak Hayatını Kurtardı

Teddy Roosevelt son dakika kararı

Amerika'nın en aksiyon filmli başkanı olan Teddy Roosevelt, büyük konuşmalar yapmaktan çok hoşlanırdı. 1912'de yeni bir siyasi parti olan İlerlemeciler'in lideri olarak başkan adayıyken bekleyen kalabalığa sunmayı planladığı 50 sayfalık bir hiciv hazırladı.

Oraya gitmeden önce, Roosevelt nedensiz yere konuşmayı katlamaya ve kısa bir süre sonra hayatını kurtaracak o küçük karar ile göğüs cebine koymaya karar verdi.

Kalabalığa hitap ederken göğsünden vurulan Roosevelt'e ulaşan kurşun cebinde bulunan büyük kağıt parçası tarafından yavaşlatıldı. Güçlü yapısıyla bilinen Teddy vücudunda kurşunla kürsüye çıktı ve konuşmaya devam etti.

Buddy Holly'nin Çamaşırları Yıkama İsteği Rock Tarihini Değiştirdi

Buddy Holly son dakika kararı

Müzik tarihinin en rezil anlarından biri 3 Şubat 1959'da "Müziğin Öldüğü Gün" olarak bilinen bir tarihte yaşanmıştır. O gün Buddy Holly, Ritchie Valens ve JP "The Big Bopper" Richardson gibi tüm ünlü müzisyenler küçük uçaklarının Iowa'ya düşmesiyle öldüler. Onlar Holly'nin görünüşte önemsiz gelen bir kararı nedenyle uçaktaydı.

Hepsi bir süredir yoldaydı ve temiz kıyafetleri tükenmeye başlamıştı. Minnesota'daki bir sonraki şovlarına otobüsle gitmeleri planlanıyordu ancak Holly gerçekten temiz iç çamaşırları istemişti ve diğerlerini onunla bir uçak kiralamaya ikna etti. Böylece herkes erken gelerek çamaşırını yıkayabilirdi. Son dakika temiz kıyafet arzusu herkes için ölümcül oldu.

Son Dakika Görevli Değişikliği Titanik'in Sonunu Getirdi

titanic kararları son dakika kararı

Titanik'in batması tarihteki en büyük deniz trajedilerinden biridir. "Batmaz" olarak nitelendirilen ünlü gemi Atlantik'te bir buzdağına çarptı ve kısa bir süre sonra gözden kayboldu. O geceki büyük can kaybı için suçlanacak çok fazla şey var. Ancak bunlardan biri de son dakika yapılan görevli değişikliği kararıdır.

İkinci subay David Blair, gemi denize açılmadan hemen önce mürettebattan çıkarıldı ve gözetleme dürbününün bulunduğu dolabın anahtarını teslim etmeyi tamamen unuttu. Gemi bunun farkına varılmadan yola çıkmıştı ve bu yüzden mürettebat sadece gözlerini kullanarak buzdağlarını izlemek zorunda kaldı.

Bulutlar, Kokura'yı Nükleer Saldırıdan Kurtardı

enola gay son dakika kararı

Hiroşima ve Nagazaki'nin nükleer bombalamaları müthiş derecede ayrıntılı planlanmamıştı. ABD, bombayı bırakacakları ana kadar bile ne yapacağından emin değildi. Potansiyel hedef olarak seçilen şehirlerin listesi büyüktü. ABD hangi Japon şehirlerini bombaladığına pek aldırmıyordu çünkü bu korku veren silah karşısında teslim olacakları garanti görülmüştü.

Asıl plan Kokura'nın Hiroşima'nın hemen ardından vurulmasıydı. Fakat Kermit Beahan adlı bir genç ekip üyesi Kokura'nın görülemeyecek kadar çok bulutlu olduğunu belirledi. Bu yüzden bombalama iptal edildi. Bu Kokura için şanslı bir karar oldu ancak ikincil seçenek olan Nagazaki için pek değildi.

Gavrilo Princip ve I. Dünya Savaşı'nı Getiren Yanlış Dönüş

Franz Ferdinand son dakika kararı

Genç Gavrilo Princip tarihi değiştirme şansını kaçırdığını düşünüyordu. Kendisi Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun yöneticilerini kovmaya çalışan Bosnalı militan bir grubun parçasıydı ve bu nedenle Arşidük Franz Ferdinand ile sorunu vardı. Princip ve diğerleri Ferdinand'a arabasının geçit töreni sırasında suikast düzenlenmesini planladılar. Arabanın altına bir bomba koydular ancak patlama gecikti ve Ferdinand zarar görmeden kaçtı. Bir süre sonra 28 Haziran 1914 tarihinde Ferdinand, yerel bir hastanedeki saldırı kurbanlarını ziyaret etmeye karar verdi ve şoförüne, öncekinden farklı bir rota izlemesini söyledi.

Sürücü yanlış bir dönüş yaptı, tekrar aynı caddeye geldi ve hala orada olan Gavrilo Princip'in yanından sürdü. Princip karşısına çıkan şansa inanamadı ve I. Dünya Savaşı'nı ateşleyecek tetiği çekmek için ayağa kalktı.

Berlin Duvarı'nı Yıkan Hatalı Okuma

berlin duvarı

1989 yılında gerçekleşen Berlin Duvarı'nın yıkılışı, 20. yüzyılın en önemli anlarından biridir. Aynı zamanda tesadüfen olmuştur. Doğu Alman politbüro sözcüsü Günter Schabowski Doğu Almanya'nın Duvar'dan geçebilme ihtimalleri üzerine bir basın toplantısı düzenliyordu. İşte olay: Schabowski, basın toplantısından hemen önce politbürodan ne söyleyeceği konusunda kendisini güncelleyen yeni bir kağıt aldı, ama kağıttaki her şeyi okumadı.

Yaklaşık bir saat süren konuşmadan sonra Schabowski'nin aklı karıştı ve politbüronun ne istediği konusunda emin olamadı. Konferans öncesi verilen notun içeriğini hafife almıştı. Kapıyı açacaklarından söz etti ve her bir vatandaşın seyahat edebileceğini açıkladı. Tüm oda ona dikkat kesilmişti.

Bir muhabir değişikliklerin ne zaman yürürlüğe gireceğini sorarken, diğeri "Hemen mi?!" diye bağırdı. Schabowski "Derhal. Hemen" dedi ancak bu da tümüyle yanlıştı. Söz çabucak yayıldı.

'Çöl Tilkisi' Erwin Rommel, Eşine Tatil Sürprizi Yapmaya Karar Verir

çöl tilkisi erwin rommel

II. Dünya Savaşı'nın en önemli anı D-Day'de yapılan Normandiya çıkarmasıdır. Sürpriz bir doğum günü partisi kararı savaşın yönünü tamamen değiştirdi. Çöl Tilkisi lakaplı Alman Marshall Erwin Rommel, Normandiya'daki savunmadan sorumluydu, ancak karısını doğum gününden hemen önce tatil sürprizi ile şaşırtmaya karar verdi.

Bu karar Müttefikler saldırmadan hemen önce tesadüf eseri birkaç günlüğüne görevinden ayrılmasına neden oldu. Bu en yetenekli Alman askeri taktikçisi sahada olsaydı işler farklı şekilde sonuçlanabilirdi. Panikleyen Naziler uyuyan Adolf Hitler'i uyandırmaya cesaret edemedi ve birlikler daha da fazla kargaşaya itildi. Çıkartma başarılı oldu. Rommel orada olsaydı cevap çok daha güçlü olacaktı.

Johann Rall, Bağımsızlık Savaşı'nı Kaybetti Çünkü Poker Oyununun Kesilmesini İstemedi

johann rall

Johann Rall, Amerikan Bağımsızlık Savaşı'nda İngilizlere yardım eden Hessen askerlerini komuta eden az bilinen bir Alman albayıydı. Rall, George Washington'ın Delaware Nehri'ni efsanevi geçişinin kurbanı olmasıyla tarihe geçmiştir. Ancak aslında bunu önleyebilirdi. Rall, olaydan önceki gece Washington'ın geçişiyle ilgili istihbarat almış ancak not İngilizce olduğundan okuyamamış ve bazı tanıklara göre satranç ya da poker oynamakla meşgul olmuştu.

Rall, notu sonraya bırakmak üzere cebine koymaya karar verdi, ancak savaşta vuruldu ve onun için bir sonra kalmadı.

Stanislav Petrov Tek Başına Dünyayı Nükleer Savaştan Kurtardı

Stanislav Petrov Tek Başına Dünyayı Nükleer Savaştan Kurtardı

Dünyadaki herkes Stanislav Petrov'a büyük bir şükran borçludur ancak çok az kişi ismini bilir. Petrov olmasa ABD ile Sovyetler Birliği arasındaki nükleer savaş neredeyse kesin şekilde patlak verecek ve insanlığı mahvedecekti.

26 Eylül 1983'te Petrov, Sovyetlerin erken uyarı sistemlerini izlediği bir işte çalışıyordu. Birkaç sensör kapanmıştı ve bu durum Birleşik Devletler'in kendilerine füzeler fırlattığını gösteriyordu. Artık Petrov'un görevi geri ateş açmaktı. Ancak bir şeylerin yanlış olduğunu hissetti ve durumu hızlı bir şekilde üstlerine söylemektense beklemeye karar verdi. Zira bunun yok edici sonuçlarının farkındaydı.

Sensörlerin yanlış alarm nedeniyle hatayla kapandığı ortaya çıktı ve Petrov'un görevine karşı gelmesi yalnızca ülkesini değil dünyayı da kurtardı.

Marie Antoinette'nin Son Dakika Kararları Ailesini Kadere Mahkum Etti

Marie Antoinette

Marie Antoinette Fransız Devrimi sırasında meşhur oldu. O ve ailesi ölümden tamamen kaçabilirdi ancak bazı saçma seçimler yapmıştı. Kraliyet ailesinin dikkat çekmeyen sıradan bir vagonla kaçması ayarlanmıştı ancak gösteriş meraklısı Marie daha havalı modelde ısrar etti. Ayrıca çıkışını sarayın labirentinden yapmaya karar verdi ve kayboldu. Planın 30 dakika gecikmesine neden oldu.

Nihayet kaçış arabasına ulaştığında çabucak fark edildi ve aptallığı ailesinin kaderini mühürledi.

William Perry Dilini Tutunca Kuzey Kore ile Savaştan Kaçınıldı

Perry burada 1993'te Clinton ve Yasser Arafat ile resmediliyor.
Perry burada 1993'te Clinton ve Yasser Arafat ile resmediliyor.

1999'da Clinton yönetimi altında ABD, nükleer silah geliştirmeye başlayan Kuzey Kore ile savaşa yaklaşmaya başladı. Savunma Sekreteri William Perry dilini tutmaya karar vermeseydi savaş kaçınılmaz olabilirdi. Kendisi Kuzey Kore nükleer programını durdurmak için olası seçenekler hakkında Başkan Clinton'a bilgi veriyordu.

En iyi seçeneklerinden biri nükleer tesislerin stratejik bombalanmasıydı; Perry bunun başarılı olacağını düşünüyordu ancak içten içe tüm dünyayı savaşa iteceğine da inanıyordu. Clinton'ın bunu muhtemelen kabul edeceğini bilerek planı paylaşmayı erteledi.

Birkaç gün sonra bir atılım gerçekleşti ve barışçıl bir çözüme ulaşıldı.

Temiz Kağıt Bulamayan Keşiş Kalkülüsü Yüzyılarca Geriye Attı

Arşimet

Arşimet sayılar dünyasına ve eleştirel düşünceye katkılarının çok büyük olduğu bilinen ünlü bir Yunan matematikçi ve bilim insanıdır. Bilinmeyen bir keşişin düşüncesiz kararı olmasaydı, Arşimet matematiği zamanının çok ilerisine taşıyacaktı. Bu 14. yüzyıl keşişi bir miktar temiz kağıt arıyordu ve hiç bulamadı. Eski bir Arşimet metnindeki mürekkebin bir kısmını kazımaya karar verdi.

Bu zarar görmüş metin modern zamanlarda incelenince, yüzlerce yıl boyunca yeniden keşfedilmeyecek bir matematik şeklini açıklayan çalışmalar içerdiği bulundu.

Bastonuyla Karı Dağıtan Hannibal Savaşı Kaybetmesine Neden Olan Bir Çığ Oluşturdu

Hannibal Barca,

Hannibal Barca, Pireneler ve Alpler'in savaş fillerini özellikle Roma'ya götüren ünlü bir Kartaca askeri lideriydi. Roma'yı alma girişimlerinde nihai başarısızlığa uğradı. Ancak bastonuyla yaptığı o kurcalama hareketi olmasaydı tarih farklı yazılabilirdi. Hannibal'in ordusu Alpler'i geçerken onları yavaşlatan büyük bir kar yağışıyla karşılaştılar.

Hareket ettikleri yerin hala sağlam olduğunu kanıtlamak isteyen Hannibal rüzgarla oluşmuş büyük bir kar yığınını bastonuyla serpti. Bu hareket ordusunun büyük bir kısmını tahrip edecek bir çığa neden oldu.