Enerji içecekleri kalp ve kan basıncınız için kötüdür

Yazar Burcu Kara
enerji içecekleri

Amerikan Kalp Derneği Dergisi'nde yayımlanan yeni bir araştırmaya göre, kısa bir zaman diliminde 32 ons (yaklaşık 950 ml) enerji içeceği içmek kan basıncınızi yükseltiyor ve kalp fonksiyonu anormallikleri riskini artırıyor. Enerji içecekleri büyüyen bir endüstri ve 2021 yılına dek piyasa değerinin 61 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.

Enerji içecekleri ile tansiyon ve kalp problemi arasındaki ilişki

ABD'deki 12 ila 17 yaş arasındaki gençlerin yaklaşık %30'unun düzenli olarak enerji içeceği tükettiği tahmin edilmektedir.

University of the Pacific tarafından yapılan araştırma enerji içeceklerinin kolayca erişilebilir olduğuna ve genellikle üniversite öğrencileri de dahil olmak üzere çok sayıda ergen ve genç yetişkin tarafından tüketildiğine dikkat çekiyor.

Araştırmacılara göre bu içeceklerin kalbi nasıl etkilediğini anlamak son derece önemli. Bu amaçla yapılan yeni bir çalışmaya 18-40 yaş arası 34 sağlıklı gönüllü alındı.

Araştırma

Katılımcılardan üç ayrı günde, ticari olarak temin edilebilir iki kafeinli enerji içeceğinden birinin 950 ml kadarını ya da bir plasebo (fonkiyonsuz) içeceği içeriğini bilmeden içmesi istendi. İçecekler 60 dakikalık bir sürede tüketildi ve 30 dakikada 16 onstan (475 ml) fazla tüketilmesi istenmedi.

Profesör O'Dell ve yardımcı yazarlar gönüllülerin kalp aktivitesini kalbin atma şeklini kaydeden elektrokardiyogram ile ölçtüler. Ayrıca katılımcının kan basıncını kaydettiler. Tüm ölçümler çalışmanın başında ve içeceğin tüketiminden 30 dakika sonra 4 saat boyunca alındı.

Test edilen her iki enerji içeceği de 950 ml sıvı başına 304 ila 320 mg kafein içeriyordu (400 miligramın altındaki dozlardaki kafeinin herhangi bir elektrokardiyografik değişikliği tetiklemesi beklenmez).

Çalışmadaki enerji içeceklerindeki diğer yaygın içerikler arasında taurin, glukuronolakton ve B vitaminleri vardı. Plasebo içeceği ise gazlı su, limon suyu ve vişne aroması içeriyordu.

Sonuç

Her iki tür enerji içimini de gerçekleşiren katılımcılarda, ekip enerji içeceği içenlerin QT aralığının 4 saat boyunca plasebo içenlerden 6 milisaniye veya 7,7 milisaniye daha yüksek olduğunu buldu.

QT aralığı, kalpteki karıncıkların sıradaki kalp atışını hazırlaması için geçen sürenin ölçüsüdür. Bu zaman aralığının çok kısa veya çok uzun olması kalbin anormal şekilde atması anlamına gelir. Ortaya çıkan bu aritmi hayatı tehdit edici sonuçlara neden olabilir.

Sonuçlar, QT aralığındaki değişikliklerin 950 ml'lik enerji içeceği tüketiminden sonra kısa süreli olmadığını, en az 4 saat boyunca devam ettiğini gösteriyor.

Bilim adamları ayrıca enerji içeceklerini tüketen katılımcılarda sistolik ve diyastolik kan basıncında 4 ila 5 mm Hg artış buldular. Bu istatistiksel olarak dikkate alınan bir değer.

Araştırmada enerji içeceği tüketimi ile QT aralıklarındaki ve tansiyondaki değişiklikler arasında kafeine bağlanamayan bir ilişkiye rastlandı.

Ekip şimdi farklı enerji içeceklerindeki belirli bileşenleri veya bileşen kombinasyonlarını araştırarak bu sağlık probleminin kaynağındaki maddeleri isimlendirmek istiyor.

Enerji içecekleri kalp ve kan basıncınız için kötüdür yazımız burada son buldu. Daha fazla içerik için bu bağlantıyı takip edebilirsiniz: https://evrenatlasi.com/k/saglik/