SpaceX Falcon Heavy Fırlatmasıyla Uzayda Bir İlki Başaracak

SpaceX'in konuyla ilgili açıklamasına göre STP-2 görevi, dört ayrı üst-kademeli motor aktivasyonu, üç ayrı dağıtım yörüngesi, final itici pasivasyon manevrası ve altı saatten fazla toplam görev süresiyle SpaceX tarihinin en zorlu lansmanları arasında olacak.

Yazar Burcu Kara
spacex falcon heavy

SpaceX, 24 Haziran'da ABD Hava Kuvvetleri'nin Uzay Test Programı-2 (STP-2) görevi için 24 farklı uydu taşıyacak olan bir sonraki büyük Falcon Heavy roketini fırlatmaya hazırlanıyor. Büyük günden önce, Falcon Heavy'nin taşıyacağı yüklerle ilgili bir görüntü paylaşıldı.

İkinci Kez Kullanılacak Falcon Heavy Bu Defa Çok Farklı Yükler Taşıyacak

STP-2 görevi için hazırlanan bilgilendirici bir video

Geçtiğimiz gün, STP-2 görevinden sorumlu olan Hava Kuvvetleri Uzay ve Füze Sistemleri Merkezi, Falcon Heavy roketinin içine yerleştirilmiş iki düzine uydunun fotoğrafını yayımladı. Paylaşımda, "#STP2 için 3.700 kg Entegre Yük Yığını (IPS) tamamlandı! İlk büyük Falcon Heavy uçuşu gerçekleşmeden önce araca bir göz atın." denildi.

STP-2 görevinin dört saatlik uçuş periyodu pazartesi EST 23:30'da (Türkiye saatiyle 06:30) başlayacak. Uzay uçuşu şirketi için bu fırlatma üçüncü Heavy roketi fırlatması olacak. Ancak uçuşu zor yapan asıl şey, ilk kez birden fazla uydu taşınması olacak. CEO Elon Musk bununla ilgili olarak tüm zamanların en zor uçuşlarından biri açıklamasını yaptı.

Falcon Heavy Ne Taşıyor?

Yolculukta pek çok farklı yük olacak. Toplam 24 uydu arasında tek yönlü navigasyonu mümkün kılan derin uzay atom saati, üst atmosferde sinyal gücünü artırmak için Gelişmiş Tandem Beacon Deneyi (E-TBEx), daha çevre dostu uzay aracı yakıtı için Yeşil Propellant İnfüzyon Görevi (GPIM) ve alan radyasyonunu incelemek için Uzay Ortamı Test Yatakları (SET) var.

En Zor SpaceX Uçuşlarından Biri

SpaceX'in konuyla ilgili açıklamasına göre STP-2 görevi, dört ayrı üst-kademeli motor aktivasyonu, üç ayrı dağıtım yörüngesi, final itici pasivasyon manevrası ve altı saatten fazla toplam görev süresiyle SpaceX tarihinin en zorlu lansmanları arasında olacak. Ek olarak, ABD Hava Kuvvetleri, Arabsat-6A kalkışında kullanılan yan ateşleyicileri yeniden kullanmayı planlıyor. Ateşleyiciler roket kalkış sahasına döndükten sonra kurtarıldı. Bu da kendisini, ABD Hava Kuvvetleri için tekrar kullanılan ilk Falcon Heavy yapacak.