Bel ve Kalça Ölçülerini Kullanarak Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

İdeal kiloda olmak için Vücut Kitle İndeksi'nin 18.5-24.9 arasında olması gerekir. 1.67 m boyunda bir kişi için bu 53 ila 67 kg arasıdır.

Bel ve kalça ölçülerinizi kullanarak vücut kitle indeksi (beden kitle indeksi) ya da kısaca BKİ'nizi hesaplayabilirsiniz. Bu iki ölçüm sağlıklı kiloda olduğunuzu belirlemeye yardımcı olan bel kalça oranınızı (WHR/BKO) hesaplamaya da yarar. Bunlar için basit formüller var. Öyleyse şimdi BKİ / BMI hakkında daha fazlasını öğrenelim.

Bel ve Kalça ile Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

BKİ hesaplama BMI hesaplama

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

BKİ'yi ölçmenin en kolay yolu çevrimiçi hesap makinesi kullanmaktır. Eğer matematiği kendiniz yapmak isterseniz, boy ve kilonuzu ele alan şu denklemi kullanın:

BKİ = (kilogram cinsinden ağırlık) / (metre cinsinden boy x metre cinsinden boy).

İdeal kiloda olmak için BKİ'nin 18.5-24.9 arasında olması gerekir. 1.67 m boyunda bir kişi için bu 53 ila 67 kg arasıdır.

BKİ bir sağlık aracı olarak kullanışlıdır. Yüksek vücut yağ seviyesine sahip olup olmadığınızı ölçerek kanser, diyabet ve kalp hastalığı gibi obezite ile ilişkili sağlık sorunlarına karşı risk seviyenizi anlamanızı sağlar.

Bel-kalça Oranı

Bel-kalça oranınızı hesaplamak için belinizi kaburgalarınızla göbek deliğiniz arasında yarıya kadar ölçün. Sonra kalçalarınızı en geniş noktadan ölçün. Her iki sayıyı da yazın ve bel ölçünüzü kalça ölçünüze bölün. Basit denklem şöyle: BKO = santimetre cinsinden bel / santimetre cinsinden kalça.

WHR veya BKO'nuz 0,8'in altındaysa sağlıklı bir "armut" şekline sahipsiniz demektir. BKO 0,8'i geçtiğinde "elma" şekline bürünürsünüz. Belinizde fazladan kilo bulunması sizi sağlık sorunları için daha riskli hale getirir. Çünkü organlarınızın etrafında viseral yağ adı verilen daha tehlikeli bir yağ türü olur.

Bel-kalça oranı kalp hastalığı, yüksek kolesterol, yüksek tansiyon, safra kesesi sorunları, meme kanseri ve tip 2 diyabet gibi risklerin artması anlamına gelir. Çünkü bunlar yüksek düzeyde viseral yağ ile ilişkilidir.

Vücut Kitle İndeksi'nin Sınırlamaları

Vücut Kitle İndeksi (Beden Kitle İndeksi) aslında vücut yağını ölçmez. Aynı BKİ sayısına sahip kişilerde vücut yağ yüzdeleri farklı olabilir. Bir çalışmada BKİ'si 18.5 olan kişilerin vücut yağ yüzdeleri kadınlar için yüzde 24.6 ila 32.3, erkeklerde ise yüzde 12.2 ila 19 arasında ölçülmüştür. Araştırma, 2012'de Amerikan Klinik Beslenme Dergisi'nde yayımlandı. Ortalama vücut yağ yüzdesi kadınlar için yüzde 25 ila 31 ve erkeklerde yüzde 18 ila 24'tür. Ancak fit ve atletik kadınlarda bu 14 – 24 ve erkeklerde ise 6 – 17 arasında olabilir. Vücut yağınızı test ettirmek için fitness uzmanına danışın. Bazı spor salonları ve sağlık kulüpleri üyelerine bu hizmeti sunmaktadır.

BKİ birçok insan için iyi bir tarama aracı olsa da, sporcular ve vücut geliştiriciler gibi çok fazla kaslı insanlarda vücut yağını normalden fazla gösterebilir. Öte yandan, BKİ daha az kas kullanma eğiliminde olan yaşlı insanlarda vücut yağını hafife alır. BKİ ya da BMI sadece bir sayıdır, bu yüzden yağın vücudunuzda nasıl dağıldığı hakkında detaylı bir bilgi vermez.

Her İki Ölçümü de Kullanın

BKO/WHR karın kısmınızda çok fazla yağ olup olmadığını gösterir, ancak bu ölçümün de sınırlamaları var. Bel – kalça oranı çok ağır olduğunuzu veya genel olarak çok fazla vücut yağı taşıdığınızı söylemez. Vücut kompozisyonunuzun nispeten sağlıklı olup olmadığını anlamanın en kapsamlı yolu hem genel vücut yağı tahmini için BKİ hem de viseral yağı ölçümü için BKO'ya bakmaktır.

Sağlığınızı değerlendirmek için ek bilgi almak isterseniz doktorunuz vücut yağ seviyenizi, kalp hastalığı ve diyabet de dahil olmak üzere obezite ile ilişkili sağlık sorunları riskinizi ölçmek için daha detaylı testler yapabilir.

Bel ve kalça ölçülerini kullanarak BKİ (BMI) hesaplama yazımız burada son buldu. Daha fazla içerik için bu bağlantıyı takip edebilirsiniz: https://evrenatlasi.com/k/bilim-teknoloji/