Bluetooth'un İcadı ve Tarihi

Bluetooth İsveçli kökenlere sahip. Dünya'yı değiştiren teknolojiyi İsveç'in telekomünikasyon şirketi Ericsson icat etti.

bluetooth

Bluetooth'u kim bulmuştur? Bugün bir akıllı telefon, tablet, dizüstü bilgisayar, hoparlör veya herhangi başka bir elektronik cihaz sahibi olanlar bir noktada en az bir kez Bluetooth teknolojisini kullanmıştır. Neredeyse tüm kişisel cihazlarımız bugünlerde Bluetooth ile donatılmış durumda ancak çok az kişi Bluetooth'un gerçekte nasıl ortaya çıktığını biliyor.

Bluetooth'u Kim Keşfetti?

İsim ve logonun esin kaynağı Kral Harald Blåtand.
İsim ve logonun esin kaynağı Kral Harald Blåtand.

Bluetooth İsveçli kökenlere sahip. Dünya'yı değiştiren teknolojiyi İsveç'in telekomünikasyon şirketi Ericsson icat etti. 1989'da Ericsson Mobile'ın Baş Teknoloji Sorumlusu Nils Rydbeck'le birlikte Johan Ullman, mühendisler Jaap Haartsen ve Sven Mattisson ekip çalışmasıyla Bluetooth'u ortaya çıkardılar. Bunu yeni bir radyo teknolojisi standardı geliştirerek yaptılar. Standart, kişisel bilgisayarlardan kablosuz kulaklıklara sinyal göndermek için kullanılıyordu. Şirketin üzerinde çalıştığı bu ilk kablosuz kulaklıklar henüz piyasaya çıkmamıştı. Jaap Haartsen 1990 yılında Avrupa Patent Ofisi tarafından Avrupa Mucit Ödülü'ne aday gösterildi.

"Bluetooth" kelimesi Danimarka Kralı Harald Blåtand (I. Harald)'ın soyadının bir çevirisidir. Meşhur ikinci Danimarka kralı 10. yüzyılda Danimarka ve Norveç halklarını bir araya getirmesiyle bilinir. Mucitler Bluetooth standardını tasarlarken PC ile hücresel endüstrilerini birleştirdiklerini hissettiler. İsim bu nedenle uygun görüldü. Logo bir Viking yazıtıdır. Bağ rüniği olarak biliniyor. Kralın iki baş harfi iç içe geçer.

Bluetooth Teknolojisine Giden Karanlık Yol

Hollywood ve II. Dünya Savaşı sadece Bluetooth'un değil aynı zamanda çok sayıda kablosuz teknolojinin oluşmasında önemli bir rol oynadı. Her şey 1937'de, Avusturya doğumlu bir aktris olan Hedy Lamarr'ın evliliğini, Nazilerle ve faşist İtalyan diktatör Benito Mussolini ile bağları olan bir silah tüccarı için birakmasıyla başladı. Lamarr ardından yıldız olma umuduyla Hollywood'a adım attı. Metro-Goldwyn-Mayer stüdyosu başkanı Louis B. Mayer izleyicilere onu "dünyanın en güzel kadını" olarak tanıtı. Lamarr, Clark Gable ve Spencer Tracy, Ziegfeld'in başrollerini oynadığı Boom Town gibi filmlerde rol aldı. 1949'da çıkan Samson ve Delilah ses getirdi.

Hedy Lamarr her nasılsa tüm bunların yanında bir şeyler icat etmek için de zaman bulmuştu. Stop lambalarını tekrar tasarlamayı denedi ve de tablet formunda gelen köpüren hızlı bir içecek yaptı. Bunlar öne çıkmadı. Ancak besteci George Antheil ile torpidolardaki güdüm sistemine yenilikçi bir çözüm sunduklarında büyük ses getirdiler.

Evli iken silah sistemleri hakkında öğrendiklerini arkadaşının piyano bilgisi ile birleştirdi. Otomatik piyanonun kağıt rulolarından ürettikleri radyo frekansları ile düşmann torpido sinyalini bozmasını engellediler. ABD Donanması Lamarr ve Antheil'in geniş spektrumlu telsiz teknolojisini uygulamakta kararsız kaldı. Ancak daha sonra bunu uçakların altında yüzmekte olan denizaltıları keşfetmede kullandılar.

Wi-Fi ve Bluetooth bugün geniş spektrumlu radyonun iki çeşididir.

Bluetooth Neden Rakipsiz?

Teknolojinin her yerde bulunabilirliği göz önüne alındığında bazıları neden Bluetooth'un rakipsiz olduğunu merak edebilir. Bunun cevabı biraz karmaşık. Bluetooth, her bir cihazın daha büyük bir sistemin bileşeni kısa mesafeli bir ağ kurar. Bundan daha farklı özellikte Wi-Fi gibi, Bluetooth herhangi bir markaya bağlı değil. Düzenli olarak Bluetooth Special Interest Group tarafından geliştiriliyor. Ayrıca teknolojinin üreticilere lisanslanması işiyle de ilgilenir.

Bilinen tek Bluetooth alternatifi 2005'de gelen ZigBee oldu. ZigBee Alliance'ın kontrolünde olan bir kablosuz standardıydı. Daha az güç tüketiyor ve 100 metreye kadar aktarım sağlıyordu. Bir yıl sonra Bluetooth Special Interest Group düşük enerjili Bluetooth'u tanıttı. Aktivite olmadığında cihazı uyku moduna koyan bir özellikle duyuruldu.

Bluetooth Hakkında Sık Sorulanlar

Bluetooth nedir?

Bluetooth, elektronik cihazlar arasında kısa menzilli kablosuz iletişim sağlamak için kullanılan bir teknoloji standardıdır. Bluetooth, geleneksel uzaktan kumandalar tarafından kullanılan kızılötesi spektrum yerine radyo frekanslarında çalıştığından, bu teknolojiyi kullanan cihazların iletişim kurmak için görüş hattını korumaları gerekmez. Diğer temel özellikleri düşük güç kullanımı ve nispeten düşük maliyettir.

Bluetooth'u kim geliştirdi?

İsveçli cep telefonu üreticisi Ericsson, birkaç yıldır bilgisayarları, telefonları ve diğer cihazları aralarında veri aktarımı için gereken kablolardan kurtarmayı amaçlayan bir teknoloji geliştiriyordu. 1998 yılında Ericsson, teknolojiyi tüketici pazarına sunmak için Bluetooth SIG olarak bilinen bilgisayar ve elektronik şirketlerinden oluşan bir konsorsiyum kurdu.

Bluetooth ilk ne zaman kullanıma sunuldu?

Bluetooth 1.0 özellikleri 1999 yılında yayınlandı. Teknoloji ilk olarak 2000 yılında cep telefonlarında ve masaüstü bilgisayarlarda ortaya çıktı ve ertesi yıl yazıcılara ve mobil bilgisayarlara (dizüstü bilgisayarlar) yayıldı.

Neden Bluetooth olarak adlandırılıyor?

Bluetooth, adını Danimarka ve Norveç'i birleştiren 10. yüzyıl Danimarka kralı Harald I Bluetooth'tan almaktadır.

Kaynaklar:

Bluetooth'u kim bulmuştur yazımız burada son buldu. Benzer içerikler için bu bağlantıyı kullanabilirsiniz: https://evrenatlasi.com/k/bilim-ve-insan/