Dijital Bilgi DNA'ya Yazıldı: DNA USB Bellek Oldu

Catalog, insan DNA'sından daha kısa olan prefabrik sentetik DNA ipliklerini kullanıyor.

dna

Bilgisayar depolama teknolojileri mıknatıslı tellerden sabit disklere ve 3 boyutlu bellek yongalarına doğru gelişti. Fakat sıradaki depolama teknolojisi dünyadaki yaşam kadar eski bir yaklaşımı benimsiyor: DNA. Catalog şirketi yaptığı açıklamada İngilizce Vikipedi'nin 16 GB'lık tüm metinlerini bedenlerimizin kullandığı aynı genetik moleküle kaydettiğini duyurdu.

Vikipedi Bilgileri DNA'ya Aktarıldı

Şirket bunu "DNA yazıcısı" ile başardı — buzdolabı, fırın ve diğer eşyalardan kurtulursanız evinize kolayca sığabilecek bir makine. Bu yeni depolama aygıtı herhangi yakın bir zamanda telefonumuzdaki flaş bellek çipinin yerini almayacak olsa da, şirket veri depolamak isteyen bazı müşteriler için şimdiden kullanışlı olduğunu belirtti.

Dijital bilgi DNA'ya yazıldı: DNA USB bellek oldu
Catalog'un DNA yazma makinesi saniyede 4 megabit hızında veri yazabiliyor, ancak şirket en az bin kat daha hızlı olmasını umuyor.

DNA iplikçiklerinin yönetimi çok küçük ve zordur, ancak biyolojik moleküller bir hücrenin bezelye bitkisi veya şempanze haline gelmesini yöneten genlerden farklı verileri de depolayabilir. Catalog, insan DNA'sından daha kısa olan prefabrik sentetik DNA ipliklerini kullanıyor, ancak daha fazla veri depolayabilmek için çok daha fazlasını bir araya getirdi.

DNA Depolaması Kimin İşine Yarayacak?

En son teknoloji minyatürleştirme yerine DNA'yı kullanmak geriye doğru bir adım gibi görünebilir. Fakat DNA'nın kompakt, kimyasal olarak kararlı ve de Dünya'nın biyolojisinin temeli olduğu göz önüne alındığında hiç de küçümsenecek gibi değil. En azından disket sürücülerinin ortadan kaybolduğu gibi kaybolan dönen mıktanıslı sabit diskler veya CD okuyucular gibi modası geçmeyecek.

Catalog halihazırda bir ortağa sahip: Arch Mission Foundation. Bu kurum insan bilgisini yalnızca Dünya'da değil güneş sistemindeki diğer her yerde depolamak için çalışıyor — tıpkı Elon Musk'ın Tesla Roadster'ı SpaceX ile yörüngeye fırlatması gibi. Bunun dışında Catalog, DNA yazma servisi için beklemede olan diğer müşterilerini henüz açıklamadı.

DNA Yazma Makinesi Nasıl Çalışıyor?

Şirket yaptığı açıklamada, "Devlet kurumları, büyük miktarlarda test verisi üreten başlıca uluslararası bilim projeleri, petrol ve gaz sektöründeki büyük firmalar, medya ve eğlence, finans ve diğer sektörlerle görüşmeler yapıyoruz." dedi.

Boston'lı Catalog'un DNA yazma makinesi saniyede 4 megabit hızında veri yazabiliyor, ancak şirket en az bin kat daha hızlı olmasını umuyor. Başta optimizasyonlar ile bu oran üçe katlanacak ve insanların tek bir günde DNA'ya 125 gigabyte veri kaydetmesine izin verecek. Bu da günümüzde en üst seviye telefonların depolama alanına eşit.

Halihazırda biyoteknoloji pazarında satılmakta olan geleneksel DNA sekanslama ürünleri DNA verilerini okuyabiliyor. Catalog, bu yeni sekanslama teknolojisinin maliyeti biraz azaltmaya yardımcı olacağını düşünüyor. Şirket bilgisayar sektörünün potansiyel olarak daha büyük bir pazar olduğunu düşünüyor. Şirket MIT öğrencileri tarafından 2016'da kurulmuş.

DNA'de Depolanan Veri Nasıl Okunuyor?

Sistemde müşterilerin büyük veri setlerini kullanmasına izin veren bir adresleme sistemi kullanılıyor. DNA, verileri uzun sıralar halinde saklasa da şirket moleküler problar kullanarak herhangi bir yerde depolanan bilgileri okuyabiliyor. Başka bir deyişle bir sabit sürücüye benzer şekilde rastgele erişimli bir bellek gibi çalışıyor. Yarım yüzyıl önceki bilgisayarlarda bulunan manyetik bant makaralı ve sıralı erişimli sistemler gibi eski moda işlemiyor.

Her ne kadar DNA verileri kozmik ışınlarla bozulabilse de, Katalog bunun alternatiflerden daha istikrarlı bir ortam olduğunu savunuyor. Ne de olsa DNA'daki bilgiler binlerce yıl önce soyu tükenmiş hayvanlardan aktarıldılar. Çekmecenizdeki USB flaş sürücünün 25 yıl sonra bile çalışacağına bahse girer misiniz?