Diş Sararması ve Siyah, Gri ve Mavi Dişler

Dişteki tek renk değişikliği sarı değildir. Mavi, siyah ve gri renkli dişler de görülebilir.

Kahve, çay ve tütünün dişlerin sararmasına neden olduğunu muhtemelen duydunuz. Ancak dişlerin sararmasına neden olacak diğer önemli etkenlerin farkında olmayabilirsiniz. Diş rengi değişikliği bazen geçicidir, diğer zamanlarda ise dişlerin bileşiminde kalıcı renk değişimine neden olan kimyasal bir bozulma olur. Sarı, siyah, mavi ve gri dişlerin nedenlerine ve ayrıca sorunun nasıl önleneceğine veya düzeltileceğine göz atalım.

Diş Sararmasının Nedenleri

Sarı veya kahverengi en yaygın diş rengi değişikliğidir.

Diş neden sararır
Diş ağartma bazı koşullarda faydasız olabilir.

Yoğun bir şekilde renklendirilmiş herhangi bir bitki maddesindeki pigment molekülleri mine yüzeyine yapıştığında dişleri lekeleyebilir. Tütün çiğnemek veya sigara içmek dişleri karartır ve sarartır. Kahve, çay ve kola gibi koyu renkli, asitli içecekler, asit dişleri gözenekli hale getirdiğinden sararma etkisini kat ve kat artırır. Asit, renk pigmentlerinin daha kolay toplanmasına neden olur. Hasar alan dişin yüzey rengi sarı olmak zorunda değildir. Sebebe bağlı olarak, turuncu veya hatta yeşil olabilir. İyi haberse, bu tip lekeler diş hijyeni ve beyazlatıcı diş macunu ile giderilebilir.

Gargara dişlerinizi lekeleyebilir. Antibakteriyel maddeler içeren klorheksidin veya setilpiridid ​​klorür içeren ürünler yüzeyde renk bozulmasına neden olur. Renk geçicidir ve ağartılabilir.

İlaçlar da sarı dişlere neden olabilir. Antihistaminikler (örneğin, Benadryl), yüksek tansiyon ilaçları ve antipsikotikler tipik olarak geçici diş rengi değişikliğine neden olur. Antibiyotik tetrasiklin ve doksisiklin, mine üzerinde kireç oluşturur. Antibiyotikler yetişkinlerin dişlerini gözle görülür şekilde lekelemese de, bu ilaçlar, 10 yaş altındaki çocuklara uygulanırsa kalıcı renk bozulmasına ve bazen çürümeye neden olabilir.

Hamile kadınların bu antibiyotikleri almaları tavsiye edilmez çünkü ceninin diş gelişimini etkiler. Sadece etkilenen dişin rengini değil, kimyasal bileşimini değiştirerek daha kırılgan hale getirir. Ağartma bu sorunları çözmez, bu nedenle normal tedavi kronları veya dişlerin implantlarla değiştirilmesi gerekebilir (ağır vakalarda).

Minenin incelmesi altta yatan dentin tabakasının doğal sarımsı rengini daha belirgin hale getirdiğinden, sararma doğal yaşlanma sürecinin bir parçasıdır. İnce mine ayrıca ağız kuruluğu (daha az tükürük salgılayan) ya da rutin olarak asitli yiyecekler yiyen insanlarda ortaya çıkar.

Kemoterapi ve radyasyon mine rengini değiştirerek kahverengimsi bir renk verir.

Sarımsı diş rengi bazen genetiktir. Kalıtsal sarı emaye genellikle kimyasal beyazlatma ürünleri kullanılarak daha parlak hale gelmesi için ağartılabilir.

Plak ve tartar sarımsı olduğu için kötü diş hijyeni bu tabakaların oluşmasına neden olabilir. Fırçalamak, diş ipi kullanmak ve bir dişçiyi ziyaret etmek bu konuyu ele almak için gereken adımlardır.

Florürün florlanmış sudan veya benzer takviyelerden alınması, genellikle dişlerin sararmasına neden olan lekelere neden olur. Minenin kimyasal yapısı etkilendiğinden, çok fazla florid ayrıca dişleri deforme edebilir.

Ölmekte olan dişler genç ve sağlıklı dişlerden daha sarı görünür. Fiziksel travma, zayıf beslenme, uyku yoksunluğu ve stres, dişin alt tabakasındaki dentinin sağlığını etkileyebilir ve daha koyu ve sarı görünmesini sağlayabilir.

Siyah, Gri ve Mavi Dişlerin Nedenleri

Tek diş rengi değişikliği sarı değildir. Diğer renkler mavi, siyah ve gridir.

  • Cıva veya sülfitler kullanılarak yapılan diş amalgamları dişleri boyayabilir ve potansiyel olarak gri veya siyah yapabilir.
  • Ciddi bir şekilde hasar görmüş dişte iç doku ölür ve çürüğün yüzeyin altından göründüğü koyu lekeler oluşur. Travma hem yetişkinlerde hem de çocuklarda diş rengini değiştirebilir. Bu renk değişimi içsel olduğu için, kolayca beyazlatılamaz.
  • Mavi dişlerin iki ana nedeni vardır. Birincisi, dişteki minede bulunan cıva-gümüş dolgusu ile beyaz dişin mavi görünmesidir. Bir diş kökü zarar gördüğünde kendini mavi olarak gösterebilir. Diğer ana neden diş kökünün kaybolmasıdır. Bu durum (bebek) dişlerini kaybeden çocuklarda daha sık görülür. Mine, kristal apatittir, bu nedenle altta yatan koyu malzeme veya herhangi bir malzemenin eksikliği dişin mavi-beyaz görünmesini sağlayabilir.