Jodrell Bank Gözlemevi UNESCO Dünya Mirası Alanlarına Eklendi

Jodrell Bank Gözlemevi astronominin gelişimine yaptığı katkılardan dolayı UNESCO Dünya Mirası olarak kabul edilmektedir.

İngiltere'deki Jodrell Bank Gözlemevi, İngiltere'nin en yeni UNESCO Dünya Mirası Alanı oldu. Dünyanın yönlendirilebilir en büyük üçüncü radyoskopu olan Lovell Teleskobu'na ev sahipliği yapan ünlü istasyon 1945'te astronom Bernard Lovell tarafından kurulmuştu.

Jodrell Bank Gözlemevi Şimdi Dünya Mirası Alanları Listesinde

Manchester Üniversitesi'ne ait olan gözlemevi o zamandan bu yana geçen yetmiş yıl içinde meteorlar, kuasarlar, pulsarlar, maserler ve yerçekimsel merceklerin araştırılmasında önemli bir rol oynadı.

Jodrell Bank Gözlemevi UNESCO Dünya Mirası alanlarına eklendi
Jodrell Bank Gözlemevi, İngiltere

Ayrıca Uzay Çağı'nın başlangıcında uzaydan sinyal gönderen uyduların takibinde büyük görev üstlendi.

Lovell Teleskobu 1957'nin ortalarında faaliyete geçti — Sovyetler Birliği'nin Sputnik 1 yapay uydusunu fırlattığı zamana denk gelmişti. O zamanlar Sputnik'in güçlendirici roketini radarla takip edebilecek tek araçtı.

UNESCO'ya göre Jodrell Bank, savaş sonrası araştırma teknolojilerindeki gelişmeden kalan önemli bir eser. Aynı zamanda insanlığa, evrende göründüğünden çok daha fazlası olduğunu göstermesi yönüyle değerli. Yapı, İngiltere'nin bilim araştırmalarında başı çektiği bir dönemden geliyor.

Dünyanın En Büyük Teleskobunun İnşasına Hizmet Ediyor

1964 yılında tamamlanan Mark II dahil olmak üzere sahada üç aktif teleskop daha mevcut. Jodrell Bank Gözlemevi aynı zamanda Çok Elementli Radyo Bağlantılı İnterferometre Ağı (MERLIN) tesisinin de üssü.

Teleskoplar bugün Square Kilometer Array'in küresel merkezi olarak hizmet ediyor. Bu radyo teleskobu projesi ile dünyanın en büyük teleskobunun inşa edilmesi amaçlanıyor. Teleskop Güney Afrika ve Avustralya'daki enstrümanların birleşiminden oluşacak.

Uluslararası Anlaşmalarla Yasal Koruma Altında

74 yaşındaki istasyon, İzlanda'nın Vatnajökull Ulusal Parkı, antik Japonya'nın gömülü mezarları, Hindistan'ın Jaipur müstahkem kenti ve Mezopotamya şehri Babil'den sonra UNESCO Dünya Mirası alanları listesine giren en yeni eser oldu.

İnsanlığın kolektif çıkarları için önemli olduğu düşünülen Jodrell Bank Gözlemevi şimdi yasal olarak uluslararası anlaşmalarla korunmaktadır. Alan Manchester Üniversitesi'ne ait olmakla birlikte, halkın birçok kesimi öğrenmeye ve bilimden ilham almaya devam etmek için bu noktaya uğruyor

Dünya Mirası Komitesi, hangi alanların özel statü ve korumayı hak ettiğini belirlemek için Azerbaycan'ın Bakü şehrinde bir araya geldi. UNESCO'nun 43'üncü oturumu 10 Temmuz'a kadar sürecek.

Frank Lloyd Wright'ın 20. yüzyıl mimarisi – toplam sekiz bina – Amerika Birleşik Devletleri'nin bu yıl UNESCO'ya giren tek eseri oldu.