Köpek Balığı Dişi Neden Siyahtır?

köpekbalığı-dişi

Köpek balığı dişi, mineral apatit olan kalsiyum fosfattan oluşur. Bu dişler hayvanın iskeletini oluşturan kıkırdaktan daha sert olmalarına rağmen, fosilleşmediği sürece parçalanmaya devam etmektedir. Bu yüzden sahilde nadiren beyaz köpek balığı dişleri görürsünüz. Peki köpek balığı dişi neden siyahtır?

Köpek Balığı Dişi Neden Siyahtır?

Köpek balığı dişi gömülü haldeyse oksijen ve bakteriler tarafından parçalanması önlenir, bu da dişi korur. Sedimentlere gömülü köpek balığı dişleri, kendisini çevreleyen mineralleri emerek normal beyazımsı diş renginden daha koyu, genellikle siyah, gri veya ten rengi bir renge dönüşür.

Köpek balığı dişi neden siyahtır? Fenomen hakkında bilgiler
Siyah renklerini çevre minerallerden alırlar.

Fosil köpek balığı dişlerinin bazıları milyonlarca yıllık olmasına rağmen fosilleşme süreci en az 10.000 yıl almaktadır. Fosiller eskidir, ancak köpek balığı dişinin yaklaşık yaşını sadece rengine göre anlayamazsınız. Çünkü renk (siyah, gri, kahverengi), tamamen fosilleşme işlemi sırasında kalsiyumun yerini alan tortunun kimyasal bileşimine bağlıdır.

Köpek Balığı Dişleri Nasıl Bulunuyor?

Öncelikle neden köpek balığı dişleri bulmak isteyesiniz? Bazıları değerlidir, ayrıca ilginç mücevherler yapmak ya da daha geniş fosil koleksiyonuna sahip olmak için kullanılabilir. Ayrıca, 10 ila 50 milyon yıl önce yaşamış bir avcının dişini bulma şansı heyecan vericidir.

Hemen hemen her yerde köpek balığı dişi bulmak mümkün olsa da, en iyi seçenek sahilde arama yapmaktır. Bazı plajlardaki dişlerin çoğu, denizdeki tortunun kimyasal bileşimi nedeniyle siyah olabilir. Diğer plajlarda ise fosilleşmiş dişler gri veya kahverengi ya da hafif yeşil olabilir. Tabii ki her zaman beyaz bir tane bulma şansınız da vardır, ancak kabuklara ve kuma karşı koymaları zordur.

Bulduğunuz şey siyah pul parçaları da olabilir. Bunun pul mu diş mi olduğunu anlamak için nesneyi ışığa doğru tutun. Bir diş milyonlarca yıllık olsa bile, ışık altında parlak görünmeye devam edecektir.

Çoğu diş fiziksel yapılarının bir kısmını korur. Dişin kesici kısmına bakıldığında çıkıntıları hale görülebilir. Kökleri de genellikle korunur. Dişler çeşitli şekillerde gelir. Bazıları üçgen, bazıları ise iğne gibi incedir. Her zaman bir Megalodon dişi bulma şansınız vardır ancak bunlar daha çok kayalarda gizlenir.