Meksika'nın Tarihi, Etnik Yapısı, Yönetim Biçimi

1519-1521 arasında Hernan Cortes Meksika'yı devraldı ve yaklaşık 300 yıl İspanya'ya ait olacak bir koloni haline getirdi.

Resmi adıyla Meksika Birleşik Devletleri olarak adlandırılan bu ülke Kuzey Amerika'da bulunuyor. Amerika Birleşik Devletleri'nin güneyinde ve Belize ile Guatemala'nın kuzeyinde bir yerdedir. Pasifik Okyanusu, Karayip Denizi ve Meksika Körfezi boyunca uzanan bir kıyı şeridine sahip. Dünyanın en kalabalık ülkeleri arasında 13. sırada yer alıyor.

Meksika Hakkında Bilgiler

Aynı zamanda dünyanın en kalabalık 11. ülkesi. Amerika Birleşik Devletleri'ne yoğun şekilde bağımlı ekonomisiyle Latin Amerika'da bölgesel bir güç.

  • Nüfus: 129.223.392 (2017)
  • Başkent: Meksika Şehri
  • Komşu ülkeler: Belize, Guatemala ve Amerika Birleşik Devletleri
  • Yüz ölçümü: 1.964.375 kilometrekare
  • Kıyı şeridi: 9.330 kilometre
  • En yüksek noktası: Volcan Pico de Orizaba, 5.700 metre
  • En düşük noktası: Laguna Salada, -10 metre
meksika bayrağı
Yeşil Bağımsız Savaşı'nı, beyaz Katolik inancını ve kırmızı Bağımsızlık hareketine katılan İspanyolları temsil eder.

Meksika Tarihi

Meksika'daki en eski yerleşim birimleri Olmek, Maya, Toltek ve Aztek'tir. Bu gruplar Avrupalılar tarafından etki altına alınmadan önce oldukça karmaşık kültürlere sahipti. 1519-1521 arasında Hernán Cortés Meksika'yı devraldı ve yaklaşık 300 yıl İspanya'ya ait olacak bir koloni haline getirdi.

16 Eylül 1810'da Miguel Hidalgo'nun önderliğinde "Viva Meksika!" sloganıyla İspanya'dan bağımsızlığını (Meksika Bağımsızlık Savaşı) ilan etti. Bunun ardından gelen savaş yıllarca sürmesine rağmen ülke 1821'e kadar egemenliğini kazanamadı. O yıl İspanya ve Meksika bağımsızlık savaşını sona erdiren bir anlaşma imzaladılar.

Anlaşma anayasal monarşi planlarını gündeme getirdi. Monarşi başarısız oldu ve 1824'de bağımsız bir Meksika cumhuriyeti kuruldu.

19. yüzyılın ilerleyen bölümlerinde ülke birkaç cumhurbaşkanlığı seçiminden geçti ve sosyal ve ekonomik sorunlar yaşadı. Bu sorunlar 1910'dan 1920'ye kadar süren bir devrime neden oldu.

1917'de yeni bir anayasa kurulmuştu ve 1929'da Kurumsal Devrimci Parti yükselerek 2000'e kadar ülke politikasını yönetti. 1920'den bu yana Meksika'nın tarım, siyasi ve sosyal sektörlerinde çeşitli reformlar yapılmıştır. Devrimci Parti'nin ülkeyi bugünkü haline getirdiğine inanılır.

II. Dünya Savaşı'nın ardından hükümet temel olarak ekonomik büyümeye odaklandı ve 1970'lerde ülke büyük bir petrol üreticisi haline geldi. 1980'lerde petrol fiyatlarının düşmesiyle ekonomi geriledi ve bunun sonucunda ABD ile çeşitli anlaşmalar yapılmak zorunda kalındı.

1994 yılında ABD ve Kanada ile Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşmasına (NAFTA) imza attı ve 1996 yılında Dünya Ticaret Örgütü'ne (DTÖ) katıldı.

Meksika Yönetim Biçimi

Ülke bugün federal bir cumhuriyet olarak kabul ediliyor. Hükümetin yürütme organı devlet başkanı ve hükümet başkanından oluşmakta. Bununla birlikte ülkede bu pozisyonların her ikisinin de başkan tarafından doldurulduğunu belirtmeliyiz.

  • Meksika'nın yasama organı senato ve milletvekilleri meclisinden oluşan iki meclisli bir Ulusal Kongre'yi kapsıyor.
  • Yargı organı Yüksek Adalet Divanı'ndan oluşuyor.

Ülke yerel yönetim için 31 eyalete ve bir federal bölgeye (Mexico City) ayrılmıştır.

Meksika'da Ekonomi ve Toprak Kullanımı

Şu anda modern endüstri ve tarımı içine alan bir serbest piyasa ekonomisine sahip. Ekonomisi hala büyüyor ancak gelir dağılımında büyük bir eşitsizlik var.

  • Meksika'nın en büyük ticaret ortakları NAFTA nedeniyle ABD ve Kanada'dır.
  • Meksika'dan ihraç edilen en büyük sanayi ürünleri arasında yiyecek ve içecek, tütün, kimyasal madde, demir çelik, petrol, madencilik, tekstil, giyim, motorlu taşıt, dayanıklı tüketim malları ve turizm yer almakta.
  • Meksika'nın başlıca tarım ürünleri mısır, buğday, soya fasulyesi, pirinç, fasulye, pamuk, kahve, meyve, domates, sığır eti, kümes hayvanları, süt ürünleri ve odun ürünleridir.

Meksika'nın Coğrafyası ve İklimi

Meksika, yüksek tepeleri, çölleri, yaylaları ve alçak kıyı ovaları olan engebeli dağlarla çevrili çok çeşitli bir topografyaya sahip. Örneğin, en yüksek noktası 5.700 m iken en düşük noktası -10 m'dir.

Meksika'nın iklimi de değişken ancak çoğunlukla tropik veya çöldür. Başkent Meksika Şehri, Nisan ayında en yüksek 26˚C ortalama sıcaklığa, ocak ayında ise en düşük 5.8˚C sıcaklığa sahip.

Meksika Hakkında Küçük Bilgiler

  • Meksika'daki ana etnik gruplar Hint-İspanyol (Mestizo) %60, Hint %30, Kafkas %9 ve diğerleri %1'dir.
  • Meksika'daki tek resmi dil İspanyolca.
  • Ülkenin okuryazarlık oranı %91,4.
  • Meksika'daki en büyük şehir Meksika Şehri ve onu Ecatepec, Guadalajara, Puebla, Nezahualcóyotl ve Monterrey izliyor. (Ancak, Ecatepec ve Nezahualcóyotl'un aynı zamanda Meksika Şehri'nin banliyöleri olduğunu da belirtmek gerek)

Meksika Sınırına Yakın Olan ABD Eyaletleri

Meksika'nın kuzey sınırında Rio Grande bulunuyor ve ABD ile arasındaki Teksas-Meksika sınırını oluşturuyor. Toplamda güneybatıda ABD'nın dört eyaleti ile sınır komşusu:

  • Arizona
  • Kaliforniya
  • Yeni Meksika
  • Teksas

Meksika Hakkında Sık Sorulanlar

Meksika nedir?

Meksika, Kuzey Amerika'nın güney kesiminde yer alan bir ülkedir. Latin Amerika'nın üçüncü büyük ülkesi ve dünyanın en kalabalık 11. ülkesidir. Meksika'nın başkenti, dünyanın en büyük şehirlerinden biri olan Mexico City'dir.

Meksika'nın nüfusu ne kadardır?

2021 yılı itibariyle Meksika'nın nüfusu yaklaşık 130 milyon kişidir.

Meksika'nın coğrafyası nasıldır?

Meksika, dağlar, çöller ve plajlar da dahil olmak üzere çeşitli manzaralara sahip çok çeşitli bir ülkedir. Pasifik Okyanusu ve Meksika Körfezi boyunca uzun bir kıyı şeridine sahiptir. Ülke aynı zamanda bir dizi aktif volkana da ev sahipliği yapmaktadır.

Meksika'da iklim nasıldır?

Meksika'da iklim bölgeye göre değişmekle birlikte genellikle ılık ve tropikaldir. Kıyı bölgeleri sıcak ve nemli olabilirken, yaylalar daha serin ve kuru olabilir.

Meksika ne ile tanınır?

Meksika, Maya ve Aztek gibi eski uygarlıklar da dahil olmak üzere zengin kültürü ve tarihi ile bilinir. Ayrıca tacos, enchiladas ve guacamole gibi yemekleri içeren mutfağıyla da bilinir. Meksika, plajları ve tatil köylerinin yanı sıra mariachi ve salsa gibi müzik ve danslarıyla da ünlüdür. Ülke aynı zamanda önemli bir petrol ve diğer doğal kaynak üreticisidir.

Kaynaklar: