Müzik ameliyat öncesi streste sakinleştiricinin yerini alabilir

Müzik ameliyat öncesi streste sakinleştiricinin yerini alabilir

Birçok insan ameliyat öncesi endişeyle karışık stres yaşar. Her ne kadar bu doğal bir durum olsa da kimi zaman problemli hale gelebiliyor. Bu nedenle çoğu hastaya ameliyat öncesi sakinleştirici verilmektedir. Sakinleştiricilerin yan etkileri var. İnsanları bu yan etkilerden kurtarmak isteyen yeni bir araştırma, en az sakinleştirici kadar etkili bir alternatif bulmuş görünüyor: Müzik.

Müzik ameliyat öncesi streste alternatif olabilir

Preoperatif anksiyete olarak da bilinen ameliyat öncesi streste en büyük sorun yara iyileşmesi de dahil olmak üzere hastanın toparlanmasını etkilemesidir.

Anestezi uygulanacak insanlara genellikle önce anksiyete seviyelerini düşürmek için benzodiazepinler (sakinleştirici olarak işlev gören ilaçlar) veriliyor.

Ancak benzodiazepinler solunumu, kan akışını ve hatta ruh halini etkileyebilecek bir dizi yan etkiye neden olabiliyor. Bu nedenle eğitimli bir profesyonelin hastanın ilaca verdiği tepkiyi yakından izlemesi şart.

Müziğin stresi yatıştırıcı gücü

Dolayısıyla daha az risk ve tehlike taşıyan daha iyi çözümler aranmakta. Ameliyat öncesi stresi ele alan yeni klinik araştırmaya göre bu çözüm müzik olabilir.

Bu zamana kadar yapılan pek çok çalışmada müziğin stresi yatıştırma beceresi üzerinde durulmuştur. Hatta 2013'te yayımlanan bir çalışma müziğin ameliyat öncesi stresi azaltığı sonucunu göstermişti.

Ancak müzik bu zamana kadar benzodiazepinler ile kıyaslanmamıştı.

Melodiyi dinlendirici yapan şey nedir?

Uzmanlar, rahatlatıcı müziğin çok net bir sese sahip olduğuna inanıyorlar. Şarkı sözü içermeyen, tempo veya ritimde önemli bir değişiklik görülmeyen ve dakikada 60 vuruş yapan melodiler kaygıyı azaltmada en yüksek etkiye sahipler.

Söz konusu klinik çalışmada araştırmacılar 157 yetişkin katılımcıyı rastgele iki gruba ayırdılar. Bir gruba anesteziden 3 dakika önce midazolam adı verilen bir benzodiazepin enjeksiyonu yapıldı.

Araştırmacılar gruba toplam 3 dakika boyunca önceden programlanmış bir müzik parçasını dinletti. Gruplar daha sonra vücudun belirli bir bölümünü uyuşturan periferik sinir anestezisi aldı. 3 dakika bu ilacın optimum etkinliğe ulaştığı süreydi.

Şarkı seçimi de özeldi. İngiliz grup Marconi Union, terapistlerle bir araya gelerek anksiyeteyi, kalp atışını ve tansiyonu azaltacak formülize bir parça hazırladı. Son olarak katılımcılar ve doktorlardan deneyimlerini 10 üzerinden puanlamaları istendi.

Sonuçlar

Sonuçlara göre benzodiazepin sakinleştirici ile müzik dinlemenin ameliyat öncesi stres üzerindeki etkileri aynı bulundu. Katılımcıları gözlemleyen doktorlar da aynı durumu rapor ettiler.

Bundan sonraki araştırmalarda katılımcılara kendi müziklerini seçme şansı verilecek. Müziğin midazolam gibi anestezi öncesi kaygıyı azaltıcı ilaçlardan daha etkili olması için çalışalacak.

Yazımız burada son buldu. Daha fazla içerik için bu bağlantıyı takip edebilirsiniz: https://evrenatlasi.com/k/saglik/