Televizyonun İcadı: TV'nin Ardındaki İsimler

Bu isimler televizyonun icadı sürecinde önemli bir rol oynadılar ve günümüzde de televizyon teknolojisi geliştirmeye devam eden mucitlerin öncüleri olarak kabul edilmektedirler.

Televizyonun icadı tek bir kişi tarafından gerçekleştirilmedi. Yıllar içerisinde birlikte ya da ayrı çalışmış birçok insanın çabaları televizyon teknolojisinin oluşumuna katkıda bulundu. Şimdi 20. yüzyılın en önemli icatlarından birinin arkasındaki ana isimlere ve kilometre taşlarına kısa bir bakış atalım.

Televizyonun İcadı

Televizyon tarihinin erken döneminde birbirine rakip iki deneysel yaklaşım vardı ve bunlar teknolojinin ilerlemesinin sağladı: Paul Nipkow'un döner disklerine dayalı mekanik televizyonlar ile elektronik televizyonlardı. Katot ışını tüplü ilk elektronik TV, 1907'de İngiliz mucit A.A. Campbell-Swinton ve Rus bilim adamı Boris Rosing tarafından bağımsız şekilde geliştirildi.

Elektronik sistemler daha iyi çalıştıkları için sonunda mekanik sistemlerin yerini almıştır.

ilk televizyon
1920'lerde kaydedilen ilk televizyon görüntüsü

Mekanik Televizyon

Alman mucit Paul Gottlieb Nipkow 1884 yılında resimleri kablolar üzerinden iletmeye yarayan Nipkow diski ismindeki dönen disk teknolojisi geliştirdi. Nipkow'un buluşu televizyonun tarama teknolojisinde kullanıldı. Görüntüdeki ışık yoğunluğu ardışık olarak analiz edilir ve iletilir.

John Logie Baird 1920'lerde televizyona görüntü aktarmak için şeffaf çubuk dizilerini kullandı ve buluşunu patentledi. Baird'in 30 çizgili görüntüleri, televizyonlarda arka aydınlatmalı siluetlerin yerine yansıyan ışığın kullanıldığı ilk örnektir. Baird teknolojisini Nipkow'un tarama diski fikrine ve elektronik alandaki diğer gelişmelere dayandırdı.

ilk televizyon mekanik
John Logie Baird'in mekanik televizyonu (1926)

Charles Francis Jenkins daha sonra Radiovision adlı mekanik bir televizyon sistemini icat eder. 14 Haziran 1923'te ilk hareketli siluet görüntüleri yansıttığını açıklamıştır. Şirketi ayrıca ABD'de W3XK adlı ilk televizyon yayın istasyonunu açtı.

Elektronik Televizyon

Alman bilim adamı Karl Ferdinand Braun, 1897'de katod ışını tüpünü (CRT) icat ederek tarih kitaplarına girdi. Bu "resimli tüp" elektronik televizyonun ortaya çıkışının temelidir.

1927'de Amerikalı Philo Taylor Farnsworth, 60 yatay çizgiden oluşan bir görüntüyü (dolar işaretiydi) televizyona yansıtan ilk mucit oldu. Farnsworth, mevcut tüm elektronik televizyonların temeli olan disektör tüpünü de geliştirmiştir.

Rus mucit Vladimir Zworykin 1929'da katod ışın tüpünün geliştirilmiş versiyonu olan kinescope'u icat etti. Zworykin'in sistemi bir televizyon yapmak için gerekli tüm özelliklere sahipti.

TV'deki Ek Bileşenler

1947'de Louis W. Parker televizyonun sesini senkronize etmeye yarayan Intercarrier Sound System'ı geliştirdi. Buluşu bugün dünyadaki tüm televizyon alıcılarında kullanılıyor.

İlk uzaktan kumanda Haziran 1956'da Amerikan evlerine girdi. "Lazy Bones" adı verilen dünyanın ilk TV kumandası, 1950'de Zenith Electronics Corp. tarafından geliştirilmiştir (sonra Zenith Radio Corp. oldu).

Marvin Middlemark 1953'te bir zamanlar her yerde gördüğümüz V şekilli TV antenini yapmıştır. Diğer icatları arasında suyla çalışan patates soyma makinesi ve otomatik tenis topu makinesi vardır.

Plazma TV ekran panelleri yüksek kalitede görüntü elde etmek için elektrik yüklü iyonize gazlar içeren küçük hücrelere sahiptir. İlk plazma ekran prototipi 1964 yılında Donald Bitzer, Gene Slottow ve Robert Willson tarafından icat edildi.

Televizyona Dair Diğer Gelişmeler

1925'te Rus televizyon öncüsü Zworykin tamamen elektronik, renkli televizyon sistemi patenti almıştır. İlk renkli televizyon RCA tarafından icat edilen bir sisteme dayanıyordu ve FCC onayını aldıktan 17 Aralık 1953'te ticari satışına başlandı.

TV altyazıları televizyona video sinyaline gizlenir ve kod çözücü (dekoder) olmadan görüntülenmez. İlk kez 1972'de tanıtıldıktan sonra ertesi yıl Amerika'nın bağımsız TV kanalı PBS'de gösterilmeye başlandı.

İnternetteki ilk televizyon içeriği 1995 yılında yayınlandı. Tarihin internette yayınlanan ilk TV dizisi "Rox"tur.