Yaygın Anksiyete Bozukluğu nedir?

Yaygın Anksiyete Bozukluğu / Generalized Anxiety Disorder

Anksiyete bozuklukları, kendilerini iki ana özellik ile diğer sorunlardan ayıran bir zihinsel bozukluklar sınıfıdır: korku ve endişe. Korku, yakın bir tehdide (gerçek veya hayal) tepki olarak yaşanan bir duygudur. Anksiyete, gelecekteki potansiyel bir tehlikenin öngörülmesinde yaşanan duygusal bir durumdur. Yaygın anksiyete bozukluğu (YAB), ismindeki anlama rağmen ayrı bir anksiyete bozukluğu türüdür. YAB'ın ayırt edici özelliği kalıcı, aşırı ve müdahaleci bir endişedir.

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Hastalığın başlangıç yaşı genellikle 30 civarıdır. Fakat diğer anksiyete bozukluklarından daha geç olsa da, Yaygın Anksiyete Bozukluğu yaşamın herhangi bir noktasında ortaya çıkabilir.

YAB gençlerde en sık görülen üç psikiyatrik problem arasında yer almaktadır (ayrılık kaygısı ve sosyal kaygı bozuklukları ile birlikte). Erken başlangıçlı anksiyete bozuklukları, çocuklarda ve gençlerde yetişkinlikte bir dizi diğer psikolojik sorunun tetiklenmesi için daha büyük risk içermektedir.

Bununla birlikte, erken teşhis ve müdahale, semptomların önemli ölçüde veya tamamen ortadan kalkmasına neden olabilir ve yaşamın sonraki dönemlerinde başka sorunların gelişmesine karşı koruma sağlayabilir.

YAB ayrıca yaşlı erişkinlerde en sık görülen anksiyete bozukluğudur. Yaşlı erişkinlerde yeni başlayan YAB, sıklıkla birlikte ortaya çıkan depresyon ile ilişkilidir. Bu yaş grubunda, YAB muhtemelen birçok nedenden dolayı teşhis ve tedavi edilmemiştir. Bununla birlikte, geriatrik psikiyatri alanı büyüdükçe, yaşlı erişkinlerde YAB ve tedavisi hakkında araştırmalar da yapılmaktadır.

Belirti ve bulgular

Yaygın Anksiyete Bozukluğu için resmi tanısal kriterleri yerine getirmek için, aşırı endişe ve kaygının, günün çoğunda ve en az altı aydan daha fazla hastada mevcut olmalıdır.

Aşırı endişenin tanımı:

  • Yanlış bir şey olmasa bile endişelenmek
  • Orantısız bir şekilde algılanan bir tehdit hakkındaki endişe
  • Uyandığınız sabahlarında çoğundaki endişe
  • Endişeyi bir konudan diğerine geçirerek sürekli devam ettirmek

YAB olan insanlar için endişe kontrolü çok zordur ve aşağıdakiler gibi birden fazla fiziksel veya bilişsel semptomla ilişkilidir:

  • Huzursuzluk veya sinirlilik
  • Yorgunluk
  • Zayıf konsantrasyon (bazen hafıza problemleriyle)
  • Sinirlilik (bazen başkalarına karşı gözlemlenebilir)
  • Kas gerginliği veya ağrı
  • Düzensiz uyku

YAB olan birçok kişi, terleme, mide rahatsızlığı veya migren baş ağrıları da dahil olmak üzere, rahatsız edici diğer uzun süreli endişe belirtileri yaşar.

Yaşam boyunca semptomlar

YAB olan insanlar genellikle kendilerini hayatlarının çoğu için endişeli ya da hassas hissederler. Semptomların ifadesi yaş grupları arasında tutarlı görünmektedir. Bununla birlikte, endişenin içeriği insan ömrü boyunca değişme eğilimindedir.

Daha genç bireyler okul ve performans hakkında daha fazla endişe duyabilirken, yaşlı insanlar fiziksel sağlık, finans ve ailenin refahına daha fazla odaklanır.

Formal tanı eşiğini karşılayanlar için semptomlar kronik olma eğilimindedir ancak yaşam boyunca hastalığın tam ve alt eşik formları arasında artma ve zayıflama eğilimindedir.

Tedavi, YAB olan bireylerin sonraki yüksek stres ve geçiş dönemlerinde başarılı bir şekilde ilerlemelerine yardımcı olmak için gerekli araçları sağlayabilir.

Teşhis süreci

YAB, doğru bir şekilde tanımlanmakta zorluk çıkarabilir çünkü anksiyete, herkesin zaman zaman günlük yaşamın stresine cevap olarak yaşadığı duygusal bir durumdur. Aslında, orta düzeyde kaygı çeşitli şekillerde kişiye oldukça yardımcı olabilir – örneğin, bir şeyleri halletmek için bize motivasyon sağlamak veya güvenliğimize yönelik gerçek tehditlere cevap vermek için bize motivasyon sağlamak. gibi.

Bununla birlikte YAB tanısı, anksiyete aşırılık eşiğini geçtiğinde ve uzun süre etkisini sürdürdüğünde ortaya çıkar. Endişe, stres veya diğer belirtiler bireyin günlük olarak sorumluluklarını yerine getirmesini zorlaştırır. Bu kişisel ilişkilerde veya iş ya da okuldaki sorunlarda bir gerilime neden olacaktır.

YAB genellikle bir zihinsel sağlık uzmanı veya bir doktor tarafından teşhis edilir. Bir değerlendirme sırasında, klinisyen size belirtilerinizi soracak ve tanı koymak için klinik değerlendirme veya standart değerlendirme araçlarını kullanabilir. Fiziksel ve bilişsel semptomların diğer tıbbi problemlerle ilgisi olmadığından emin olmak için bir tıp doktoru tarafından fizik muayeneden geçmeniz istenebilir.

Kapsamlı bir değerlendirmenin parçası olarak, klinisyeniniz sizin için geçerli olabilecek veya olmayabilecek semptomlar veya davranışlarla ilgili bir dizi soru soracaktır. Bu, ruh haliniz, yeme davranışınız, madde kullanımınız veya travma geçmişiniz hakkında sorular içerebilir.

Cevaplarınız, sağlık uzmanınızın diğer psikiyatrik problemleri ekarte etmesine veya semptomlarınızın farklı bir tanı ile daha iyi açıklanmasına karar vermesine yardımcı olacaktır.

Yeni teşhisler

YAB teşhisi veya herhangi bir psikiyatrik bozukluk teşhisi edinmek daha iyi hissetmek için önemli bir adımdır, çünkü teşhisler tedavi önerilerini düşünmek için kullanılır. Tedavi seçeneklerinizi anlamak ve başlamak için en iyi noktayı değerlendirmek üzere teşhisi koyan ile aktif bir şekilde tartışmaya katılmanız faydalı olacaktır.

Psikoterapiyi birinci basamak bir tedavi olarak görüyorsanız, bilişsel davranışçı terapi ve kabul ve kararlılık terapisi gibi kanıta dayalı yaklaşımlar ve genel olarak konuşma terapisi sürecinden ne bekleyebileceğiniz (ve ne bekleyemeyeceğiniz) hakkında kendinizi eğitin.

YAB semptomlarınızı tedavi etmek için bir ilaç kullanmak istiyorsanız, seçenekler hakkında karar vermek için doktorunuzla konuşun. Özel tıbbi ve psikiyatrik geçmişiniz ışığında yeni bir ilaç almanın göreceli risklerini ve yararlarını değerlendirmenize yardımcı olacaktır.

Ayırıcı tanı

YAB olan bireylerin yaşamları boyunca başka bir psikiyatrik tanı için kriterleri karşılamaları oldukça yüksektir. Aynı anda birden fazla bozukluk ortaya çıkarsa, bunlar eşlik eden koşullar olarak adlandırılırlar. Psikiyatristiniz bu durumları tam olarak ayırt edebilir ve her birine uygun şekilde davranabilir.

Nedenleri ve risk faktörleri

Diğer birçok psikiyatrik bozukluk gibi, YAB'ın da belirli biyolojik ve çevresel faktörler bağlamında ortaya çıktığı düşünülmektedir.

Önemli bir biyolojik faktör ise genetik faktörlerdir. YAB yaşama riskinin üçte birinin genetik olduğu, ancak genetik faktörlerin diğer endişe ve duygudurum bozuklukları (özellikle major depresyon) ile çakışabileceği tahmin edilmektedir.

Kişilik, YAB ile ilişkili başka bir faktördür. Kişilik, genellikle doğuştan kabul edilen davranış özelliklerini ifade eder.

YAB'a yol açabilecek spesifik ya da gerekli herhangi bir çevresel faktör tanımlanmamıştır. Bununla birlikte, YAB ile ilişkili çevresel özellikler şunları içerir (ancak bunlarla sınırlı değildir):

  • Aile üyelerinin sürekli endişe bir ortam yaratılması
  • Aşırı korumacı ebeveynler
  • Stres ile başa çıkmanın endişeli bir şekilde modellenmesi
  • Güvenli olmayan bir ortama maruz kalma (travma dahil)
  • Uzun süreli stres dönemleri

Yine de hiçbir faktörün – biyolojik veya çevresel – YAB'a neden olduğu tam olarak anlaşılmamaktadır. Aksine, bozukluğun "kaygı için genetik yatkınlığı olan bir bireyde meydana gelen" mükemmel bir çevresel stres fırtınası sonucu ortaya çıktığı düşünülmektedir.

Tedavi

YAB tedavisi genellikle üç kategoriden birine girer: ilaç tedavisi, psikoterapi ve kendi kendine yardım. Herhangi bir tedavinin amacı, bozukluğu olan kişilerin fiziksel ve zihinsel olarak kendilerini daha iyi hissetmelerine yardımcı olmak ve ilişkilerde, işte veya okulda ya da daha önce endişenin etki ettiği görünen diğer durumlarda tam olarak ilişkiyi sürdürmeyi mümkün kılmaktır.

Özellikle yoga ve farkındalık gibi yaklaşımların yardımları konusunda araştırma devam etmekte ve teşvik edilmektedir. Anksiyete, insan deneyiminin doğal bir parçası olduğundan ve YAB tedavisinin günlük işleyişinde geniş kapsamlı faydalar sağladığı görülmekte olup, düşük dereceli kaygı sahibi kişiler bile tedaviden fayda görebilir.

Başa çıkma

YAB olan insanlar günlük olarak çeşitli fiziksel, davranışsal ve duygusal semptomlarla baş etmek zorundadır. Her birini hedef alan kanıtlanmış stratejiler var. Örneğin sosyal başa çıkma stratejileri, birileriyle konuşmayı ve destek almayı içerirken, farkındalık ve öğrenme tetikleyicileri gibi duygusal başa çıkma stratejileri müdahaleci düşünceleri ve bunalmayı bastırmaya yardımcı olabilir.

Her insanın kendine özgü bir durumu vardır ve her strateji herkes için işe yaramaz. Başa çıkmanın bir kısmı, hangi stratejinin en iyi sonucu verdiğini belirlemek ve bundan en iyi şekilde yararlanmak için onu optimize etmeyi içerir.

Çocuklarınız için

Bilinen belirli bir neden olmamasına rağmen, erken yaşlardan itibaren zorlu yaşam koşullarında büyüyen çocuklar daha yüksek risk altındadır ve ergenlik gibi faktörler durumu daha da kötüleştirir.

Doğru tanı, çocuğun yaşamı boyunca hastalıkla baş etmesine yardımcı olacak uygun tedavi ve stratejilere yol açabilir. Ebeveynler ve bakıcılar da belirtileri tanımada ve gerektiğinde yardım bulmada hayati bir rol oynamaktadır.

Sevdikleriniz için

Anksiyete ile yaşayan biriyle birlikte olmanın zorlukları vardır. Elbette, YAB ile sevdiklerinize ne kadar yardımcı olabileceğinize dair sınırlamalar olacaktır. Bu, özellikle sevdiklerinizin kendileri için mevcut olan tedavi kaynaklarını (yani klinisyenler) kullanmaları için faydalı olduğunda kendini gösterebilir.

Sevdiğiniz kişi anksiyete tedavisi için isteksizse veya sorunun ciddiyetinden habersizse, tedavinin nasıl daha iyi hissetmenin bir yolu olduğu konusunda yargılayıcı olmayan bir konuşmak yapmak için sakin bir an aramalısınız.

Son bir söz

YAB sorunu, endişenin insanı her yerde saran (ve genellikle yararlı) bir duygu halidir ve bu nedenle kaygının "çok fazla" çizgisini ne zaman geçtiğini bilmek zor olabilir.

Bununla birlikte, eğer endişe kalıcı, kontrol edilemezse ve fiziksel kaygı semptomlarıyla ilişkiliyse, neyin ne olduğunu görmek ve herhangi bir büyüklükteki stres etkeni ile baş etmenin yeni yollarını öğrenmek için bir zihinsel sağlık uzmanıyla istişareye değer.