14.000 Yıllık Klonlanmaya Hazır Kurt

DNA'nın doğru şartlar altında binlerce yıl korunduğu biliniyor. Bilim adamları eski Mısırlıları, ilk Britanyalıları ve hatta ilk insan atalarını bu sayede incelediler. Diğer yandan RNA çok daha hızlı bir şekilde bozuluyor ve bugüne kadarki antik canlılardan geri kazanılması mümkün olmamıştı. Ancak araştırmacılar şimdi Sibirya permafrost'unda donmuş halde bulunan 14.000 yıllık bir kurdun RNA'sını izole edip tam dizilişini yaptılar. Antik kurt böylelikle klonlanabilir oldu.

14.000 yıllık kurt fosili

DNA, bir organizmadaki genetik bilginin uzun süre saklandığı yerdir. O kadar etkili bir molekül ki bilim adamları şu anda DNA'yı geleneksel disklerin ve manyetik sürücülerin yerini alabilecek bir veri depolama aracı haline getiriyor. RNA ise bu genlerin çalışan bir kopyasıdır. Bu zamana kadar RNA'nın "transkriptomlarının" antik hücrelerden geri kazanılması imkansız kabul ediliyordu.

Tumat puppy

Ancak bazı istisnalar da yaşandı. Dizilimi yapılan ve doğrulanan en eski RNA 700 yıllık bir mısıra aitken, geri kazanılmış ancak dizilimi yapılmamış en eski RNA 5.000 yaşındaki Tyrolean Iceman'den geldi. Bu yeni çalışmada ise çok daha eski bir örnek incelendi. Bunun için Kopenhag Üniversitesi, Tübingen Üniversitesi, Northeastern Federal Üniversitesi ve Belçika Kraliyet Doğa Bilimleri Enstitüsü birlikte çalıştı.

Dizilimi yapılan en eski transkriptom

Yaklaşık 14.300 yıllık olan ve Pleistosen dönemi kurdu veya köpeği olduğu düşünülen mumyalanmış kalıntı Tumat Puppy adını taşıyor. Ekip, hayvanın karaciğer dokusundan alınan RNA'yı izole ve analiz etti. Ardından 19. ve 20. yüzyıllardan kalma iki kurt örneğinden alınan doku ile karşılaştırdı.

antik kurt

Ekip sonuç olarak bu yaşlı hayvanın RNA'sını başarı şekilde sıraladı. Ardından daha modern kurtların karaciğer transkriptleri ile eşleştirme yaparak RNA'nın gerçekten bir kurda ait olduğunu doğruladı. En az 13000 yıllık Tumat Puppy böylelikle şimdiye kadar dizilimi yapılan en eski canlı transkriptomu oldu.

DNA araştırmacıları bu zamana dek eski RNA'ları sıralama konusunda isteksiz kaldılar. Zira genellikle DNA'dan daha kararsızdır ve enzimatik bozulmaya daha yatkındır. Ancak özellikle bitki materyalindeki RNA'nın diziliminin sağlanması ile araştırmacıların gözü tekrar permafrost bölgelerindeki canlı kalıntılarına çevrildi. Örnekteki kurt iyi korunmuş antik hayvanlardan biriydi.