Amazon Ormanları Yangınlarının Dünya İçin Tehlikesi

Geçmiş 50 yılda 780.000 kilometre kare yağmur ormanı kesildi. Bu da toplam alanın %20'si demek.

Amazon ormanlarının yanması Dünya iklimi için ne anlama geliyor? Dünya'nın akciğerleri olarak bilinen Amazon yağmur ormanları rekor düzeyde yanıyor. Brezilya Amazonları 2019'da 74.000'den fazla yangınla karşılaştı. Bu sayı 2018'de 40.000'di ancak 2019 yangınlarının 10.000'i yalnızca birkaç hafta içinde gerçekleşti.

Amazon yağmur ormanları Dünya oksijeninin %20'sini üretiyor

Yangınların belirgin bir kısmı Amazon topraklarını endüstriyel tarım işlemleri için kullanmak isteyen çiftçiler ve ağaç kesen işçiler tarafından başlatıldı. Yüksek sıcaklıklar ve kuru hava şartları alevleri kısa sürede cehennem yangınlarına dönüştürdü. Yangınların yaşandığı çevreden alınan uydu görüntüleri yanmakta olan yağmur ormanlarının boyutunu gösteriyor.

3 milyon kilometre genişliğinde duman tabakası oluştu

amazon yağmur ormanları yangını
13 Ağustos 2019'dan itibaren Brezilya'da başlayan tüm yangınlar

Yangınlar tropik bitki örtüsü, ağaçlar ve barındırdıkları faunayı yerle bir etti. 15 Ağustos'tan bu yana görülen 9500 yangın büyük çoğunlukla Amazon havzasında başladı. Oluşturdukları duman NASA uydu fotoğraflarında kolaylıkla seçiliyor. Duman ülkenin önemli bir kısmına yayılmış durumda.

Dünya Kaynakları Enstitüsü tarafından desteklenen Küresel Orman İzleme organizasyonu, 13 Ağustos ile 23 Ağustos'u kapsayan uydu verilerinde 109.000 yangın uyarısına rastladı. Bu alevlerin haritası yukarıda. Oluşan duman Sao Paulo gibi binlerce kilometre ötedeki şehirlerde güneş ışığını kesti.

Amazon 1345 kilometre kare daraldı

amazon yağmur ormanları yangını uydu görüntüsü
NOAA tarafından yayımlanan görüntü yanan kuzey yağmur ormanlarını gösteriyor

Geçtiğimiz ay her dakika üç futbol sahası büyüklüğünde Amazon ağacı yanarak devrildi. Çiftçiler hayvancılık meraları ve ekin tarlaları için bazen ormanları yakıyor. Ancak küresel ısınma bu kez yangınların durdurulamaz boyutlara ulaşmasına neden oldu. İklim değişikliğinin Dünya genelindeki yangınları artıracağı düşünülüyor. Alaska yangınları ilk örnekler arasında.

50 yılda Amazon'ların %20'si Kesildi

amazon yağmur ormanları yangını uydu görüntüsü
Maxar'ın uydu görüntüsünde Porto Velho güneybatısındaki yok olan ormanlar

Geçmiş 50 yılda 780.000 kilometre kare yağmur ormanı kesildi. Bu da toplam alanın %20'si demek. Eğer bir %20 daha kesilirse geriye doğru ölüm olarak bilinen, Amazon'un Afrika savan çayırlarına dönüşmesi süreci başlayacak. Bu durumda tropikal ağaçlar ve barındırdıkları hayvanlar yok olacak. Depo haldeki 140 milyar ton karbon atmosfere yayılarak halihazırda yükselen küresel sıcaklıkların daha da artmasına neden olacak.

Geriye doğru ölüm bir kez başladıktan sonra artık insan müdahaleleri ile durdurulamıyor.