Ay'a Gönderilen Tardigrada (Su Ayıları) Yaşayacak mı?

Tardigradlar diğer herhangi bir canlı türü için ölümcül olabilecek koşullarda hayatta kalabiliyor. Buna -200 derece santigrattan 149 derece santigrata dek yaşayabilmek dahil

tardigrad su ayısı ay uzay

Ay'da yaşam olmadığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz, zira artık var. İsrail'in Beresheet uzay aracının 11 Nisan'daki Ay'a iniş denemesinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından, su ayısı olarak da binlerce tardigrad Ay yüzeyine ayak bastı. Beresheet astronot taşımıyordu ancak su ayılarına, çeşitli DNA örneklerine ve insan kültürü hakkında 30 milyon sayfalık bir arşive sahipti.

Ay'daki tardigradlar

Şu anda ne arşivlerin ne de bahsi geçen su ayılarının çarpmadaki patlamada hayatta kalıp kalmadığı bilinmiyor. Tardigradlar ve insan DNA'ları uzay görevine sonradan yapılan eklemeler oldu. Beresheet'in 21 Şubat'ta kalkış yapmasından yalnızca birkaç hafta önce araca eklendiler. Kehribar içine yerleştirilen Kretase Dönemi fosilleri gibi, DNA örnekleri ve tardigradlar reçine ile kaplandılar. Tüm kütüphane DVD büyüklüğünü geçmedi.

Bir diğer adı "yosun domuzcukları" olan bu mikroskobik yaratıklar 0.05 ila 1.2 milimetre uzunluğundalar. Sevecen tıknaz vücutları ve uçların küçük eller olan sekiz bacakları var. Su ayılarını özel yapan şey neredeyse yok edilemez yapıda olmalarıdır. Bu da akıllara Ay'a çakılan uzay aracındaki su ayılarının hayatta kalıp kalmayacağı sorusunu getiriyor. Ay'da artık yaşam mı olacak?

Tardigradlar diğer herhangi bir canlı türü için ölümcül olabilecek koşullarda hayatta kalabiliyor. Buna -200 derece santigrattan 149 derece santigrata dek yaşayabilmek dahil. Aynı zamanda radyasyon altında ve uzay boşluğunda yaşıyorlar.

Süper güce sahip olmak

Su ayılarının bir diğer özelliği de vücutlarını susuz bırakarak "fıçı" denilen forma getirmesidir. Başlarını ve ayaklarını içeri çekerek vücutlarındaki suyu dışarı çıkartırlar ve küçük bir top halini alırlar. Bilim adamları su ayılarının bu koşul altında 10 yıl yaşayabildiklerini ortaya çıkardılar.

Başka bir değişle, eğer Ay'da yaşayabilecek bir canlı varsa tardigrad en iyi aday olurdu. İhtimaller şu anda bu canlıların hayatta olduğu yönünde. Su ayısı neredeyse yok edilemez olmasıyla biliniyor. Uzay boşluğuna çıkartılan ve radyasyona maruz bırakılan su ayıları 10 gün sonra Dünya'ya getirildiklerinde 30 dakika içerisinde hayata döndüler. Ayaklarının hareket ettiği tespit edilen 120 yaşında bir su ayısı bulunmuştur.