Böcekler Neden Ters Dönerek Sırt Üstü Ölür?

Böcek öldüğünde veya ölürken, bacak kaslarındaki gerginliği koruyamaz ve doğal olarak rahatlama durumuna girer.

uğur böceği

Böceklerin öldüklerinde sırt üstü dönmüş halde bulunmaları bilimin cevap aradığı bir konu olmuştur. Hamam böcekleri, sinekler, cırcır böcekleri ve hatta örümcekler öldüklerinde aynı pozisyonda, bacakları havada kıvrılmış halde sırt üstü görünürler. Peki bunun arkasındaki ortak neden nedir?

Böceklerin Öldüklerinde Ters Dönmelerinin Nedenleri

Oldukça yaygın olan bu fenomen amatör böcek meraklıları ve profesyonel entomologlar arasında pek çok tartışmaya neden oldu. Bazı açılardan neredeyse "tavuk mu yumurtadan" senaryosuna yakındır. Böcek bu pozisyonda mahsur kaldığı ve kendisini düzeltemediği için mi öldü, yoksa böcek ölürken sırt üstü mü döndü? Her iki senaryonun da haklı nedenleri var ve ölüm koşullarına bağlı olarak cevap değişiyor.

Ölürken Rahatlamak İçin Uzuvlarını Kıvırırlar

Böceklerin neden sırt üstü öldüklerine dair en yaygın açıklama "bükülme pozisyonu" olarak adlandırılan olgudur. Böcek öldüğünde veya ölürken, bacak kaslarındaki gerginliği koruyamaz ve doğal olarak rahatlama durumuna girer. Kolunuzu avuç içiniz ile masaya koyup elinizi tamamen gevşetirseniz, parmaklarınızın istirahat ederken hafifçe kıvrıldığını fark edersiniz. Aynısı bir böceğin bacakları için de geçerlidir. Böceğin bacakları kıvrılır veya katlanır, bu da böceğin (veya örümceğin) ölmeden önce sırt üstü devrilmesine neden olur.

Peki neden yüz üstü düşmüyorlar? Bunun açıklaması yer çekimi ile ilgili. Böceğin vücudunun dorsal tarafının (sırtının) daha ağır olması gövde düştüğünde bacakların yukarı itilmesine neden oluyor.

Bacaklara Giden Kan Akışı Sınırlanır ya da Durur

Başka bir olası açıklama ölmekte olan bir böceğin vücudundaki kan akışının kesilmesini ele alır. Böcek ölürken bacaklara giden kan akışı durur ve büzüşmelerine neden olur. Hayvanın bacakları yine oldukça ağır olan vücudunun altında katlanır ve fizik yasaları devreye girerek gövdeyi çevirir.

Böcek ilaçları

Çoğu sağlıklı böcek ve örümcek kaplumbağalar gibi kendilerini çevirebilecek yeteneğe sahiptir. Ancak bazen kendilerini geri dönüşü olmayan durumlarda bulurlar. Hastalıklı veya zayıflamış bir böcek kendini tersine çeviremeyebilir ve susuzluk, yetersiz beslenme veya av olmaya yenik düşebilir.

Zehirlenme nedeniyle sinir sistemleri etkilenmiş böcekler veya örümceklerde ise durum farklıdır. Popüler ticari pestisitlerin çoğu sinir sistemine etki eder ve böceklerin konvülsiyona (nörolojik işlev bozukluğu) girmesine neden olur. Böcekler kontrol edilemez bir şekilde bacaklarını tekmelerken, motor becerilerini yani tekrar dönme güçlerini toplayamazlar.

Böcekler neden ters dönerek sırt üstü ölür yazımız burada son buldu. Daha fazla içerik için bu bağlantıyı takip edebilirsiniz: https://evrenatlasi.com/k/yeryuzu-tabiat/