Ebeveynler çocukları evden ayrıldıklarında daha mutlu oluyor

Çocuklu mu yoksa çocuksuz insanlar mı daha mutludur sorusuna gelindiğinde çoğu araştırma çocuksuz cevabını vermektedir. Buna paralel yeni bir çalışma ebeveynlerin hayatlarının ilerleyen yıllarında ebeveyn olmayanlardan daha mutlu olduğunu gösteriyor. Ancak bir farkla.

Ebeveynlerde çocuk, ev ve mutluluk ilişkisi

Ebeveyn mutluluğuyla ilgili bu zamana kadar yapılan çoğu anket çocukları hala evde yaşamakta olan insanlara odaklanmıştır. Bu anketler çocukları olan insanların daha az boş zamanları, daha kısıtlı uykuları ve paraları olduğundan, çocuksuz akranlarına göre daha az mutlu olduğunu göstermiştir.

çocuklu ebeveynler mutlu mu

Almanya'nın Heidelberg Üniversitesi'nden araştırmacılar bu kez benzer bir çalışmayı çocukları artık evde olmayan insanlar üzerinde yapmaya karar verdi. Araştırmacılar 50 yaş ya da üstündeki 55.000 insanın duygu durumunun ankete alındığı Avrupa merkezli bir çalışmanın verilerini inceledi.

İlerleyen yaşlarda mutluluk artıyor

Ortaya çıkan sonuçlarda, daha yaşlı insan grubuna gelindiğinde, çocukları evden ayrılmış olanların ebeveyn olmayanlara kıyasla daha yüksek yaşam memnuniyeti ve daha az depresyon belirtisi taşıdığı görüldü. Bunun nedeni evden ayrılan çocukların ebeveynlerine kazandırdığı sosyal zenginlik ve kendilerine bakmanın yaşattırdığı stresin azalması olabilir. Anne ve babalarına finansal destek sağlamaları da bunda etkili görünüyor.

Utah Üniversitesi'nden gelen bir başka rapor ABD'de benzer bir duruma işaret ediyor. ABD Genel Sosyal Anketi'ne ait 40 yıllık verileri inceleyen Nicholas Wolfinger isimli yazar tüm kuşların yuvadan uçtuğu 50 ila 70 yaş arası anne ve babaların, çocukları evde olanlara kıyasla yüzde 5 ila 6 oranında daha çok mutlu olduklarını gösterdi.

Ebeveynler çocukları evden ayrıldıklarında daha mutlu oluyor yazımız burada son buldu. Daha fazla içerik için bu bağlantıyı takip edebilirsiniz: https://evrenatlasi.com/k/saglik/