Iceye uyduları dünyanın her bir karesini izlemeye alıyor

iceye uydu

Finlandiyalı girişimcilik şirket Iceye'nin yüksek çözünürlüklü küçük uyduları çoğu devasa uydudan daha gelişmiş görüntüler yakalıyor. Iceye uyduları yeryüzüne 1.5 km kadar yakınlaştırma yapabiliyor. Bu seviyede bir performans ancak tonlarca ağırlıktaki geleneksel uzay araçlarından elde edilirken bu uzay araçları yüz milyonlarca dolar maliyetle üretiliyor. Iceye ise yalnızca 100 kg ağırlığında ve birkaç milyona mâl oluyor.

Kompakt Iceye uyduları göründüğünden daha marifetli

Iceye yalnızca bir bavul büyüklüğünde ve yüzlerce milyona değil birkaç milyon dolara üretiliyor. Çok değil, geçtiğimiz yıllara kadar endüstride bu ölçekte uydular üretilebileceğine inanılmıyordu. Ancak Helsinki merkezli şirket şimdiye dek yörüngeye iki uydu çıkarmayı başarmış. Önümüzdeki iki yılda 14 adet daha yerleştirmeyi planlıyor.

iceye küçük radar uydu
Nijerya'da limandaki kargo yüklü bir geminin görüntüsü

Küçük boyutlu uydular yapmakta bazı ciddi zorluklar var. Şirketin ilk uydusu yerden yalnızca 16 km yükseklikte fotoğraflar çekebilirken, bir sonraki versiyonda bu 5 kilometreye indirilmiş. Birçokları 5 kilometrenin sınır olduğunu ve projenin geleceği olmadığını belirtmesine rağmen Iceye şimdi yeryüzüne 1.5 km kadar yakınlaşabiliyor.

Yakalanan radar görselleri ilk bakışta fazla bir şey anlatmıyor gibi görünebilir. Ancak gerçekte oldukça güçlü araçlar olarak hizmet veriyorlar. Fotoğrafların radar temelli olması karanlıkta ya da bulutlu bir gökyüzünde bile tüm detayların yakalanmasını sağlıyor. Yüksek çözünürlüklü kompakt uydular en az 100 cm çapında olan tüm nesneleri karesine alabiliyor.

Radarın optik resme kıyasla avantajı

iceye küçük radar uydu
Optik ve radar görüntüler karşı karşıya

Aşağıdaki görselde Nijerya'daki bir geminin güvertesine odaklanılmış. Güvertenin yapısı ve rıhtımdaki her bir kargo konteyneri ayrı ayrı seçiliyor. Geminin yakınındaki yoldan geçen araçlar da göze çarpmakta. Uydu bu radar görüntüsünü yaklaşık 500 kilometre yukarıdan yakalamış.

Avrupa Birliği'nin Sentinel-2 uydusu radar yerine optik resimler kullanıyor. Bu optik uydu en iyi 16 kilometreden görüntüler yakalayabiliyor. İşte aşağıda iki teknolojinin bir karşılaştırması:

iceye küçük radar uydu
Radar uydular daha fazla ayrıntı sunuyor

Uydudaki "spotlight" özelliği belirli bir nesneye odaklanarak onun hakkında daha fazla bilgi toplanmasını sağlıyor. Bu ekstra bilgi ardından daha yüksek çözünürlüklü fotoğraflar haline getiriliyor. 1.5 kilometre yükseklikten kaydedilen görüntüler 5 km'ye 5 km'lik bir alanı içine alırken, aracın maksimum kapsama alanı 40 kilometredir.

Neden 14 uydu daha fırlatılmak isteniyor?

Toplamda 18 uyduya ulaşıldığında Iceye dünyadaki bir noktadan her üç ila dört saatte bir yeni bir görüntü alabilecek. Her sekiz saatte bir uydulardan biri aynı noktayı aynı açıdan (geometriden) yakalama şansı bulacak. Radar uydularının kullanım alanları geniş. Doğal afetten sonra bölgenin bir hızlı haritasını çıkarmak ya da ekonomik aktivitelerle ilgili finansal bilgiler sağlamak (limana giren ve çıkan ticari mallar gibi) bunlar arasında.

Iceye şimdi düşük maliyetli küçük radarlarda öncü haline gelmiş durumda.

Iceye uyduları dünyanın her bir karesini izlemeye alıyor yazımız burada son buldu. Daha fazla içerik için bu bağlantıyı takip edebilirsiniz: https://evrenatlasi.com/k/teknoloji/