Jüpiter'e Çarpan Dev Beyaz Cisim Dünya'dan Görünüyor

Jüpiter'in bu büyük boyutu güneş sistemindeki birçok meteorun Dünya'mızdan uzak tutulmasını sağlıyor.

jüpiter çarpan beyaz cisim

Dev beyaz bir cismin Jüpiter'e çarptığı an kaydedildi. Güneş Sistemi'nin en büyük gezegeni Jüpiter bize çarpıcı pozlar vermeye devam ediyor. Jüpiter fotoğrafları büyük ölçüde NASA'nın Juno uzay aracından geliyor ancak amatör bir astronom geçtiğimiz günlerde evinin arka bahçesinden sıra dışı bir gözleme imza attı.

Jüpiter'e Çarpan Dev Beyaz Cisim Ne Kadar Büyük?

Şanslı gökbilimci gaz devini belki de saniyelerle kaçırabileceği bir anda kareye aldı. Yukarıdaki görüntü 7 Ağustos'tan geliyor ve gezegenin sol alt kısmındaki devasa beyaz noktaya işaret ediyor. İhtimaller bir meteor çarpması olduğu yönünde. Görüntüdeki beyaz ışık kısa bir süre görünüyor ve ardından sönüyor. Bu da bir tür çarpma yaşandığını belirtiyor.

25 yıl Önce Kaydedilen Büyük Siyah Krater

Jüpiter bundan yaklaşık 25 yıl önce kalıcı olarak renk değiştirdi; en azından bir kısmında bu yaşandı. SL9 adındaki meteor saatte 216 bin kilometre hızla gezegene çarparak yüzeyinde Dünya'nın boyutuyla yarışır büyüklükte bir kara leke bıraktı (16 Temmuz 1994). Shoemaker Levy-9 kuyruklu yıldızı daha sonra Hubble Uzay Teleskobu tarafında gözlemlendi.

Kaydedilen yeni beyaz nokta neredeyse Dünya'mız kadar büyük. Dünya, Jüpiter'e kıyasla o kadar küçüktür ki, 1664 yılında kaydedilen Jüpiter'in meşhur Büyük Kırmızı Leke'sinin içine üç Dünya sığabilir.

jüpiter dünya boyut karşılaştırması
Uzayın Kozmik Vakumlu Temizleyici'si Jüpiter

Yaşamın koruyucusu Jüpiter

Daha fazla gözlem yapıldıkça yeni detaylar ortaya çıkacak ancak parıltının şimdilik patlama enerjisinden kaynaklandığına inanılıyor. Bu olay, Shoemaker Levy-9 kuyruklu yıldızının Jüpiter'e çarpmasından bu yana kaydedilen yedinci çarpma vakası oldu. Son meteor çarpması iki yıl önce yaşanmıştı.

Eğer böyle bir cisim Dünya'mıza ulaşsaydı yaşam yalnızca birkaç gün içerisinde yok olmuş olabilirdi.

Jüpiter'in bu büyük boyutu güneş sistemindeki birçok meteorun Dünya'mızdan uzak tutulmasını sağlıyor. Gezegenin sahip olduğu dev yer çekimi, özellikle güneş sisteminin dışından gelen tehlikeli kuyruklu yıldızların Dünya'dan uzakta tutulmasına yardımcı oluyor. Bu nedenle ona Kozmik Vakumlu Temizleyici adı verilmiştir.

Jüpiter'e çarpan dev beyaz cisim Dünya'dan görülüyor yazımız burada son buldu. Daha fazla içerik için bu bağlantıyı takip edebilirsiniz: https://evrenatlasi.com/k/bilim/