Köpek sahibi olmak kalp sağlığını iyileştiriyor

Köpek sahibi olmak kalp sağlığını iyileştiriyor

Bilim adamlarının son araştırmalarına göre köpek sahibi olmak kalp sağlığını iyileştiriyor. Çek Cumhuriyeti'nin Brno şehrinde yaşayan 25 ila 64 yaş arası 1769 insan üzerinde yapılan bilimsel bir çalışma ilginç bir gerçeği ortaya çıkardı. Köpek beslemek insanlarda ölümle alakalı risk faktörlerini azaltıyor.

Köpek beslemek kalbe iyi geliyor, ölüm riskini azaltıyor

Araştırmada katılımcılardan vücut kitle indeksi, fiziksel aktivite seviyeleri, beslenmeleri, kan basınçları, kolesterol, açlık kan şeker seviyeleri ve sigara kullanımları konusunda bilgiler alındı. Katılımcılardan yüzde 42'si evcil hayvan sahibiydi. Bunlardan yüzde 24'ü köpek beslerken, diğer yüzde 17.9'u kedi ya da kuş gibi farklı hayvanlar besliyordu.

Köpek sahibi olmak kalp sağlığını iyileştiriyor
Bilim adamları evcil hayvan sahibi olmanın insan sağlığına olan yararlarına dikkat çekiyor

Ekip Amerikan Kalp Birliği tarafından önerilen kalp skor sistemini kullandı. Bu sistem kardiyovasküler sağlığı yedi risk faktörüyle ele alıyor. Bunlar kan basıncı, kolesterol, kan şekeri, egzersiz, beslenme, kilo ve sigara içme olarak sıralanmakta. Test sonucuna göre köpek sahipleri diğer evcil hayvan sahiplerinden daha çok egzersiz yapıyor, dengeli besleniyor ve ideal kan glükozu seviyesine sahip olma eğilimi gösteriyorlar.

Bununla birlikte diğer hayvan sahiplerine kıyasla sigara içmeye daha yatkınlar. Ancak kalp sağlığının ölçüldüğü testte genel olarak daha yüksek puan alıyorlar. Bu bilimsel araştırma daha önce yapılan benzer bir çalışmayı da destekliyor. Söz konusu çalışma köpek sahibi olmanın mental ve fiziksel sağlığı daha iyi hale getirdiğini gösteriyordu.

Kalp sağlığı iyileşmesi tüm evcil hayvan sahipleri için geçerli

Araştırma yazarlarına göre iyileşme tüm evcil hayvan sahiplerinde görülüyor. Bu insanlar diğer insanlara göre daha çok fiziksel aktivite yapıyor, daha iyi besleniyor ve ideal kan basıncı düzeylerine sahip oluyorlar.

Geçtiğimiz yıl BMC Psychiatry'de yayımlanan bir çalışma 17 benzer araştırmayı ele almış ve köpek beslemenin kalp hastalığı ve genel ölüm riskini azalttığı sonucuna varmıştı. Yapılan bu yeni çalışma ise yalnızca tek bir risk faktörünü değil birden fazlasını ele alması yönüyle övgü topladı.

Köpek sahibi olmak kalp sağlığını iyileştiriyor yazımız burada son buldu. Daha fazla içerik için bu bağlantıyı takip edebilirsiniz: https://evrenatlasi.com/k/saglik/