Kuzey Kutbu Buzulu Ne Zaman Eriyecek?

Bölgede gözlemlenen buz kaybı iklim modellerinin genelde ön gördüğünden daha hızlı gerçekleşmekte.

Kuzey Kutbu'ndaki buzullar ne zaman eriyecek? Bu konu yapılan deniz buzu araştırmalarında sıklıkla soruluyor. Son zamanlarda yayımlanan birkaç rapor Kuzey Kutbu'ndaki yaz deniz buzu örtüsü kaybının hızlandığını ayrıntılı olarak ortaya çıkardı. Bölgede gözlemlenen buz kaybı iklim modellerinin genelde ön gördüğünden daha hızlı gerçekleşmekte. Bazı simülasyonlar şimdiden 2020 Eylül'ün deniz buzu anlamında yoksun geçeceğini söylerken, diğerleri Antarktika buzullarının ancak 2100'den sonra tamamen eriyeceğini söylüyor.

Kuzey Kutbu Buzulu İçin Fazla Zaman Yok

Araştırmacılar Kuzey Kutbu buzulunun ne zaman tamamen eriyeceğini tespit etmenin zor olduğunu bildiriyor. Bunun ana nedenleri arasında erimenin zamana değil artan atmosferik karbondioksit oranı (antropojenik ısınma) ve iklim değişikliğine bağlı olması var. Arktik Okyanusu geçmişte yıl boyunca her zaman buzla kaplı kalırdı. Ancak bugün bu bölge artık eskisi gibi değil.

deniz buzu erimesi kuzey kutbu nisan-eylül
Nisan ve eylül ayları arasındaki buzul miktarı değişimi artıyor

Arktik Okyanusu buzu yalnızca deniz buzu oranının en düşük olduğu eylül ayında ölçülüyor. Yazın gözlenen buz örtüsü erimesinin sera gazı ısınmasından kaynaklı olduğu geçmişte birçok kez açıklandı. Öyle ki çalışmalarda her bir ton karbondioksidin eylül ayında üç metrekare deniz buzunu erittiği dahi bulundu. Bugün her yıl 35 ila 40 milyar metrik ton CO2 havaya karışıyor. 20 ila 25 yıl içerisinde yayılan 800 milyar metrik ton CO2 ile Kuzey Kutbu'ndaki deniz buzunun ilk kez tümüyle eridiğini göreceğiz.

Kuzey Kutbu Buzu Kurtarılabilir mi?

Ancak her şey burada son bulmuyor. Araştırmalar yılın başka aylarının da buzsuz geçeceğini gösteriyor. Karbondioksit 1800 milyar ton seviyesine ulaştığında Kuzey Kutbu'ndaki buzullar tamamen erimiş olacak. Bu seviyeye temmuz-ekim ayları arasında erişileceği belirtiliyor.

Bazı araştırmacılar Arktik deniz buzunu kurtaracak küresel sıcaklık sınırlarını bulmaya çalışıyorlar. Eğer küresel ısınma 1.5 santigrat derecenin altına düşerse tüm buzu kaybetme olasılığımız büyük ölçüde azalıyor. Isınmanın iki derece yükselmesine izin verirsek bu durumda buzulsuz bir manzara ortaya çıkıyor. Hükûmetlerarası İklim Değişikliği Paneli biraz daha ılımlı bir tahminde bulunuyor. Küresel sıcaklığın iki derece yükselmesi halinde buzsuz eylüllerin her on yılda bir gerçekleşeceğine inanıyor.

Deniz Buzu Kaybının Geri Dönüşü Yok

Antarktika'daki deniz buzunun azalması ile küresel ısınma arasındaki ilişki iklim modellerinde görülenden daha büyük olduğundan tahminlerin yukarı çekilmesi şart. Buna göre her bir küresel sıcaklık artışı ile dört milyon kilometrekare deniz buzunun eriyeceği anlaşılıyor. Şu anda eylül ayı buz miktarı zaten dört milyon kilometrekareye yaklaşmış durumda. Yani her yaz gözlenen 2 derecelik küresel sıcaklık artışının Antarktika buzullarını yok edeceği kesin olarak anlaşılıyor.

Deniz buzu kaybının geri dönüşü yok. Bu nedenle Dünya'nın kliması olan Antarktika'daki yaz buzunun korunması için atmosfere salınan CO2 oranını kontrol altına almamız gerekiyor.