Lactobacillus plantarum

Lactobacillus plantarum (L. plantarum)'un yararları ve kullanım şekli

Daha iyi bağırsak sağlığı ve daha güçlü bir bağışıklık sistemi isteyenler için Lactobacillus plantarum genellikle tercih edilen doğal çözümdür. Besin takviyesi formunda veya lahana turşusu gibi fermente gıdalarda bulunur, L. plantarum bir probiyotik bakteri suşudur. Yani bağırsaklarınızda doğal olarak bulunan canlı mikroorganizmalar sınıfına aittir.

Sıkça "faydalı bakteriler" olarak adlandırılan Lactobacillus plantarum gibi probiyotikler sindirim sisteminizi uyarır, hastalığa neden olan bakterilerle savaşır ve vücudunuzun vitamin üretmesine yardımcı olur. Birçok insan, mevsimsel alerjiler ve irritabl barsak sendromu (IBS) gibi spesifik sağlık sorunlarını tedavi etmek veya önlemek için probiyotik takviyesi almaktadır.


Lactobacillus plantarum nasıl kullanılır?

Birçok probiyotik bakteri suşu gibi, L. plantarum, sindirim sorunlarını kontrol etmek ve bağışıklık sisteminizi canlandırmak için doğal bir yaklaşım olarak lanse edilir. Bazı taraflar ayrıca aşağıdaki sağlık sorunlarının tedavisi veya önlenmesine yardımcı olabileceğini iddia ediyor:

Ek olarak, Lactobacillus plantarum'un hafızayı iyileştirdiği, zihindeki boşluklarla mücadele ettiği, atletik performansı ve kilo kaybını artırdığı söyleniyor. Bu suşu tavsiye edenler genellikle Lactobacillus plantarum'un sağlığı iyileştirdiği kanıtlanan birçok benzersiz özelliğe sahip olduğunu öne sürer.

Örneğin, Lactobacillus plantarum'un bağırsak mukozasına (gastrointestinal sistemin en iç tabakası) bağlanma ve buna bağlı olarak bağırsaklarınızın faydalı bakteri popülasyonunu artırma kabiliyetine sahip olduğu söylenir.

Ayrıca Lactobacillus plantarumun, iltihabı azaltma ve iltihapla ilgili sağlık sorunlarına karşı koruma söz konusu olduğunda özellikle güçlü olabileceği de düşünülmektedir.

Lactobacillus plantarum ile ilgili araştırmalar

Lactobacillus plantarum içeren Alman lahana turşusu sauerkraut
Lactobacillus plantarum içeren Alman lahana turşusu sauerkraut

Bu noktada, çok az sayıda çalışma, herhangi bir sağlık durumunun tedavisinde Lactobacillus plantarum'un potansiyel faydalarını test etmiştir. Lactobacillus plantarum'un olası sağlık yararları hakkında bazı bulgulara bir göz atalım:

İrritabl Bağırsak Sendromu (IBS)

Birkaç klinik çalışma, bu probiyotiğin bazı IBS semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir. Örneğin, Dünya Gastroenteroloji Dergisi'nde (World Journal of Gastroenterology) 2012'de yayınlanan bir çalışmada, IBS'li 214 kişi, dört hafta boyunca her gün bir kapsül Lactobacillus plantarum veya plasebo aldı. Dört haftalık sürenin sonunda Lactobacillus plantarum verilenler ağrı ve şişkinlikte daha fazla azalma gösterdi (plasebo verilenlere kıyasla).

Avrupa Gastroenteroloji ve Hepatoloji Dergisi'nde (European Journal of Gastroenterology & Hepatology) yayınlanan bir önceki çalışma, aynı zamanda Lactobacillus plantarum ile yapılan dört haftalık tedavinin IBS hastalarında ağrıyı azalttığını da buldu. Bununla birlikte, 2014 yılında Nutrition'da yayınlanan bir klinik çalışma Lactobacillus plantarum'un IBS semptomlarını hafifletemediğini tespit etti.

Bu çelişkili bulgular göz önüne alındığında – ve Lactobacillus plantarum'un etkileri konusunda geniş çaplı klinik çalışmaların bulunmamasının yanı sıra – IBS tedavisinde Lactobacillus plantarum önerilmeden önce daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Egzama

Lactobacillus plantarum alınması, en sık görülen egzama şekli olan atopik dermatitli çocuklara faydalı olabilir. Bu, Pediatrik Allerji ve İmmünoloji'de 2012'de yayınlanan ve 12 ay ila 13 yaşları arasında 83 çocuk (atopik dermatit) içeren küçük bir klinik çalışmanın bulgusudur.

Çalışmanın sonunda, 12 haftalık tedavi süresi sonunda, Lactobacillus plantarum verilenler, plasebo alanlara göre semptomlarda daha büyük bir gelişme gösterdi.

Kalp sağlığı

Lactobacillus plantarum, 2014 yılında Nutrition'da yayınlanan küçük bir çalışmaya göre, postmenopozal kadınlarda kardiyovasküler sağlığı koruyabilir. Çalışma için, metabolik sendromlu 24 postmenopozal kadın, 90 gün boyunca her gün iki tür sütten birini tüketir: Fermente edilmemiş süt veya Lactobacillus plantarum içeren fermente süt.

90 gün sonra, Lactobacillus plantarum ile tedavi edilenler bazı kardiyovasküler risk faktörlerinde (örneğin, yüksek kan şekeri seviyeleri gibi), fermente edilmemiş süt verilenlere kıyasla daha fazla gelişme göstermiştir.

Olası yan etkiler

Bazı kişiler gaz, şişkinlik ve ishal gibi yan etkiler yaşayabilir.

Zayıf veya bozulmuş bir bağışıklık sistemine sahipseniz, bağırsak hasarı, yapay kalp kapakçığı, kalp kapak bozukluğu, santral venöz kateter veya D-laktat toksisitesi riski taşıyan bir durum varsa, sağlık uzmanınıza danışmadan L. plantarum kullanmamalısınız.

Herhangi bir doğal ilaç veya diyet takviyesi gibi, L. plantarum da kronik bir sağlık probleminin tedavisinde standart bakımın yerine kullanılmamalıdır.

Son olarak

L. plantarum'un bazı faydalar sağlayabileceğini gösteren araştırmalar olsa da, bu etkileri doğrulamak için büyük ölçekli klinik çalışmalara ihtiyaç vardır.

Gıdalardan L. plantarum alımınızı artırmak için lahana turşusu, kimchi, salatalık turşusu ve salamura zeytinleri gibi fermente edilmiş yiyeceklere bakın. L. plantarum'u ek olarak almayı düşünüyorsanız, sizin için doğru seçeneğin hangisi olduğundan emin olmak için kullanmadan önce doktorunuz ile görüşün.

Lactobacillus plantarum 299v içeren probiyotik hangisidir?

Türkiye'de Lactobacillus plantarum 299v olarak satılan Abdi İbrahim şirketinin Probest Digestive isimli probiyotiği bulunmaktadır.

Lactobacillus plantarum ile ilgili diğer gerçekler

Lactobacillus plantarum

Lactobacillus plantarum insan bağırsağında, tükürüğünde ve belirli yiyeceklerde yaygın olarak bulunan bir probiyotik bakteri türü. "Plantarum" adı, "bitki türü" olduğunu ifade eder. Ekşi mayalı ekmek, lahana turşusu, kimçi ve zeytin salamurası gibi yiyeceklerde bulunuyor.

Probiyotik bakteriler arasında oldukça dayanıklı

L. plantarum çok çeşitli farklı sıcaklıklara dayanma yeteneği sayesinde probiyotiklerin en 'dayanıklı' türlerinden biri. 1-60 santigrat derece arasındaki her ortamda yaşayabiliyor. Ayrıca geniş atmosferik basınç ölçeklerine uyum sağlıyor. 15-45˚C arasındaki sıcaklıklarda ve 3,2 gibi düşük pH seviyelerinde büyüyebilirler.

Lactobacillus plantarum, laktik asit, etanol veya asetik asit ve karbondioksit üretmek için şekerleri fermente eder. Aynı zamanda hem asit hem de safra tuzlarına karşı dayanıklıdırlar. Yani insan gastrointestinal sistemi boyunca ilerlerken hayatta kalabilirler.

Öyle ki birkaç çalışma L. plantarum'un bazı en zorlu bağırsak koşullarına ve hatta antibiyotiklere karşı dayanıklı olduğunu göstermiştir. Dolayısıyla L. plantarum bağırsak sağlığını korumaya ve patojenleri uzak tutmaya devam ediyor.

Patojenik bakterilere karşı etkili

L. plantarum'un patojenik bakteri ve hastalıkların bağırsağa yerleşmesini önlediği biliniyor. Lactobacillus plantarum'un vücudu bulaşıcı hastalıklardan koruyan bağışıklık tepkisi başlattığına dair kanıtlar var.

Diğer çalışmalarda bu bakterinin bağırsak duvarına "yapıştığı" ve bu sayede Candida albicans gibi patojenlerle savaştığı görülür. Bunu güçlü yapışkan yapısına borçlu. E. Coli gibi bakterileri caydırmak için de etkili.

Bağırsakları onarır

L. plantarum'un bir diğer önemli yararı da bağırsak zarını onarması. Sahip olduğu mannoza özgü adezyonlar reseptör bölgelerindeki gram pozitif ve gram negatif patojenik suşlarla savaşmasını sağlıyor.

Aynı zamanda mukozal zardaki değerli besinleri salgılıyor. Bunlar da bağırsakta patojenik koloniler oluşmasına engel olan anti-mikrobiyal maddeler demek.

İltihap önleyici

Tüm bu şaşırtıcı özellikler L. plantarum'u özellikle irritabl bağırsak sendromu, Crohn hastalığı ve Kolit gibi iltihaplı bağırsak hastalıkları için faydalı yapmakta.

L. plantarum ayrıca otoimmün hastalıklara karşı destek sunan anti-enflamatuar özellikler taşır. Beyin iltihabını azaltarak ruh halini düzenlemeye ve depresyonu iyileştirmeye yardımcı olabilir. Otizm ve DEHB gibi nörodavranış bozuklukları olan çocuklardaki sindirim sorunlarını gidermeye yardımcı olur.

Genel sağlığı iyileştiriyor

Diğer probiyotikler gibi, L. plantarum da bağırsaktaki yiyecekleri parçalayarak sindirime yardımcı oluyor ve vücudunuzun besinleri daha kolay emmesini sağlıyor. Bağırsağın sağlıksız olması tüm vücudun sağlıksız olması demek.

L. plantarum hamilelikte de faydalı. Hamile kadınlar kendilerini ve yeni doğan bebeklerini patojenlerden korumaya yardımcı olmak için ekstra probiyotik bakterilere ihtiyaç duyar. Plantarum gibi probiyotikler, yenidoğanda kolik gibi sindirim sorunlarının önlenmesini sağlar. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirir ve besin emilimini artırır.

Lactobacillus plantarum genellikle Lactobacillus acidophilus ve Bifidobacterium longum gibi diğer popüler probiyotik suşlarla birleştiriliyor. Böylece her biri diğerinin mekanizmalarını tamamlayan, genel sağlığı ve sindirimi iyileştiren bir kombinasyon oluşturuluyor.