Unutulan Roman Soykırımı Auschwitz Töreninde Hatırlandı

Mart 1943 ve Temmuz 1944 arasında Avrupa genelindeki 23.000'den fazla çingene Auschwitz-Birkenau ölüm kamplarına sürüldü.

roman soykırımı

Roman ve Yahudi Soykırımı (Porajmos) mağdurları ilk kez Cuma günü Auschwitz-Birkenau'da, Roman ve Sinti halklarının Alman ölüm kamplarında katledilmesinden 75 yıl sonra toplandı. Tören, Nazilerin II. Dünya Savaşı sırasında öldürdüğü yaklaşık 500.000 kişi için düzenlendi.

Çingene Soykırımı Porajmos Auschwitz Töreninde Hatırlandı

ABD'nin sivil haklar aktivisti Jesse Jackson, Nazilerin Romanları ve Sintileri hedef aldığı büyük soykırımı "unutulmuş soykırım" olarak nitelendirdi. Aktivist törende Avrupa'da ve ABD'de yükselen aşırı sağ hareketlerine dikkat çekti.

roman çingene porajmos soykırımı

Nazi Almanyası, savaş sırasında yaklaşık altı milyon Yahudi'yi öldürmenin yanı sıra, çeşitli Roman, Sinti veya çingene olarak bilinen yaklaşık yarım milyon etnik grubu da öldürmüştü. 2 Ağustos böylece artık Roman Soykırımı günü olarak belirlendi.

'Çingene' Soykırımı (Porajmos) Nasıl Yaşandı?

Mart 1943 ve Temmuz 1944 arasında Avrupa genelindeki 23.000'den fazla çingene Auschwitz-Birkenau ölüm kamplarına sürüldü. Bu masum insanların neredeyse hepsi orada öldü.

roman çingene porajmos soykırımı

2 Ağustos 1944'te Naziler, kalan çingeleri de işgal altındaki Polonya'nın güneyinde bulunan Auschwitz'e yakın bir noktadaki Birkenau ölüm kampına getirdiler ve 4.200-4.300 kadarını da burada öldürdüler.

Törende konuşan Roman Else Baker, "Dört kardeşimin üçü ve annem Naziler tarafından öldürüldü, ben de şans ve başkalarının bencil olmayan davranışları sayesinde Auschwitz'den kurtuldum" dedi.

"Biz kurtulanlar, insan haklarını ve demokrasiyi savunmalıyız – Nazi suçlarının bir daha asla gerçekleşmeyeceğinden emin olamayız".

roman çingene porajmos soykırımı

Romanlar ile Afrikalılar Bir Görüldü

Törende Avrupa'daki Romanlar ve Sintiler ile ABD'deki Afrikalıların benzer acılar çektikleri üzerinde duruldu. Bugün azınlıkları hedef alan aşırı sağcı hareketlerin durması konusunda uyarıda bulunuldu.

Katılımcılara göre Avrupa'nın Roman halkları ile Afrika kökenli Amerikalılar aynı sorunlarla yüzleşiyor; soykırım, şiddet, mağduriyet, ayrımcılık ve marjinalleştirilme.

Soykırım töreninde faşizmin, ırkçılığın, milliyetçiliğin ve neo-nazizmin bir karışımının şu anda Avrupa'yı ve ABD'yi sardığı belirtildi. Avrupa'daki Roman karşıtı şiddete ve ABD'de artan ırksal saldırılara dikkat çekildi.

Aslen göçebe olan Romanların, 11. yüzyıldan itibaren Hindistan'ın kuzeybatısından Avrupa'ya doğru göç ettikleri düşünülüyor.

Tahminen 10 ila 12 milyon Roman veya Çingene Avrupa'da aşırı yoksulluk içinde yaşıyor ve birçokları AB ülkelerinde eğitim olanakları yetersizliği ile karşılaşıyor.