Belçika'nın Tarihi, Etnik Yapısı, Ekonomisi, Dini ve Yönetim Biçimi

Belçika adı MÖ 1. yüzyılda bölgede yaşayan bir Kelt kabilesi olan Belgae'den (Belgalar) gelmiştir.

belçika

Belçika, hem Avrupa hem de dünyanın geri kalanı için önemli bir ülke. Başkenti Brüksel, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'nün (NATO), Avrupa Komisyonu'nun ve Avrupa Birliği Konseyi'nin merkezidir. Dünya çapında birçok bankacılık ve sigorta şirketi burada bulunuyor. Belçika bu nedenle Avrupa'nın resmi olmayan başkenti olarak görülür.

Belçika Hakkında Bilgiler

  • Resmi adı: Belçika Krallığı
  • Başkent: Brüksel
  • Nüfus: 11,570,762 (2018)
  • Resmi diller: Felemenkçe, Fransızca, Almanca
  • Para birimi: Avro (EUR)
  • Yönetim şekli: Anayasal monarşi altında Federal parlamenter demokrasi
  • İklim: Ilıman; hafif kışlar, serin yazlar; yağmurlu, nemli, bulutlu
  • Yüz ölçümü: 30.528 kilometrekare
  • En yüksek nokta: Botrange 694 metre)
  • En düşük nokta: Kuzey Denizi (0 metre)
belçika
Renkleri ülkenin armasını simgeliyor; kalkanı temsil eden siyah; aslanı temsil eden altın ve aslanın pençelerini ve dilini temsil eden kırmızı renklerden oluşur

Belçika Tarihi

Dünya ülkelerinin çoğu gibi Belçika'nın da uzun bir tarihi var. Adı, MÖ 1. yüzyılda bölgede yaşayan bir Kelt kabilesi olan Belgae'den (Belgalar) gelmiştir. Romalılar 1. yüzyıldan itibaren bölgeyi işgal etti ve yaklaşık 300 yıl boyunca Roma'nın eyaleti olarak kaldı. Cermen kabilelerinin MS 300 civarında bölgeye ayak basmasıyla Roma'nın gücü azalmaya başladı. Alman bir grup olan Franklar nihayetinde ülkenin kontrolünü ele geçirdi.

Almanların gelişinden sonra Belçika'nın kuzey kısmı Almanca konuşulan bir bölge oldu. Güneydeki insanlar ise Romalı kaldı ve Latince konuştu. Belçika bundan kısa bir süre sonra Bordo Dükleri tarafından kontrol edildi ​​ve ardından Habsburg Hanedanı ülkeyi devraldı. Belçika önce 1519-1713 arasında İspanya ve ardından 1713-1794 arasında Avusturya tarafından işgal edildi.

Fransız Devrimi'nden sonra Napolyon Bonapart'ın 1795 yılında Belçika'yı Fransa'ya eklemiştir. Ancak bu fazla uzun sürmedi. 1815'te Brüksel yakınlarında yapılan Waterloo Muharebesi'nde Napolyon'un ordusu yenildi ve Belçika 1815'te Hollanda'nın bir parçası oldu.

Belçika'nın Hollanda'dan bağımsızlığını kazanması ancak 1830'da gelecekti. O yıl Belçika halkı büyük bir ayaklanma başlattı ve 1831'de kendi anayasal monarşisini ilan etti. Almanya'daki Saxe-Coburg ve Gotha Hanedanı'ndan bir hükümdar ülkeyi yönetmesi için davet edildi.

Bağımsızlığını izleyen on yıllar içinde Belçika birkaç kez Almanya tarafından işgal edildi. Neyse ki 1944'te İngiliz, Kanada ve Amerikan askeri kuvvetleri Belçika'yı tekrar özgürlüğüne kavuşturdu.

Belçika'daki Diller

Belçika yüzyıllarca farklı yabancı güçler tarafından kontrol edildiğinden ülke dil açısından çok çeşitlidir. Resmi dilleri Fransızca, Felemenkçe ve Almanca'dır. Ayrıca nüfusu iki ayrı gruba ayrılmıştır. Büyük grup olan Flamanlar kuzeyde yaşıyor ve Flamanca konuşuyor — Felemenkçe ile yakından ilgili bir dil. İkinci grup güneyde yaşıyor ve Fransızca konuşan Valonlardan oluşuyor. Ayrıca Liège şehri yakınlarında bir Alman topluluğu var. Brüksel resmi olarak iki dillidir.

Bu farklı diller Belçika için önemli çünkü dilsel gücün kaybedilmesi konusundaki endişeler hükümetin ülkeyi iki yönetim bölgesine ayırmasına neden oldu. Her bölge kültürel, dilbilimsel ve eğitim meseleleri üzerinde kendi kararlarını verebiliyor

Belçika'nın Yönetim Biçimi

Bugün Belçika hükümeti anayasal monarşi ile birlikte parlamenter demokrasiyle yönetiliyor. İki hükümet organı var. Birincisi devlet başkanı olarak görev yapan kral, hükümet başkanı olarak çalışan başbakan ve karar alma kabinesini temsil eden Bakanlar Kurulu'ndan oluşan yürütme organıdır. İkinci organı senato ve Temsilciler Meclisi oluşturuyor. Bu nedenle çift meclisli bir yasama organına sahip.

Belçika'daki başlıca siyasi partiler Hristiyan Demokrat, Liberal Parti, Sosyalist Parti, Yeşil Parti ve Vlaams Belang olarak sıralanıyor. Ülkede oy kullanma yaşı 18'dir.

Bölgelere ve yerel topluluklara verilen önemden dolayı ülkede her biri değişken oranda siyasi güce sahip olan birkaç politik alt bölüm var. Bunlar 10 il, üç bölge, üç topluluk ve 589 belediyeden oluşuyor.

Belçika Ekonomisi ve Toprak Kullanımı

Diğer birçok Avrupa ülkesinde olduğu gibi Belçika'nın ekonomisi de temel olarak hizmet sektöründen oluşuyor ancak sanayi ve tarım da önemli. Arazinin bir kısmı tarım amaçlı kullanılmasına rağmen, kuzey bölgesi daha verimli ve oradaki arazilerin çoğu hayvancılık için kullanılıyor. Belçika'daki başlıca ürünler şeker pancarı, patates, buğday ve arpadır.

Ek olarak, Belçika oldukça sanayileşmiş bir ülkedir ve güney bölgelerinde kömür madenciliği bir zamanlar önemliydi. Bugün ise sanayi merkezlerinin neredeyse tamamı kuzeydedir. Ülkenin en büyük şehirlerinden biri olan Anvers, petrol rafinerisi, plastik, petrokimya ve ağır makine imalatının merkezi durumunda. Aynı zamanda dünyanın en büyük elmas ticaret merkezlerinden biri olmasıyla bilinir.

Belçika Coğrafyası ve İklimi

Belçika'daki en düşük nokta Kuzey Denizi ve en yüksek nokta ise 694 m'de Signal de Botrange'dir. Ülkenin geri kalanı kuzeybatıdaki kıyı ovalarından ve orta kesimdeki hafif eğimli tepelerden oluşuyor. Nispeten düz bir topoğrafyası var. Güneydoğudaki Ardennes Ormanı bölgesi istisna olarak dağlık bir bölgeye sahiptir.

Belçika'nın iklimi ılıman kışlar ve serin yazlar sunan deniz ılıman olarak kabul edilir. Ortalama yaz sıcaklığı 25˚C, kışları ise ortalama 7˚C'dir.

Belçika hakkında daha fazla bilgi:

  • Belçika %99 okuryazarlık oranına sahip
  • Yaşam süresi 78.6 yıl
  • Belçikalıların %85'i kasaba ve şehirlerde yaşıyor
  • Belçika nüfusunun yaklaşık %80'i Roma Katolik'tir ancak ülkede devletten sübvansiyon alan birçok başka din var.

Belçika Hakkında Sık Sorulanlar

Belçika nedir?

Belçika, Batı Avrupa'da yer alan, Fransa, Hollanda, Almanya, Lüksemburg ve Kuzey Denizi ile sınırı olan bir ülkedir. Tarihi mimarisi, çeşitli kültürü ve lezzetli mutfağı ile bilinir. Belçika'nın başkenti Brüksel'dir.

Belçika'nın nüfusu ne kadardır?

2021 yılı itibariyle Belçika'nın nüfusu yaklaşık 11,7 milyon kişidir.

Belçika'nın coğrafyası nasıldır?

Belçika, toplam yüzölçümü yaklaşık 30.500 kilometrekare olan nispeten küçük bir ülkedir. Kuzeyde düz bir kıyı ovası, merkezde inişli çıkışlı tepeler ve platolar ve güneydoğuda Ardennes sıradağları vardır.

Belçika'da iklim nasıldır?

Belçika'da kışları ılık ve yazları serin geçen ılıman bir deniz iklimi hakimdir. Hava yıl boyunca yağmurlu ve bulutlu olabilir.

Belçika ne ile tanınır?

Belçika çikolatası, birası, waffle'ı ve patates kızartması ile bilinir. Ülke aynı zamanda güzel mimarisi ve sanatıyla bilinen Bruges, Ghent ve Antwerp gibi bir dizi tarihi şehre de ev sahipliği yapmaktadır. Belçika, Tenten ve Şirinler gibi popüler karakterlerin ülkeden çıktığı çizgi romanlarıyla da ünlüdür.