Diyabette Yüksek Trigliseridin Nedenleri ve Trigliseridin Düşürülmesi

Yüksek trigliseritler diyabetli kişilerde sık görülen bir bulgudur. Buna katkıda bulunabilecek çeşitli faktörler vardır.

Tip 2 diyabetiniz varsa kan testlerinde yüksek trigliserit seviyesiyle karşılaşmanız şaşırtıcı olmayacaktır. Diyabetli insanların yaklaşık %80'i bu problemle mücadele ediyor. Yüksek trigliserit seviyeleri kalp hastalığı, felç ve tip 2 diyabet riskinizi artıran bir grup hastalık olan metabolik sendromun bir bileşenidir. Bu sendromun diğer belirtileri arasında yüksek kan şekeri, yüksek tansiyon, azalan HDL (iyi kolesterol) ve aşırı karın bölgesi yağı bulunur.

Trigliserit nedir?

Trigliseritler vücudunuzun çoğunu ve yemeklerde bulunan yağı oluşturan yağ molekülleridir. Kolesterol ile birlikte, kanda dolaşan lipidlerden biridir. Yüksek trigliserit seviyesine sahip olmak için kullanılan tıbbi terim hipertrigliseridemidir.

Aç karnına yapılan kan testlerinde normal bir trigliserit seviyesi 150 mg / dL'nin altındadır. Sınırdaki değer ise en yüksek 150 ila 199 mg / dL olmalıdır. Yüksek değer 200 ila 499 mg / dL olarak kabul edilir. Çok yüksek olan ise 500 mg / dL'nin üzerindedir.

Yüksek trigliserit seviyeleri kalp hastalığı, felç ve sinir hasarı riskinizi artırabilir. Kronik olarak yükselen trigliserit seviyeleri ile ateroskleroz ve ayrıca insülin direnci arasında bir bağlantı vardır.

Yüksek trigliseridin nedenleri

Yüksek trigliserit seviyelerinin birçok nedeni vardır. Aşağıdaki liste, tip 2 diyabet hastaları ve bununla ilgili sorunlar için ortak nedenleri içerir:

  1. Kötü kontrol edilen tip 2 diyabet: Diyabetiniz kontrol altında değilse, muhtemelen vücudunuzda hem glikoz (kan şekeri) hem de insülin seviyelerinin yüksek olması beklenir. İnsülin, glikozun glikojene (glikozun depolanmış şekli) dönüştürülmesine ve glikojenin karaciğerde depolanmasına yardımcı olur. Karaciğer glikojenle fazlaca dolduğunda, bunun yerine kan dolaşımına salınan yağ asitlerini oluşturmak için glikoz kullanılır. Bu yağ asitleri, yağ hücrelerinde biriken ve vücut yağına katkıda bulunan trigliseritleri yapmak için kullanılır.
  2. Yakabildiğinizden daha fazla kalori almak: Trigliseritler öğünler arasında hızlı bir enerji kaynağı olarak kullanılır. Kalan kaloriler ise tüm hücrelerinizde trigliseritler olarak depolanır.
  3. Yüksek karbonhidrat alımı: Karbonhidrat içeren gıdalar yediğinizde, sindirim sistemi yiyecekleri parçalar ve glikozu ayırır. Glikoz daha sonra bağırsaklardan kan dolaşımına geçer. Yukarıda kötü bir şekilde kontrol edilen diyabet maddesinde tarif edildiği gibi, trigliseritleri üretmek için fazla glikoz kullanılabilir. Karbonhidratlar süt / yoğurt, tahıllar (ekmek, makarna, pirinç), nişastalı sebzeler (patates, bezelye, mısır), baklagiller, meyve, şekerli yiyecekler – şekerli içecekler, kurabiyeler, kekler, şekerlerdir. Tüm karbonhidratlar sağlıksız gıdalar değildir, ancak karbonhidratları çok fazla yerseniz, trigliserit hızlıca artacaktır.
  4. Obezite: Obez veya aşırı kilolu olmak, yüksek seviyelerde trigliserit ile karşılaşacağınızın garantisi olamaz. Ancak obezite ile hipertrigliseridemi arasında bir ilişki vardır. O nedenle aşırı bel çevresi yağı ile yüksek trigliserit seviyeleri arasında vücut kitle indeksinden daha güçlü bir korelasyon vardır.
  5. İnsülin direnci: İnsülin direnci, vücudunuz üretilen insüline yanıt vermediğinde oluşur – bunun sonucunda şeker hücrelere giremez ve kan dolaşımında kalır. İnsülinin etkisine karşı dirençli olmak hem insülin hem de glukoz seviyelerinin yükselmesine katkıda bulunur ve bu kontrolsüzlük diyabete yol açabilir.
  6. Böbrek yetmezliği: Kronik böbrek yetmezliği riski diyabetli kişilerde yüksektir. Aslında, diyabet böbrek yetmezliğinin en yaygın nedendir. Böbrek yetmezliği, kan yağlarının düzenlenmesinde sorunlara neden olur ve bu durum yüksek trigliserit seviyeleri ile sonuçlanır. Bu, artan trigliserit üretiminden veya bunları kan dolaşımından veya her ikisinden de temizlememekten kaynaklanabilir. Böbrek yetmezliği insülin direncine neden olabilir veya daha da kötüleşebilir.
  7. Düşük tiroid hormonu: Tiroid bozuklukları diyabetli kişilerde daha yüksek prevalansa sahip gibi görünmektedir. En sık görülen rahatsızlık, zayıflatıcı bir tiroid veya hipotiroidizmdir. Hem yüksek trigliserit hem de yüksek kolesterol seviyeniz varsa, bu düşük tiroid hormonu seviyelerinin bir işareti olabilir. Hipotiroidizm tedavisi düşük trigliserit seviyelerine yardımcı olabilir.
  8. İlaçlar: Doğum kontrol hapları, östrojen, beta blokerleri, diüretikler, steroidler, retinoidler, proteaz inhibitörleri ve tamoksifen gibi bazı ilaçlar, trigliserit seviyelerini artırabilir. Bu ilaçlardan bir veya daha fazlasını kullanıyorsanız, tedavi seçenekleri hakkında doktorunuzla konuşun. Doktorunuzun rehberliği olmadan bu ilaçları almayı bırakmanız doğru olmaz.
  9. Yiyecek ve içecekler: Bazı yiyecek ve içeceklerin trigliserit seviyelerini diğerlerinden daha fazla artırdığı görülmektedir. Şeker hastalığınız varsa, vücudunuz bu tür yiyeceklere daha az tolerans gösterir. Bu yiyecekler, şekerli içecekler, kurabiyeler, kekler, şekerlemeler, simitler ve beyaz makarna gibi rafine işlenmiş tahıllar, alkol ve yağ bakımından yüksek yiyecekler, özellikle doymuş ve trans yağları yüksek olan gıdalardır.

Trigliserit düzeyleri nasıl düşürülür?

  • Düzenli egzersiz
  • Düşük karbonhidrat diyeti yapın. Yani şeker, doymuş yağ ve trans yağını azaltın
  • Yeterince kalp sağlığına uygun yağ yiyin – yağlı balıklar, kuruyemişler, tohumlar, avokado, zeytinyağı
  • Sigara içiyorsanız bırakın
  • Kan şekerlerinizi hedef alın, stabil olmasını sağlayın
  • Alkol alımınızı sınırlandırın
  • Yukarıdaki yaşam tarzı değişiklikleri etki etmiyorsa veya yüksek trigliserit seviyeleriniz genetik ise, ilaçlar veya balık yağı gibi takviyeleri denemek hakkında doktorunuzla konuşun