Kan Şekerinin Yüksek Kolesterol ve Trigliseridi İlişkisi

Yüksek kan şekerinin kolesterol ve trigliseritleri etkilemesinin bir yolu, küçük, yoğun LDL partiküllerinin oluşumunu teşvik etmektir. Bu partiküllerin oksitlenme ve arter duvarlarında hasara yol açarak ateroskleroz gelişimine neden olma olasılığı daha yüksektir.

Diyabet, birçok ciddi probleme neden olabilen çok karmaşık bir durumdur. Vücudun düzgün şekilde insülin üretemediği veya işleyemediği bu hastalık, kanda anormal derecede yüksek glikoz veya şeker seviyesi ile ilişkilendirilir. Diyabet ayrıca kolesterol ve trigliserit seviyelerini veya kanda bulunan yağları da artırır. Bu da, kalp ve kan dolaşımıyla ilgili hastalıkların riskini arttırır.

Yüksek kan şekeri kolesterolü nasıl etkiler?

İnsülin, vücudun enerji için hem şekeri hem de yağı metabolize etmesinde direkt rolü olan bir hormondur. Dolayısıyla, insülinle ilgili yolunda gitmeyen bir şey olduğunda, sadece glikoz değil, kolesterol ve trigliseritlerin de etkilenmesi muhtemeldir. Diyabet, kanı gözden geçirerek fazla yağı biriktiren "iyi kolesterol" yani HDL miktarını azaltır.

HDL oranı düştüğünde, trigliserit gibi "kötü kolesterol" yani LDL artar. Yüksek trigliseritlerle ilişkilendirilen düşük HDL yani "iyi kolesterol" seviyeleri, arter duvarlarda artan plak birikimi, kalp krizlerine ve felçlere yol açan tıkanmalara neden olur. Bu nedenle, Amerikan Diyabet Derneği, şeker hastalarının yüzde 65'inden fazlasının kalp krizi veya felç nedeniyle öldüğünü bildirmişti.

Metabolik Sendrom nedir?

Metabolik sendrom, vücudunu kalp krizi veya felç için yüksek risk altında bırakan bir kişideki ilişkili risk faktörleri ailesidir. Risk faktörleri arasında yüksek tansiyon, insülin direnci, kan yağ bozuklukları (az önce bahsedilen kolesterol problemleri) ve karın çevresinde yoğun miktarda yağ bulunur. Sendromun diyabet ile yakından ilişkili olduğunu bilmek çok önemlidir, çünkü insülin direnci (bazen "insülin direnci sendromu" olarak adlandırılır) genellikle tip 2 diyabete yol açar.

Yüksek kan şekeri nasıl önlenir?

Diyabet teşhisi konduktan sonra, kolesterolünüz, trigliseridiniz, kan basıncınız ve ayrıca kan şekeri konusunda daha bilinçli olmalısınız. Doktorunuz Diyabet ABC'si olarak bilinen bir süreçle sizi takip edecektir: A1C kan şekeri testi (A), kan basıncı (B) ve kolesterol (C). Bu üçlüyü yılda en az bir veya iki kez kontrol ettirmeniz oldukça önemlidir.

Yüksek kan şekerini önlemenin yolları:

  • Sağlıklı bir kiloya inmek
  • Yüksek lifli ve az yağlı diyet yemek
  • Günde 30 dakika, haftada en az dört gün egzersiz yapmak
  • Sigara içiyorsanız sigarayı MUTLAKA bırakın
  • İlaç kullanıp kullanmama planını yalnızca doktorunuzla yapın.
  • Kan şekeri miktarını kontrol etmek, şeker hastalığınız varsa sağlığınızın hemen her yönü için önemlidir. Şekerinizi izlemek ve sınırların içinde kalmak için elinizden geleni yapmak, sağlıkla ilgili riskleri azaltmanıza yardımcı olacaktır.