Kar Neden Beyazdır?

Kar ve buzun fiziksel özelliklerini anlamak karın rengini anlamamıza yardımcı oluyor.

Yazar Burcu Kara
kar neden beyaz görünür?

Su renksizse kar neden beyaz renktedir? Çoğumuz saf formda suyun renksiz olduğunu biliyoruz ve nehirdeki çamur gibi safsızlıklar suyun birden fazla renge bürünmesini sağlıyor. Kar, belirli koşullara bağlı olarak beyazdan farklı renklerde olabilir. Örneğin, kar sıkıştırıldığında mavi rengi alır. Kutuplardaki buzulların mavi görünmesinin nedeni budur. Buna rağmen kar çoğunlukla beyaz renktedir ve bilim bize bunun nedenini söylüyor.

Kar Tanesinin Anatomisi

Kar ve buzun fiziksel özelliklerini anlamak karın rengini anlamamıza yardımcı oluyor. Kar birbirine yapışmış küçük buz kristallerinden oluşmaktadır. Tek bir buz kristaline bakacak olsaydınız berrak olduğunu görürdünüz, ancak kar tanesi berrak değildir. Yüzlerce küçük buz kristali bir araya gelerek kar tanesini ve karı oluşturuyor. Kabarık kar tanelerindeki cepler havayla dolduğundan zemine yığılan kar katmanlarının içi de çoğunlukla havadır.

Işık ve Karın Özellikleri

kar tanesi
Kar tanesi ışığın dağınık ancak eşit renklerde yayılmasını sağlar

Yansıyan ışık karı görmemizi sağlayan ana etkendir. Güneş'ten gelen ışık bir dizi dalga boyundan oluşur ve gözlerimiz bu dalga boylarını farklı şekiller ve renkler olarak yorumlar. Işık bir nesneye çarptığında nesne bazı dalga boylarını emer ve bazılarını yansıtır. Kar atmosferden yere inerken ışık, birden çok yüzeyi olan buz kristallerine çarpıyor. Kara çarpan ve birden çok yüzeyden yansıyarak geri dönen ışık gözümüze beyaz renk olarak görünür. Zira ışık tüm renklere eşit şekilde dağılmıştır ve ışık spektrumundaki tüm renkler birleştiğinde gözümüz bunları daima beyaz olarak görür.

Hiç kimse bir kerede tek bir kar tanesi görmüyor. Genellikle, zemini kaplayan milyonlarca kar tanesine bakıyoruz. Işık zemindeki karlara çarptığında, çok fazla alandan geri yansır. Bu nedenle hiçbir zaman sürekli olarak ışığın tek bir dalga boyu emilmez veya yansıtılmaz. Bu nedenle, Güneş'ten kara çarpan ışığın birleşimi ortaya daima beyaz ışığı çıkaracaktır. Sonuç olarak yerdeki karı beyaz renkte görürüz.

Kardan göze yansıyan tüm renkler beyaz rengi oluşturur
Göze yansıyan tüm renkler beyaz rengi oluşturur

Kar küçük buz kristalleridir ve buz yarı saydamdır; pencere camı gibi şeffaf değildir. Işık buzdan kolayca geçemez ve yol boyunca yön değiştirir veya iç yüzeydeki kıvrımlara çarparak yansır. Işık kristalin içinde bir ileri bir geri sektiğinden ışığın bir miktarı yansır ve bir miktarı emilir. Kar tabakasındaki milyonlarca buz kristaline çarpan, seken ve emilen ışık ortaya beyaz bir zemin çıkarıyor. Yani görünür ışık spektrumunun (kırmızı) veya diğer spektrumların (mor) emilmesi veya yansıtılması tarafında tek bir renge yönelik belirgin eğilim olmaz. Kar yüzeyinin tüm renkleri yansıtması ortaya daima beyaz rengi çıkarır.

Buzulların Rengi

Karın birikmesi ve sonuç olarak sıkışması ile oluşan buz dağları olan buzullar genellikle beyaz yerine mavi renkte görünür.Kar birikintisindeki kar tanelerini birbirinden ayıran çok fazla hava boşluğu olsa da, buzullarda durum böyle değil. Çünkü buzul karla aynı yapıya sahip değil. Kar taneleri yığınlar halinde biriktikçe sıkışır ve katı ve hareketli bir buz tabakası oluşturur. Havanın büyük kısmı bu süreçte buz tabakasından atılmış olur.

Işık, derin buz tabakalarına girerken bükülür ve en çok ışığın renk spektrumunun kırmızı kısmı emilir (yani gözden kaybolur). Kırmızı dalga boyları emildikçe mavi dalga boyları ön plana çıkmaya başlar ve gözlerimiz bunu algılar. Bu nedenle buzulu mavi renkte görüyoruz.

Karın Çeşitli Renkleri

Kar ve buz daima mavi ve beyaz renkte değildir. Karda büyüyen yosunlar karın daha kırmızı, turuncu veya yeşil görünmesini sağlayabilir. Kardaki safsızlıklar, karın sarı veya kahverengi gibi farklı renkte olmasını da sağlar. Bir yolun yakınındaki kir ve döküntüler Güneş'ten yansıyan ışığın kar kristalleri üzerindeki hareketini engelleyeceğinden kar neticede gri veya siyah olarak görünebilir.