Aslanbaş Tavşanı: Özellikleri, Bakımı ve Tarihçesi

Aslanbaş ilk olarak Belçika'da iki farklı cüce büyüklüğünde tavşan ırkının çiftleştirilmesiyle oluşturuldu.

Yazar Burcu Kara
aslanbaş tavşanı

Aslanbaş tavşanı Türkiye gibi dünyanın birçok bölgesindeki ülkeler için nispeten yeni tanınmaya başlanan bir tavşan ırkı. Aslanbaş tavşanı cinsi özellikle 1990'lı yılların sonlarında Belçika ve Fransa'dan dünyaya ihraç edilmeye başlandı. Aslana benzer yelesiyle tanınan bu hayvan birçok farklı renkte ve çeşitte geliyor: Siyah, mavi, çikolata ve leylak renkte olanların yanı sıra yakut gözlü beyaz bir tür daha var. Siyah renkli olan aslanbaş tavşanı gri tüyleriyle biliniyor ve kısaca siyam adını taşıyor.

Aslanbaş tavşanı hakkında

aslanbaş tavşanı

Aslanbaş tavşanı yuvarlak gövdeli küçük tavşanlardır ve süslü bir cins olarak kabul ediliyor. Aslanbaş tavşanları ile diğer cinsler arasındaki ayırt edici faktör cinsin yünlü yelesi olmakta. Hayvanlar aleminin kralı aslan ile paylaştıkları benzerlik taşıdıkları ismin tek nedeni. Yeleleri normal olarak yaklaşık 5 cm uzunluğundadır. Aslanbaş sadece sevimli ve şımarık değil, aynı zamanda çocuklara da hoşgörülü olan çok iyi huylu bir tavşan türü ve bu nedenle harika bir evcil hayvan olurlar. İyi huylu, arkadaş canlısı ve kolayca eğitilebilir olmaları diğer artıları.

Aslanbaş tavşanının kısa tarihçesi

Aslanbaş ilk olarak Belçika'da iki farklı cüce büyüklüğünde tavşan ırkının çiftleştirilmesiyle oluşturuldu, ancak tam olarak hangi iki ırkın kullanıldığı net şekilde bilinmiyor. Bununla birlikte tahminler İsviçre Tilkisi tavşanı ile Hollanda Cüce tavşanı oldukları yönünde. Çiftleştirme sırasında meydana gelen gen mutasyonu yeni cinsin baş bölgesi çevresinde (ve çoğu zaman yan taraflarında) durmadan büyüyen yün çıkarmasına neden oldu. Mutasyona uğramış bu gen şimdi "yele geni" olarak adlandırılıyor.

Aslanbaş tavşanı bakımı

Aslanbaş tavşanı

Aslanbaş tavşanının bakımı oldukça masraflıdır. Bakımın önemli bir parçasını günde yaklaşık yarım bardak yüksek kaliteli yem ve sınırsız miktarda taze Timothy samanı ile taze su sunmak oluşturuyor. Tavşanlar için güvenli olan sebze ve meyvelerden az miktarda sunmak da mümkün (haftada ortalama 2-3 kez).

Ayrıca uzun yünlü yelesi nedeniyle haftada en az 2-3 kez tutarlı şekilde fırçalama yapılması gerek. Tüy döktüğü zamanlarda ise günlük olarak fırçalanmaları şart. Bu fırçalamalar uzun kürklü tavşanlar için çok daha önemli zira zararlı canlılar tüyler arasında çok hızlı ve kolay şekilde geliştiğinden ilgi gösterilmediğinde tavşanda ağrıya ve hatta cilt enfeksiyonlarına neden olabiliyor. Ayrıca aylık tırnak düzeltmeleri yapılması gerekiyor.

Aslanbaş'ın büyüklüğü

Aslanbaş tavşanı ile ilgili sık sorulan sorulardan biri de ne kadar büyük oldukları. Ortalama bir yetişkin aslanbaş tavşanı yaklaşık 1.36 kg ağırlığındadır. Boyutları çoğu küçük cins tavşanınkine benzer, ancak cüce tavşanların çoğundan biraz daha büyükler.

Aslanbaş tavşanının yaşam ömrü

Peki aslanbaş tavşanı ne kadar yaşıyor? Doğru bakıldığında aslanbaş tavşanının ortalama ömrü 8 ila 10 yıldır. Tavşan için uygun barınmayı sunmanın yanı sıra doğru yiyecek ve egzersiz sağlamak, ilgi ve alaka göstermek, ömrünü belirlemede büyük rol oynamakta. Mümkün olduğunca stresten kaçınmalarını sağlamanın ömürlerini artırabildiği biliniyor.

Aslanbaş tavşanı tek mi yoksa çift yeleli mi?

Aslanbaş'ın yelesi kıvrımlı uçları olan kalın, yünlü ve yumuşak bir kürktür. Bu yün örtü, tavşanın baş bölgesinden ve çoğu zaman da yan tarafından uzuyor. Çift yele genine sahip olanlar daha kabarık tüylü olurlar. Tavşanın çift mi yoksa tek yeleli mi olduğunu doğumdan hemen sonra anlamak mümkün. Bunun için sırt bölgesinden bakıldığında yanlara uzanan bir V şekli görülür.

Her iki ebeveyninden yele geni alan aslanbaş tavşanı kabarık tüylü olur, tek yele genli olanlar ise herhangi başka bir tavşan gibi görünür. Ayrıca nadir durumlarda doğan yavru yele geni taşımayabiliyor.

Aslanbaş tavşanlarının fiyatı

Aslanbaş tavşanının fiyatı satın alınan cinsin kalitesine, nereden satın alındığına ve bilinen bir soyağacı olup olmadığına bağlı olarak yurt dışında 20 Dolar ila 125 Dolar arasında değişiyor. Evcil hayvan olarak sahip olunması planlanıyorsa soyağacı bilgisi gerekli değil. Bununla birlikte yetiştiricilikle ilgilenenler safkan olanları tercih etme eğilimindeler.

Böylesine özel bir tür beraberinde özel bakım maliyetleri getiriyor. Ortalama ölçekte, kafesi, yemi, samanı, periyodik kontrolleri ve tıbbi malzeme maliyeti eklendiğinde geniş bir yelpazede ödeme yapılması şart. Dünyada hayvanın maliyeti yılda 300 ila 750 Dolar arasında seyretmekte. Gösteri hayvanı kalitesinde yetiştirildiğinde ise giderler önemli ölçüde artar.