En Çok Tatlı Su Kaynağı Olan Ülkeler

Tatlı su kaynakları biyolojik çeşitliliğin oluşması, gıda üretimi ve hidroelektrik enerji üretimi için hayati öneme sahip.

Yazar Burcu Kara
tatlı su kaynağı, Buzullar Millî Parkı, abd,
Buzullar Millî Parkı

Tatlı su, deniz suyu veya ikisinin karışımı gibi doğal olarak oluşan herhangi bir sudur. Tatlı su göllerde, nehirlerde, buzullarda, akarsularda, göletlerde, buzdağlarında, buzullarda vb. bulunuyor. Yeraltı suyu tatlı su olarak da adlandırılabilir. Tatlı suyun kaynağı atmosferden gelen yağıştır. Bazı ülkeler daha çok tatlı su kaynaklarına sahip. Bu ülkelerdeki geniş tatlı su rezervleri muazzam faydalar sağlıyor. En fazla tatlı su kaynağına sahip ülkeler aşağıdaki gibi sıralanır.


İlgili: Atmosfer Olmasaydı Ne Olurdu?


Dünyada Ülkelere Göre Tatlı Su Kaynaklarının Dağılımı

Brezilya

Brezilya, en fazla yenilenebilir tatlı su kaynağı hacmine sahip olup, yaklaşık 5.661 kilometreküptür (Türkiye 227 kilometreküp tatlı suya sahip). Brezilya'daki tatlı su, dünyadaki tatlı su kaynaklarının yaklaşık %12'sini oluşturuyor. Amazon Bölgesi, Brezilya'daki toplam tatlı suyun %70'inden fazlasını içermekte. Çok sayıda tatlı su kaynağına sahip olmasına rağmen Brezilya'nın en kalabalık bölgelerinden biri olan Sao Paulo şiddetli kuraklıkla karşı karşıya. Kentsel bölgelerdeki fakir mahallelerin tatlı suya erişememesi Brezilya'da hala sorun olmaya devam ediyor. Bunun yanı sıra ülke 2011'de yaklaşık 8.300 kilometreküp tatlı suya sahipti.

Rusya

Rusya'daki yenilenebilir tatlı su kaynaklarını nehirler, göller ve insan yapımı rezervuarlar oluşturuyor. Dünyanın en büyük ve en derin tatlı su gölü olan Baykal Gölü, Rusya'da bulunmakta. Baykal Gölü dünyadaki tatlı suyun yaklaşık 1/5'ini barındırıyor. Göl yarık üzerinde oluştu. Ancak iklim değişikliği nedeniyle hacmi giderek azalmaktadır. Baykal Gölü ayrıca büyük miktarda fok balığı popülasyonuna sahip. Rusya'nın toplamda 4.312 kilometreküp tatlı su kaynağı var.

Kanada

Kanada'daki yenilenebilir tatlı su hacmi yaklaşık 2.850 kilometreküp. Kanada'nın tatlı suyunun çoğu çeşitli nehir sisteminde ve göllerde bulunuyor. Ayrıca bir miktar tatlı su yeraltında, küçük havuzlarda ve buzullarda bulunmakta. Yeraltı suyu çoğunlukla yenilenemezdir. Kanada göllerindeki tatlı su 8 milyondan fazla kişiye içme suyu sağlıyor ve ülkede yapılan tarımın dörtte birini destekliyor.

Amerika Birleşik Devletleri

ABD'nin yenilenebilir tatlı su kaynaklarının hacmi yaklaşık 2.818 kilometreküp. Ülkedeki tatlı su kaynaklarının çoğu yüzey suyudur. Tatlı suyun yaklaşık %77'si yüzey suyu ve %23'ü ise yeraltında. ABD'deki tatlı su kütlelerinin çoğu göllerde bulunuyor. Diğer tatlı su kaynakları nehirler, göletler ve rezervuarlardır. Dünyadaki en büyük tatlı su havzası olan ünlü Büyük Göller de dahil olmak ABD'de binlerce göl var.

Çin

Çin, dünyadaki en büyük 5. yenilenebilir tatlı su kaynağı hacmine sahip. Ülke toprakları yaklaşık 2.813 kilometreküp tatlı su barındırıyor. Jiangxi eyaletinde bulunan Poyang Gölü, Çin'in en büyük tatlı su gölüdür. Xin, Xiu ve Gan nehirleri sularını bu göle boşaltırlar. Gölün hacmi mevsimlere bağlı olarak dalgalanmaya devam ediyor.

Yenilenebilir Tatlı Su Kaynağının Önemi

Çok miktarda tatlı su kaynağına sahip olmak bir ülke için büyük faydalar sağlayabilir. Tatlı su kaynakları biyolojik çeşitliliğin oluşması, gıda üretimi ve hidroelektrik enerji üretimi için hayati öneme sahip. Göçmen kuşlar ve diğer hayvanlar habitatlarını tuzlu su kütleleri yerine tatlı suların etrafına kurmayı seçiyor. Çok miktarda tatlı su bulunan ülkeler evlere tatlı su tedarik etmede nadiren sorun yaşar. Bununla birlikte zayıf su bağlantıları ve su kirliliği nedeniyle bazı ülkeler hala su sıkıntısı çekiyor. Dünyadaki tatlı su kaynaklarının miktarı son yıllarda devamlı olarak azaldı. İklim değişikliği, tatlı su kaynaklarının azalmasının ana nedenlerinden biri.

Sıralama (2014)ÜlkeTatlı su (Kilometreküp)
1Brezilya5.661
2Rusya4.312
3Kanada2.850
4ABD2.818
5Çin2.813
6Kolombiya2.145
7Avrupa Birliği2.057
8Endonezya2.019
9Peru1.641
10Hindistan1.446
11Demokratik Kongo Cumhuriyeti900
12Şili885
13Venezuela805
14Papua Yeni Gine801
15Malezya580